Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Po roce opět proti sobě. PSG chce oplatit Chelsea loňské vyřazení

Praha – Když v loňském čtvrtfinále na sebe narazily, nebylo PSG daleko od toho, aby Chelsea vyřadilo. Po domácí výhře 3:1 jim k tomu chyběla jen chvíle, ale tehdy obhájce titulu z Londýna nakonec po vítězství 2:0 postoupil dál. Tentokrát na sebe oba celky narazí již v osmifinále a Pařížané věří, že se jim povede odplata. V druhém osmifinálovém duelu přivítá Šachtar Doněck Bayern Mnichov. Textový on-line přenos PSG-Chelsea sledujte v úterý od 20:45 na našem webu.

Útočník PSG Zlatan Ibrahimovič (vlevo) v souboji o míč z Eden Hazardem z Chelsea
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Běžela tehdy sedmaosmdesátá minuta. PSG sice na Stamford Bridge prohrávalo 0:1 a bylo pod tlakem, svůj osud ale mělo stále ve svých rukou. Jenže pak po závaru César Azpilicueta nastřelil míč před branku, u něhož byl nejrychleji Demba Ba a přesnou ranou zajistil svému celku postup do další fáze. Naopak Pařížané podruhé v řadě skončili ve čtvrtfinále.

Letos však velká zkouška čeká na úřadujícího francouzského mistra již v osmifinále. PSG se však "Blues" nebojí a touží ji oplatit loňské smolné vypadnutí. Trenér Laurent Blanc ovšem před úvodním střetnutím musí řešit velké problémy s marodkou. Víkendový ligový duel s Caen (2:2) nedohrálo kvůli zranění pět hráčů Aurier, Lucas, Marquinhos, Cabaye a Matuidi a Blanc trne, aby se dal do pořádku aspoň Pastore.

"Jsme v problémech, je to pro nás velká rána, ale musíme se s tím vyrovnat. Ale už jsme byli v obtížích také před zápasem skupiny s Barcelonou a překonali jsme to," připomněl kouč, že Pařížané zdolali na podzim katalánský klub i bez několika opor.

Specifický bude duel pro Davida Luiz. Brazilský stoper v loňském dvojutkání ještě stál na straně Chelsea a proti PSG si stihl dát vlastence a přihrát na jednu branku. V létě ale za 50 milionů liber přestoupil právě do Paříže a večer bude bránit útočné snahy svých bývalých spoluhráčů, již jsou označování za favority. Sedmadvacetiletý obránce s tím však nesouhlasí. "Na téhle úrovni je to vždy 50 na 50. Před zápasem může každý říct cokoliv, ale důležité je, co poté ukáže na hřišti," prohlásil Luiz.

Chelsea si na rozdíl od PSG mohla o víkendu odpočinout, protože v Anglickém poháru už dříve vypadla. Londýňany ale v Paříži nečeká nic jednoduchého, protože francouzský mistr v pohárech na domácí půdě už 32 zápasů neprohrál.

Setkání starých známých proběhne i mezi švédským kanonýrem Zlatatem Ibrahimovicem a koučem Chelsea José Mourinhem, který hvězdu PSG vedl v Interu Milán. "Mourinho bude mít plán, jak Zlatana zkusit zastavit, ale když je formě, je nezastavitelný," podotkl Luiz. "V loňských dvou utkáních byl mezi týmy jen malý rozdíl. Věřím, že nám pomůže, že jsme zase o rok zkušenější," dodal Blanc.

"Bude to skvělý zápas. Nesouhlasím s tím, že by PSG měl být unavený. Budou připraveni na zápas jako my, touží po odplatě," řekl útočník Chelsea Didier Drogba, který loňský dvojzápas kvůli působení v Turecku nezažil. Na šanci opět čeká brankář Čech. Reprezentační gólman zasáhl za "Blues" jen do 13 zápasů v sezoně, v Lize mistrů ale odchytal tři z šesti duelů.

Bayern je jasný favorit, Šachtar se nevzdává

Druhý úterní zápas mezi Šachtarem Doněck a Bayernem Mnichov by podle bookmakerů měl být jasnou záležitostí německého šampiona. Tím spíš, že ukrajinský tým od 10. prosince nehrál soutěžní zápas a navíc musel jako domácí stadion zvolit Lvov, protože na východě země se válčí.

Šachtar doma neporazil německého soupeře od sezony 1980/81. "Přirozeně Bayern je favoritem, to je jasné, ale ve fotbale je vše možné. Nedáme svoji kůži lacino," řekl trenér Šachtaru Mircea Lucescu.

Bayern na úvod jara dvakrát za sebou nevyhrál, ale teď se dostává do formy. O víkendu rozdrtil Hamburk 8:0 a dosáhl v bundeslize na nejvyšší výhru od roku 1984. "Naším cílem je přenést si formu i do zápasu proti Šachtaru. I když samozřejmě nečekáme, že vstřelíme na jejich půdě osm branek," smál se útočník Thomas Müller.

Bavorský velkoklub si chce dát pozor na hlavně útočníka Luize Adriana, který dal v základní skupině devět gólů. "V ofenzivě mají velmi nebezpečné hráče, především Brazilce, kteří umí rozhodnout. Hrát v téhle době na Ukrajině proti týmu z válečné zóny není jednoduché, ale my jsme Bayern a zkusíme vyhrát," řekl stoper Mehdi Benatia.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články