Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Plzeňští fotbalisté se na San Siru pokusí o zázrak

Milán - Jestliže se hráči Plzně před Ligou mistrů těšili na to, že absolvují vysokou školu fotbalu, ve středu se opravdu mohou na "akademické" půdě připravit na první velkou zkoušku. Západočeši míří na věhlasné San Siro ke konfrontaci s AC Milán, sedminásobným vítězem nejlepší klubové soutěže. Jeden z nejslavnějších klubů světa je pro Viktorii druhou překážkou ve skupině H poté, co před dvěma týdny doma remizovala s Borisovem 1:1. A Plzeň by se proti Milánu ráda postarala o senzaci na úkor velkého favorita, který v úvodu sezony zatím i vinou zranění největších hvězd Pata a Ibrahimovice tápe. Zápas začne ve 20:45, přímý přenos můžete sledovat od 20:20 na ČT4 a webu sportživě.cz.

Motivací pro Plzeň budou také nedávné kolapsy italských velkoklubů v pohárových zápasech: Slovan Bratislava nejprve z Evropské ligy vyřadil AS Řím, turecký Trabzonspor pak před dvěma týdny už v premiéře LM senzačně zvítězil právě na San Siru nad druhým milánským klenotem Interem. "Je vidět, že i papírově slabší týmy mají na to udělat skvělé výsledky. To musíme mít na paměti, byť nás čeká strašně těžké utkání," upozornil Vrba.

Pavel Vrba, trenér Plzně

0"Snad si hráči uvědomí, že jde opravdu o mimořádný zápas, a požene je také touha něco velkého dokázat. Jdeme na opravdový velkoklub, ale právě tohle jsou zápasy, které vás mohou odrazit úplně někam jinam."

Plzeňský trenér dopředu vyhlásil, že jeho svěřenci se "nesníží" k destruktivní taktice. "Budeme zase hrát tak, co je nám vlastní. Chceme i útočit, jinak jsme bez šance. Klíčové pro nás bude, jak se vyrovnáme s vysokým presinkem Milána a jak se nám podaří držet míč poté, co se nám jej podaří získat," prohlásil plzeňský kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň se připravuje na Milán

Forma Milána rozhodně není zářivá

Jestliže Plzeň začátek sezony nezastihl v oslnivé formě, o Milánu platí to samé. Svěřenci kouče Massimiliana Allegriho v italské lize dokázali zvítězit až ve čtvrtém kole, v sobotu udolali průměrnou Cesenu 1:0 a zatím jim jako obhájcům patří až dvanácté místo. Remíza 2:2 v úvodním kole LM na hřišti Barcelony sice pro Milán byla vzpruhou, ale jinak za startem "Rossoneri" do soutěžního ročníku zůstávají rozpaky."Fakt, že se jim výsledkově nedaří, pro nás není úplně dobrý, i do zápasu s námi totiž půjdou s maximálním zaujetím a snahou za každou cenu vyhrát," upozornil Vrba.

Utkání Barcelona - AC Milán
zdroj: AP autor: Manu Fernandez

Milánskému týmu také škodí velká marodka. Mimo hru jsou útočníci, Pato a Robinho, s lehkým tréninkem teprve začínají světový šampion z roku 2006 Gattuso a Bonera, kteří podle všeho také duel s Plzní nestihnou. Radost italským fanouškům udělal návrat kapitán týmu švédského útočníka Zlatana Ibrahimovice, jenž se dal zdravotně do pořádku. "Milán samozřejmě není tým, který by spoléhal na dvanáct nebo třináct lidí. Ale když vypadne tolik lidí a především klíčových hráčů do ofenzivy, tak to ublíží každému, i sebevětšímu klubu," konstatoval Vrba.

Plzeň se po výjezdech do Jerevanu, Trondheimu a Kodaně pokaždé vrátila domů s vítězstvím, ale teď její série projde jedním z nejtěžších možných testů. "Bude to zase jiná kategorie, ale už jsme si třeba v Trondheimu a Kodani dokázali, že můžeme uspět i proti favoritům. To nás zase povzbudí," řekl Vrba. Do Milána bere i záložníka Martina Filla, který poslední dva týdny strávil v třetiligovém B týmu po vzájemné kontroverzi.

Barcelona se pokusí zlomit východoevropské prokletí

V druhém utkání skupiny H Barcelona vyrazí do Běloruska za hlavním konkurentem Plzně o případný postup do Evropské ligy Borisovem.  Na východě se přitom Španělům v posledních letech příliš nedařilo. V Kazani dvakrát remizovala a Šachtar Doněck či Dynamo Kyjev porazila vždy jen o gól. Navíc se Šachtarem a Kazaní prohrála doma. Nyní hodlá tuto bilanci vylepšit. Cokoli jiného než vítězství by tudíž pro Barcelonu znamenalo neúspěch.

Fotbalisté Barcelony
zdroj: AP Photo autor: Alberto Saiz

Obhájce trofeje si zvedl sebevědomí sobotní výhrou 5:0 nad Atlétikem Madrid, na které se třemi góly podílel Lionel Messi. Argentinskému útočníkovi schází jen dva góly k tomu, aby se dotáhl na historicky druhého nejlepšího střelce klubu, bývalého československého reprezentanta Ladislava Kubalu, který dal v katalánském dresu v padesátých letech 194 branek. "Nechává mě to v klidu, i když by bylo hezké pokořit takovou legendu. Nesoustředím se na to, ale budu rád, když se to povede," poznamenal Messi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články