Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Plzeňští fanoušci zaplaví Eden, hrát se bude o postup i o miliony

Praha – Fotbalisté Plzně ve středu večer mohou pro svůj klub vydělat asi 226 milionů korun. Stačí k tomu jediné: postoupit přes FC Kodaň do základní skupiny Ligy mistrů. Čeští šampioni k tomu mají blízko, protože do domácí odvety jdou s náskokem 3:1 z prvního utkání v dánské metropoli. Na dosah tak mají účast v lukrativní soutěži, kde jen za "pouhou" účast inkasují základní bonus ve výši téměř čtvrt miliardy korun. Na další miliony si mohou přijít podle úspěšnosti v dalších zápasech. Modročervené ke splněnému snu potáhne i plný stadion. Z Plzeňska přijede svůj klub podpořit až 12 000 fanoušků. Jde o historicky největší počet lidí, kteří kdy z regionu za týmem vyjeli. Povolená kapacita stadionu v Edenu 20 000 míst je beznadějně vyprodaná.

Plzeňští fotbalisté se svými fanoušky
zdroj: ISIFA/Lidové noviny autor: Jindřich Mynařík

Liga mistrů je nejlépe dotovanou klubovou soutěží světa a její štědrost mohou poznat i Západočeši. Pokud se opravdu poprvé v historii a jako třetí český klub po Spartě a Slavii podívají do základní skupiny, inkasují prémii 3,9 milionu eur (asi 95 milionů korun) a za šest odehraných zápasů pak mají jistých 3,3 milionu eur (asi 81 milionů korun). Už teď si Plzeň postupem do 4. předkola Ligy mistrů vydělala prémii 50 milionů korun, takže i s případnými bonusy za start v elitní soutěži by si přišla na 226 milionů korun.

Další peníze mohou přitéct na plzeňský účet v závislosti na úspěšnosti v jednotlivých zápasech. Za výhru ve skupině LM se každý tým obohatí o dalších 800 tisíc eur (asi 19,6 milionu korun), za remízu se vyplácí polovina. Týmy, které postoupí do osmifinále, obdrží tři miliony eur (73,5 milionu korun), čtvrtfinalisté 3,3 milionu (80,85 milionu korun) a semifinalisté 4,2 milionu eur (103 milionů korun). Poražený finalista získá 5,6 milionu eur (137 milionů korun) a vítěz devět milionů eur (220,5 milionu korun).

Příjmy z Ligy mistrů (v korunách):

Bonus za postup do 4. předkola LM: 50 milionů

Bonus za postup do základní skupiny: 95,5 milionu

Bonus za jedno odehrané utkání: 13,5 milionu (za 6 zápasů 81 milionů)

Bonus za vítězství ve skupině: 19,6 milionu

Bonus za remízu ve skupině: 9,8 milionu

Bonus za postup do osmifinále: 73,5 milionu

Bonus za postup do čtvrtfinále: 80,85 milionu

Bonus za postup do semifinále: 103 milionů

Poražený finalista: 137 milionů

Vítěz: 220,5 milionu

Bonusy od UEFA však nejsou jediným zdrojem příjmů pro týmy v LM. Další výdělky pocházejí ze vstupného a především z prodeje televizních a marketingových práv. Každý klub je při tom jinak úspěšný.

Do lukrativní soutěže z českých týmů naposledy před čtyřmi lety nahlédla Slavia, ale nedosáhla na příjmy, jaké jsou ve hře nyní. Pražané si vydělali za jednu výhru a dvě remízy v základní skupině soutěže asi 171 milionů korun, tedy asi o 55 milionů méně, než se dnes vyplácí za pouhou účast. Odhadem kolem 30 milionů slávistům vynesl zisk z prodeje vstupenek a nespecifikovanou sumu pak zisk za prodej televizních práv.

Je nám líto, video expirovalo.
Před zápasem Plzeň - Kodaň

Tolik fandů z Plzně na zápas ještě nikdy nevyjelo

Z Plzeňského kraje vyjede téměř stovka autobusů s diváky i členy klubu, speciální vlak s 11 vagony a stovky automobilů. U velkoplošné obrazovky na náměstí v Plzni se má sejít přes 10 000 lidí, většina velkých restaurací v Plzni čeká ve středu velké tržby. "Více než polovina diváků budou Plzeňáci a ti ostatní budou mix, který bude přát Plzni, takže bychom tam měli mít stoprocentně domácí prostředí," řekl lídr plzeňských fandů Roman Bakala z Pfans.cz. Fanoušci Kodaně by měli mít zhruba 1 700 lístků.

"Fanouškovských autobusů pojede přímo ze stadionu 25, k tomu jede dalších 30 se sponzory, mládežníky a členy klubu," uvedl Bakala. Další vozy naberou lidi z Plzně-severu, Plzně-jihu i Rokycanska. Kromě vozidel zastřešených klubem pojedou autobusy dohodnuté městy, obcemi a firmami. Další fandové přijedou z dalších částí Česka. "Máme řadu objednávek reklamních předmětů například z Jablonce, Bruntálu, v Opavě je dokonce fanklub Viktorky. Hodně fanoušků máme také v Praze," dodal Bakala. Autobusy organizované klubem vyjedou mezi 17:00 a 18:00. Speciální vlak vypravený Plzeňským krajem odjede z Plzně do Vršovic v 16:40.

Roman Bakala, lídr plzeňských fanoušků:

"Tolik fanoušků nikdy z Plzně na žádný zápas nevyjelo. Na finále Ondrášovka Cupu i na Besiktasi bylo na Spartě  4 500 až 5 000 lidí. Ale to, co se děje teď, je unikum."

Na internetových serverech se objevují od ukončení prodeje vstupenky za tisíce korun a jejich cena stále roste. Bakala například dnes objevil na Aukru nabídku tří lístků za 10 000 korun. Přitom jejich oficiální ceny jsou 250 až 350 korun. "Bohužel, to je nešvar, který se ale neobjevuje jenom u nás. Nejlepší by bylo, aby lístky za nekřesťanské peníze těm spekulantům nikdo nekoupil," dodal.

Plzeňští fotbalisté: Vyprodaný Eden je pro nás vyznamenáním

Smutek z toho, že nemohou hrát proti Kodani na svém stadionu, ale v pražském Edenu, už u plzeňských fotbalistů střídá stav natěšení. Kapitán Západočechů Pavel Horváth se už nemůže dočkat. "Ano, hráli bychom raději doma v Plzni, ale bereme zavděk i tímto azylem. Bude vyprodáno, což je pro nás vyznamenání za to, čeho jsme v předchozích pěti zápasech v předkolech dosáhli. Je to odměna za výsledky a výkony a snad fanoušky na konci odměníme postupem," řekl Horváth.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články