Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pobřeží slonoviny na pokraji vyřazení. Pořádající země utrpěla debakl od Rovníkové Guiney

Krach na domácím šampionátu? Pro Pobřeží slonoviny nyní pravděpodobná varianta. Pořádající země totiž na mistrovství Afriky prohrála vysoko 0:4 s Rovníkovou Guineou. Ta překvapivě vyhrála před Nigérií skupinu A, zatímco Pobřeží slonoviny musí čekat, zda postoupí alespoň ze třetího místa.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Rovníková Guinea šokovala Pobřeží Slonoviny

Pobřeží slonoviny, které turnaj ovládlo v letech 1992 a 2015, utrpělo svou nejvyšší porážku na africkém Poháru národů. Rovníkovou Guineu poslal do vedení ve 42. minutě nejlepší střelec turnaje Nsue, jenž přidal v 75. minutě pátou branku na šampionátu. Mezitím se trefil ještě Ganet a skóre uzavřel Buyla.

Výběr pořadatelské země získal ve skupině pouze tři body a bude čekat, zda postoupí alespoň ze třetího místa. Ze šesti týmů na třetích místech projdou do osmifinále čtyři nejlepší.

Nigérii zařídil výhru vlastní gól Sangantého z 36. minuty. Jeden z tradičních favoritů prošel do vyřazovací fáze při každé z posledních 15 účastí, což je rekordní série afrického šampionátu.

Egypt i potřetí na turnaji remizoval, tentokrát 2:2 s vítězem skupiny B Kapverdami. Posledním vicemistrům stačily tři body k druhému místu a postupu, jelikož Ghana ztratila v nastavení dvougólový náskok a hrála s Mosambikem 2:2.

V obou zápasech skupiny B byl k vidění hektický závěr. Egypt, který poprvé nastoupil bez zraněné ofenzivní opory Salaha, otočil ve druhé půli duel proti Kapverdám a ještě v deváté minutě nastavení vedl 2:1, pak ale srovnal z dorážky Teixeira.

Favoritovi skupiny přesto nakonec remíza stačila díky velkému zvratu v druhém utkání. Ghana vedla po dvou proměněných penaltách Jordana Ayewa, v první minutě nastavení ale rovněž z pokutového kopu snížil Catamo a záhy srovnal Mandava. Ghana uhájila o skóre alespoň třetí místo, se dvěma body má však jen malé šance na postup do play-off.

Mistrovství Afriky ve fotbale:

Skupina A:

Guinea-Bissau – Nigérie 0:1 (0:1)

Branka: 36. vlastní Sanganté.

Rovníková Guinea – Pobřeží slonoviny 4:0 (1:0)

Branky: 42. a 75. Nsue, 73. Ganet, 88. Buyla.

Skupina B:

Kapverdy – Egypt 2:2 (1:0)

Branky: 45.+1 Benchimol, 90.+9 Teixeira – 50. Trézéguet, 90.+3 Mohamed.

Mosambik – Ghana 2:2 (0:1)

Branky: 90.+1 Catamo z pen., 90.+4 Mandava – 15. z pen. a 70. z pen. J. Ayew.

Zdroj
ČTK, CAF, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články