Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plzni se vzdálil postup ze skupiny, v pětigólové přestřelce s Rapidem prohrála

Vídeň – Před utkáním fotbalisté Plzně říkali, že duel na hřišti Rapidu může být pro postup klíčový. Západočeši z něj však nevydolovali ani bod. Ve Vídni sice vedli, ale nakonec prohráli 3:2 a značně si zkomplikovali boj o postup do jarní části Evropské ligy. Viktoria je se třemi body na třetím místě a musí vyhrát zbylé tři zápasy, aby měla postup ve svých rukou. Rakouský celek naopak zatím neztratil ani bod.

Plzeňský Michal Ďuriš v hlavičkovém souboji s Christopherem Dibonem z Rapidu Vídeň
zdroj: ČTK/AP autor: Ronald Zak

Před zápasem sklidil bouřlivé ovace Antonín Panenka, který oblékal dres Rapidu v letech 1981 až 1985 a přijal pozvání na utkání stejně jako další bývalí čeští hráči vídeňského celku Radek Bejbl, Marek Kincl a René Wágner.

V úvodu zápasu sledovali, jak domácí hnáni 35 tisíci fanoušky měli územní převahu a aktivním napadáním dostávali Plzeň do problémů. Zahrozil ale jen ofenzivně laděný levý bek Stangl křížnou střelou po zemi, kterou brankář Kozáčik zneškodnil.

To Plzeň z první vážnější šance otevřela skóre. Zatímco se domácí dožadovali odpískání souboje Hořavy se Stanglem, hosté zaútočili. Z pravé strany to ještě nevyšlo, ale zleva už ano. Centr Kovaříka na přední tyči tečoval Ďuriš mezi nohy brankáře a potvrdil střeleckou formu. Trefil se už podesáté z posledních deseti utkání.

Rapid musel ještě přidat a zamkl soupeře na jeho polovině. Ale Viktoria se úspěšně bránila, i když se domácí fanoušci bouřlivě dožadovali penalty za ruku Limberského. Neuspěl ani Stangl a kapitán Steffen Hofmann se jen zastřeloval.

Ve 34. minutě ale Rapid potvrdil, že si umí pomoci ze standardní situace. Kozáčik nejistým zákrokem daroval domácím roh, po signálu se ke střele z 20 metrů dostal Hofmann a trefil se po zemi k tyči. Kozáčik měl zakrytý výhled a nestihl zareagovat.

Hned vzápětí mohl vrátit Plzni vedení Ďuriš, ale tentokrát ho brankář Novota se štěstím vychytal. Poradil si i s hlavičkou Hejdy po rohovém kopu.

V 52. minutě ale Rapid dokonal obrat. Vyšla mu akce na hranici ofsajdu, přetažený centr vrátil na malé vápno Pavelic a zřejmě v těsném ofsajdu stojící Schaub dostal míč do branky hrudí.

Rázem to byla Plzeň, kdo musel tvořit. Hořava ale v dobré pozici přestřelil. Rapid měl prostor na brejky a přidal ještě další gól. Navíc kuriózní. Petsos centroval, míče se však nikdo z naskakujících hráčů nedotkl a překvapený Kozáčik jen sledoval, jak mu zapadá do branky. Dalšímu gólu zabránil na poslední chvíli Hejda skluzem.

Čtvrt hodiny před koncem vykřesal naději Hrošovský technickou střelou k tyči, kterou překonal spoluhráče ze slovenské reprezentace Novotu. Byl to jeho první gól za Plzeň od května 2014. Ale víc už Viktoria nestihla.

Rapid Vídeň - Viktoria Plzeň 3:2 (1:1)

Branky: 34. S. Hofmann, 52. Schaub, 68. Petsos - 12. Ďuriš, 76. Hrošovský. Rozhodčí: Pawson - Kirkup, Betts (všichni Angl.). ŽK: Dibon - Kovařík. Diváci: 38 400.

Rapid: Novota - Pavelic, Dibon, M. Hofmann, Stangl - Petsos, Schwab - Schaub (80. Huspek), S. Hofmann (62. Grahovac), Kainz - Prosenik (68. Jelič). Trenér: Barešič.

Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Baránek, Hejda, Limberský - Vaněk (80. Holenda), Hrošovský - Kopic (58. Petržela), Hořava (58. D. Kolář), Kovařík - Ďuriš. Trenér: K. Krejčí.

Karel Krejčí (trenér Plzně): "Samozřejmě jsme si představovali lepší výsledek. Šli jsme do vedení, ale paradoxně nám to spíše ublížilo. Zbytečně jsme zalezli a nechali jsme domácí hrát a gól visel ve vzduchu. Brzy přišel po tečované střele. To byla asi nejhorší pasáž za mého působení v Plzni. Škoda, že jsme si nevzali vedení zpět. Stoprocentní tutovku měl Ďuriš po průniku Limby a Hejda hlavičku. Pak jsme si o poločase něco vytknuli. Zvedli jsme se i střídáními, když je pro mě pozitivní výkon Dana Koláře po zranění. Ale soupeř nás brejkoval a dostali jsme laciné góly. Prožíváme období, kdy nám tam padne všechno. Soupeř mohl rozhodnout dřív, ale vrátili jsme se do utkání gólem na 2:3. To nakonec může být důležité. Doma musíme uhrát výsledek, aby nám zaručoval lepší vzájemný zápas. Pak uvidíme, jestli Rapid vyhraje s Minskem. Pak by měl 12 bodů a my bychom museli vše vyhrát. V první řadě ale musíme Rapid porazit doma a teprve pak počítat. Porážka mrzí, ale pořád nějaká šance na postup je. Musíme se ale zlepšit a nedostávat hloupé góly."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články