Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plzeňští si proti Schalke věří i bez Horvátha

Plzeň - Ztratili svého klíčového hráče, ale ani absence distancovaného kapitána Pavla Horvátha prý nepodlomí sebevědomí plzeňských fotbalistů před odvetou 2. kola Evropské ligy na hřišti Schalke 04. Západočeši v Gelsenkirchenu touží ukázat, že se neztratí ani bez svého tradičního šéfa. Sami totiž dobře vědí, že Horváth v jejich týmu nebude věčně.

"Jestli chceme být jako tým dlouhodobě úspěšní, musíme se ve čtvrtek obejít i bez Pavla, i když je jasné, že jeho ztráta nás mrzí. Ale máme v týmu kluky, kteří ho dokážou zastoupit," řekl na tiskové konferenci záložník Daniel Kolář.

V minulé sezoně, kdy Plzeň premiérově získala český titul, Horváth v české lize chyběl jen ve čtyřech zápasech včetně toho posledního ve 30. kole v Olomouci, kdy už Viktoria o první místo nemohla přijít. Letos špílmachr Viktorii scházel jen ve čtvrtém kole na pražské Dukle. Horváth zasáhl také do všech dvanácti zápasů v podzimní části Ligy mistrů, minulý čtvrtek nechyběl ani v prvním duelu proti Schalke. Ale právě v něm inkasoval třetí žlutou kartu v pohárových bitvách, což znamená automaticky stop pro další duel. Tím bude právě odveta v Gelsenkirchenu, do níž Plzeň míří s úvodní remízou 1:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň se připravuje na Schalke

Trenér Pavel Vrba:

"Nevidím důvod, proč bychom měli stále rozebírat, jestli nám bude, nebo nebude Pavel Horváth chybět. Spíše se bavme o tom, jak ten zápas zvládneme s hráči, kteří jsou momentálně k dispozici."

I trenér Pavel Vrba připouští, že pro něj je Horváth i v 36 letech takřka nepostradatelným hráčem. "To, že nemůže hrát, problém samozřejmě je. Už jen svojí přítomností na hřišti si získává respekt. Ale musíme se s tím poprat," prohlásil Vrba. Hráči samotní souhlasí s tím, že s Horváthem na hřišti si rázem věří o něco víc. "Ale Pavel do Německa normálně na zápas pojede s námi a snad zase vytvoří takovou pohodu, že to na hřišti dokážeme zúročit," věřil obránce František Rajtoral.

Kdo na Horváthovo místo? Nováček v týmu Procházka?

Plzeň ve čtvrtek musí při Horváthově nepřítomnosti vyhlásit konkurs na obsazení postu režiséra ve středu pole. Trenér Vrba už od minulého čtvrtka vymýšlí varianty náhradního řešení při sestavování základní sestavy pro odvetu v Gelsenkirchenu. "Variant máme hned několik, mám je v hlavě," řekl nekonkrétně. Horváthovo místo ve středu zálohy může zaujmout defenzivní záložník Petr Trapp, z místa stopera se může vpřed vytáhnout Václav Procházka. "Já bych se toho nebál. Celou minulou sezonu jsem na tomto postu hrál. Asi bych měl více defenzivních úkolů," uvedl nováček v týmu.

V úvahu ale připadají i ofenzivně ladění hráči Kolář či Michal Ďuriš. "Spíš se ale přikloníme k variantě s hráčem, který je silnější v obranné práci. Asi by na Schalke nebylo nejlepším řešením nasazovat tam jiné typy hráčů," připomněl Vrba i skutečnost, že Schalke v domácím prostředí sází na velmi silnou útočnou fázi.

Plzeňští hráči prohlašují, že se bez Horvátha v sedmdesátitisícovém kotli Veltins Areny nerozklepou. Posilují je i zkušenosti z jiných zápasů, kdy Horváth chyběl, byť jich za poslední sezony bylo minimum. "Ale třeba v minulé sezoně jsme bez něj zvládli utkání v Teplicích, což byl možná klíčový zápas v cestě za titulem. Takže snad si teď poradíme podobně," vzpomínal Kolář na loňský duel 28. kola, který sám rozhodl jedinou trefou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články