Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Chance Extraliga 2023/2024

Reprezentaci povede na Euro Hašek. Je to čest, řekl. Jak chce naložit s hříšníky z Belmonda?

České fotbalové generalitě trval výběr nového trenéra národního týmu více než měsíc. Přes různé peripetie byl nakonec do funkce jmenován Ivan Hašek, prakticky jediný kandidát a favorit, který už reprezentaci krátce v roce 2009 vedl. Jako první o tom informoval server iSport. Hašek pojede s týmem v červnu na mistrovství Evropy, smlouvu má do konce kvalifikace mistrovství světa 2026.

O nástupci Jaroslava Šilhavého dopoledne jednal výkonný výbor Fotbalové asociace ČR. Rozhodl jednomyslně. "Jsem tomu rád, chci tímto Ivanu Haškovi pogratulovat, uvést ho do funkce," řekl předseda FAČR Petr Fousek.

Haškovými asistenty budou Jaroslav Köstl, který končí ve Slavii, a Jaroslav Veselý z Bohemians 1905. Trenérem brankářů je Radek Černý. Širší realizační tým bude dotvořen koncem ledna.

Více k novému trenérovi reprezentace ve Fotbal fokus podcastu:

"Chci poděkovat Jardovi Šilhavému a jeho týmu za to, co tady odvedli. Přeju mu v dalším působení mnoho úspěchů. Děkuji výkonnému výboru, je pro mě důležité, že jsme ve shodě. Furt si říkám, že abychom uspěli, musíme být všichni jednotní. Jen tak můžeme něco dokázat. Děkuji i klubům, které nám pomohly s tvorbou realizačního týmu," řekl Hašek.

"Touha hrát na mistrovství světa není jenom má a asociace, ale i klubů. Chtěl bych hodně spolupracovat s Honzou Suchopárkem a Mírou Beránkem. A děkuju i manželce, která mi řekla, že to zvládnu. Je to pro mě obrovská čest trénovat nároďák. Je to vrchol kariéry. Mám celoživotní sen hrát na mistrovství světa nejen jako hráč a divák. Budeme se snažit, abychom fotbalem bavili diváky," doplnil Hašek.

Pracovat hodlá hned od pátku, v neděli odjíždí do Hamburku prohlédnout si základnu českého týmu na Euru. Jednat chce se všemi hráči, i s těmi, kteří se zúčastnili pitky v olomouckém klubu Belmondo (Jakub Brabec, Jan Kuchta, Vladimír Coufal).

Hovořit hodlá rovněž s Antonínem Barákem, který byl minulým realizačním týmem odstaven. "Záleží na Tondovi. Naší nejsilnější stránkou má být týmovost, bez toho se nedá uspět," uvedl Hašek.

Šilhavý se v listopadu po konci kvalifikace navzdory postupu na evropský šampionát v Německu rozhodl nepokračovat. Výběrem nového trenéra a manažera byla pověřena pětičlenná pracovní skupina, kterou vede Fousek.

"Pracovala intenzivně, je dostatečně fundovaná a kompetentní. Jeden okruh byl trenér cizinec, to jsme hned v úvodu zavrhli. Česká mentalita je specifická, potřebuje porozumění. Chtěli jsme pokračovat v české cestě. Musím potvrdit, že jsme byli sami osloveni některými trenéry z ciziny, sami jsme je neoslovovali," uvedl Fousek.

"Druhý okruh byl interní, například Jan Suchopárek. Po zralé úvaze jsme usoudili, že z tohoto okruhu nechceme čerpat na pozici hlavního trenéra áčka," dodal Fousek.

"Třetí okruh byli trenéři z klubů, což by mělo celou řadu konsekvencí. Jak se Slavií, tak s agentem Jindřicha Trpišovského jsme jednali o možném angažmá vzhledem k jeho úspěšnosti a renomé z posledních let. Slavia ale nechtěla uvolnit trenéra. My jsme zašli za nejzazší možnou mez, bylo pro to uděláno všechno," vysvětlil Fousek.

"Poslední okruh byli volní trenéři Hašek, Bílek, Lavička. Pracovní skupina jednomyslně vybrala jako kandidáta Ivana Haška. To hlavně na základě jeho lidských a hráčských zkušeností. A i trenérských úspěchů," řekl předseda českého fotbalu.

Radost českých fotbalistů
zdroj: AP autor: Petr David Josek

Nabídku stát se manažerem odmítl Pavel Nedvěd. Někdejší kapitán národního mužstva a držitel Zlatého míče z roku 2003 uvedl, že si po mnoha letech mimo republiku není jist, zda by v této chvíli mohl českému fotbalu pomoci.

"Chtěli jsme ho oslovit jako ikonu českého fotbalu. Díky své hráčské i funkcionářské kariéře má a měl předpoklady pro funkci. Jednání byla korektní, nabídnuté podmínky byly svého druhu nadstandardní. On se rozhodl, je nám to líto, bereme to jako realitu, přejeme mu hodně štěstí," řekl Fousek.

Pracovní skupina bude manažera dále hledat. "Nechceme to protahovat, budeme se tomu věnovat," dodal Fousek. Ten musí hledat nástupce Michala Valtra, který z osobních důvodů skončil ve funkci generálního sekretáře Fotbalové asociace ČR.

"Když jsem se dozvěděl, že by Pavel o to místo stál, byl jsem šťastný. Tahle osobnost by tomu moc pomohla. Několikrát jsem byl přesvědčen, že do toho jde. Ale on je perfekcionista, musel by to dělat denně. A i tím, že nemá vyřešené, že by tu natrvalo zůstal, tak to odmítl. Do budoucna by ale bylo dobře, kdyby u národního týmu byla nějaká výrazná osobnost, která tomu pomůže nejen figurou, ale i svými zkušenostmi. Lidi typu Vladimír Šmicer, Karel Poborský nebo Petr Čech by tomu moc pomohli," hodnotil Hašek.

Šedesátiletý Hašek už národní tým dočasně vedl v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň předsedou svazu. Naposledy působil u libanonské reprezentace, kde skončil předloni v březnu.

V minulosti trénoval také francouzské kluby Štrasburk a St. Étienne, japonský celek Kóbe či pražskou Spartu, kde strávil největší část hráčské kariéry. Za národní tým si připsal 56 startů a pět branek. Jako kapitán dovedl československé mužstvo v roce 1990 do čtvrtfinále mistrovství světa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články