Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Podnikatel Zlámal jednání se Sigmou Olomouc ukončil

Olomouc – Sigma Olomouc čeká na spasitele dál. První místopředseda Fotbalové asociace ČR, podnikatel Zdeněk Zlámal, ukončil jednání o kapitálovém vstupu hanáckého fotbalového klubu. Dal přednost fotbalové asociaci. Tamní radnice bude jednat s dalšími zájemci.

Fotbalisté Sigmy Olomouc slaví postup do první ligy
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Otec někdejšího olomouckého gólmana Zdeněk Zlámal se mohl stát mužem, který by svými penězi pomohl Sigmě Olomouc při návratu do první ligy. Dal však přednost funkci místopředsedy Fotbalové asociace ČR, která je podle pravidel UEFA a FIFA neslučitelná s vlastnictvím fotbalového klubu. Novinářům to dnes řekl olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD). Radnice bude jednat s dalšími potenciálními investory.

"Oficiálně končí několikaměsíční jednání s panem Zlámalem o vstupu do Sigmy. Končí v situaci, kdy je Sigma zdravá a je to zajímavá nevěsta. Otevírá se tak prostor pro jednání s dalšími potenciálními zájemci," uvedl Staněk.

Funkcionář asociace už koncem minulého roku v rozhovoru pro isport.cz naznačil, že vlastnická struktura Sigmy mu nevyhovuje. Klub, jenž si už zajistil návrat zpátky mezi elitu, patří městu, spolku Sigma Olomouc MŽ a podnikateli a fotbalovému bafuňáři Josefu Lébrovi.  

Už tehdy bylo patrné, že Zlámalovi tahle situace nesedí, zvláště v době, kdy Sigma měla ve stanovách klauzuli o tom, že město společně se spolkem musejí mít dohromady jednapadesát procent akcií. 

Právě Lébrovi dlužila Sigma miliony, které podnikatel půjčoval klubu na provoz. Jen za minulou sezonu to mělo být třináct milionů korun a celkový dluh klubu měl být kolem sedmdesáti milionů. Nyní už by však už je podle všeho klub odldlužen. 

Sigmu se letos podařilo oddlužit díky složité transakci. Podnikatel Lébr po 20 letech prodal za symbolickou cenu třetinový podíl spolku SK Sigma Olomouc MŽ. Klub mu výměnou za to vrátí zhruba šedesátimilionovou půjčku. Peníze Sigma inkasovala z prodeje pozemku pod hřištěm s umělou trávou. Místopředseda představenstva SK Sigma Olomouc Pavel Konečný novinářům řekl, že financování klubu je zajištěno i v mezidobí, než se podaří získat nového mecenáše.

Radnice připravuje koupi podstatné části Androva stadionu, která by měla být částečně financována z peněz získaných z prodeje podílu města ve společnosti SK Sigma Olomouc. Město má zájem především o hlavní tribunu i provozní zázemí Androva stadionu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články