Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Po 6 letech opět proti sobě. S odlišnými sestavami, ale stejnými trenéry

Praha – Na málokterý zápas fanoušci českého národního týmu a především brankář Petr Čech vzpomínají tak neradi, jako na střetnutí s Tureckem na EURU 2008. Od nešťastné prohry 2:3 utekl již nějaký čas a oba celky si za tu dobu prošly řadou změn. Některé věci však tehdejší a nynější duel spojuje. Zápas začne v Istanbulu, kde je o hodinu více, v pátek ve 20:45. Přímý přenos startuje na ČT sport a našem webu již o půlhodinu dříve.

Zklamaný Petr Čech po inkasované brance od Turecka na EURU 2008
zdroj: ČTK/AP autor: Anja Niedringhaus

Tento zápas jen tak z paměti českých fanoušků nezmizí. Ač je to již šest let, vzpomínky na něj zůstávají stále čerstvé. Psal se tehdy 15. červen roku 2008. Češi šli do závěrečného střetnutí s Tureckem v základní skupině EURA s vědomím, že výhra znamená postup, remíza penaltový rozstřel a prohra konec. Svěřenci trenéra Brücknera do utkání vlétli výborně. Svého soupeře přehrávali a po poločase vedli díky hlavičce Kollera 1:0.

Druhá půle však nabídla úplně odlišný obraz hry. I kvůli zranění Matějovského převzali iniciativu Turci, kteří začali diktovat tempo hry. Češi se i přesto díky Plašilovi dostali po hodině do dvojbrankového vedení. Vše vypadalo, že o postupujícím je rozhodnuto. Pak ale přišla poslední čtvrthodina. Nejprve snížil Turan. Tři minuty před koncem po obrovské chybě Čecha, kterému vypadl centr, vyrovnal Kahveci a ten samý hráč o chvíli později povedenou ranou rozhodl o postupu Turecka, jež se nakonec dostalo až do semifinále. Naopak Češi na EURU skončili.

Česká reprezentace od té doby narazila Turky dvakrát, vždy v přátelském duelu a pokaždé vyhrála. Další skutečně důležité vzájemné střetnutí ale přichází až nyní. Pamětníků toho předešlého však v nominacích již moc není. Oba celky totiž v roce 2008 měly kádr složený především ze zkušených hráčů. Češi spoléhali ještě na úspěšný tým z EURA 2004, Kollera, Ujfalušiho, Galáska, Jankulovskiho, Grygeru a další, Turci zase měli Kahveciho, Sentürka, Tuncaye, Rüstüho.

Na straně Česka jsou tak v nominacích pouze dva fotbalisté, kteří byli před šesti lety v základní sestavě, již zmíněný nešťastník Čech a navrátilec Plašil, na turecké tři, střelec jedné branky Turan, opora defenzívy Topal a dodatečně nominovaný zkušený záložník Altintop.

Do duelu z hráčů, kteří večer mohou nastoupit do kvalifikačního střetnutí v Istanbulu, zasáhl ještě Kadlec, který odehrál deset minut. Současný kapitán českého výběru Rosický tehdy kvůli zranění absentoval a byl pouze na tribuně

Sestavy ČESKO – TURECKO v roce 2008
zdroj: ČT24

Změny v kádrech obou národních celků se ale kromě jmen dotkly taky kvality celků, v nichž působí, tedy zejména co se českého výběru týče. V základní sestavě tehdy nenastoupil žádný zástupce české ligy. Až Kadlecův příchod v závěru znamenal, že české týmy mají alespoň jednoho reprezentanta (Kadlec tenkrát hrával za Spartu). Oproti tomu večer s největší pravděpodobností naskočí hned šestice fotbalistů z nejvyšší domácí soutěže a několik jich bude ještě čekat na šanci na lavičce.

V případě Turecka proměna není až tak patrná. Přeci jenom Turci většinou sázejí na hráče z domácí soutěže, především pak na fotbalisty z istanbulských týmů. Pravdou ale je, že zatímco v roce 2008 bylo v nominaci na turnaj hned sedm "krajánků" a v základu byli hned tři, nyní je v ní pouze jediný, Turan, křídelník Atlética Madrid.

"Stejní" trenéři, stejný stav

Jsou však i věci, které duel z EURA a ten současný spojují. Jednou z nich jsou trenéři. Na lavičkách tehdy působil Brückner a Terim. Pravdou sice je, že Brückner již hlavním koučem není, ovšem působí jako jeden z hlavních rádců kouče Pavla Vrby a jeho rukopis je znát. Stačí si vzpomenout na poslední zápas proti Nizozemsku, kdy Češi hrozili po signálech ze standardních situací, což bývala jedna ze specialit čtyřiasedmdesátiletého stratéga.

I Terim u reprezentace Turecka v roce 2009 skončil, a i on se k ní vrátil, a to v roce 2013 po dvouletém působí v Galatasarayi. Narozdíl od Brücknera, se však "vládce", jak se Terimovi přezdívá, opět stal hlavním koučem nároďáku.

Předpokládaná sestava zápasu ČESKO – TURECKO
zdroj: ČT24

Druhou věcí, kterou mají oba duely společné, je pak stav kádru. Zatímco Češi mohli v obou případech počítat téměř s tím nejlepším, co měli (v roce 2008 chyběl pouze zraněný Rosický), Turecko pokaždé pronásledovaly zdravotní problémy. Terimovi na evropském šampionátu chybělo hned několik opor a i tentokrát musel při výběru hráčů počítat zraněné. Mezi nimi je například kanonýr Yilmaz či obránce Toplak, což dává českému výběru velkou šanci na reparát za rok 2008. Otázkou je, jestli ji dokáží využít a znovu nepřijde slabá čtvrthodinka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články