Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Plzeňskou jízdu nezastavila ani Kodaň, Viktorii čeká Liga mistrů

Praha - Fotbalisté Viktorie Plzeň se stali třetím českým klubem, který dokázal postoupit do prestižní Ligy mistrů. Zaplněný stadion v pražském Edenu sledoval nervydrásající bitvu, ve které dlouho táhla za delší konec provazu Kodaň. Dánský mistr od 32. minuty vedl po gólu Christiana Bolaňose, Bakoš ale v druhé půli vyrovnal a v závěru strhl výhru na stranu Plzně další Slovák Ďuriš. Západočeši mají jistotu, že si na podzim v nejlepší klubové soutěži zahrají dalších šest zápasů a jen za účast mezi elitou inkasují asi 226 milionů korun. Jména tří soupeřů se dozví ve čtvrtek při losování v Monaku.

Plzeň rozehrála jeden z nejdůležitějších zápasů klubové historie s rozpaky. Kodaň se často hnala na zteč a na začátku ji vyrušila jen akce reprezentačního nováčka Jiráčka, po jehož přihrávce scházely k zakončení dva metry Kolářovi. Nejlepší chvíle Plzně v prvním poločase přišly před 30. minutou. Kolář po individuální akci přešel dva protihráče, ale prudkým pokusem nedal svůj pátý gól v předkolech Ligy mistrů, čímž by vyrovnal nejlepšího střelce Bakoše. Ten se společně s Jiráčkem vrátil do hry poté, co před týdnem v dánské metropoli nemohli hrát kvůli žlutým kartám.

Když se Eden začal otřásat vítěznými plzeňskými chorály, možná to působilo na hostující osmifinalisty minulého ročníku Ligy mistrů jako ta pravá motivace. Stále se lepšící Kodani ve 32. minutě vyšel další z rychlých kontrů a Bolaňos prudkou křížnou střelou zchladil doutnající euforii Západočechů. Na ně inkasovaná branka viditelně dolehla. Čeští mistři se stáhli hluboko na svoji polovinu a měli daleko k tomu, aby zopakovali svůj odvážný výkon z Kodaně. I proto, že plzeňský kapitán Horváth měl mnohem méně místa a nedostal se k režírování hry.

Z krize Plzeň vysvobodil až poločas. I po změně stran se výkon českého týmu zvedl, stejně jako proti Trondheimu. Domácí začali důrazněji a už v hloubi pole napadat rozehrávku soupeře, který se nedostával tak často do zakončení jako před přestávkou. Velkou morální vzpruhou byl pro Plzeň vyrovnávací gól Bakoše. Slovenský útočník si v 67. minutě počkal za obránci na přetažený centr Jiráčka a zblízka lehce skóroval do odkryté branky. Pak mohl bouřlivě slavit svůj šestý gól v pohárech, čímž si upevnil pozici v čele kanonýrů. Jeho souhra s Jiráčkem jen doložila, jak moc Plzni prospěl jejich návrat do sestavy.

Kodaň se z plzeňského protiúderu také probírala dlouho. Stála před úkolem vstřelit dvě branky, které by zápas nasměrovaly alespoň do prodloužení. Odvetu mohl zdramatizovat kanonýr N'Doye, který před dvěma lety v Evropské lize dal tři góly Spartě, ale jeho ránu vytěsnil brankář Čech. Plzeň si osladila jubilejní desátý start v evropských pohárech dalším gólem a nakonec i zvítězila. Střídající Ďuriš proměnil ve třetí minutě nastavení svoji druhou velkou šanci a odstartoval velké oslavy.

Plzeňští fotbalisté si po závěrečném hvizdu odvetného zápasu s Kodaní naplno užívali radost z postupu do Ligy mistrů, v který možná sami před startem kvalifikace nevěřili. Po Spartě a Slavii jsou třetím českým klubem v historii, který bude hrát slavnou soutěž. Trenér Pavel Vrba se už v závěru utkání na lavičce radoval a vyzýval diváky k oslavným chorálům.

Při pozápasovém hodnocení si rýpl, že letos jeho svěřenci otáčejí zápasy v druhých poločasech, za které byli na jaře kritizovaní. "Na jaře jste nám říkali, že druhé poločasy nezvládáme, tak letos to všechno napravujeme. Věděli jsme, že to bude životní zápas pro nás všechny a prokázali jsme velkou morálku. Teď už se můžeme těšit na los a doufáme, že nám Liga mistrů přihraje atraktivní soupeře," prohlásil plzeňský kouč.

Útočník Marek Bakoš pokračoval ve svých střeleckých hodech z předchozích utkání kvalifikace Ligy mistrů, ale připustil, že to nebyl vůbec jednoduchý zápas. "Je to velký úspěch pro celý tým, klub a hlavně fanoušky! Teď si to užíváme, je to nádherné, ještě nikdy jsem takový zápas před plným stadionem nehrál," jásal nadšeně.

Přiznal, že v prvním poločase Západočeši měli potíže. "Po prvním gólu nám nebylo nejlépe, protože Kodaň hrála velmi dobře a nedávala nám vůbec žádný prostor na brejky, ale v druhém poločase se otevřel a my mohli konečně skórovat," vykládal rozesmátý slovenský útočník.

FC Viktoria Plzeň - FC Kodaň 2:1 (0:1) Branky: 67. Bakoš, 90.+3 Ďuriš - 32. Bolaňos. Rozhodčí: Carballo - Fernández, Guadamuro (všichni Šp.). ŽK: Limberský, Jiráček - Nordstrand, Grindheim. Absalonsen. Diváci: 19 350. První utkání 3:1, postupuje Plzeň.

Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth (86. Trapp), Jiráček - Petržela (82. Fillo), Kolář, Pilař - Bakoš (77. Ďuriš). Trenér: Vrba.

Kodaň: Wiland - Thomsen (83. Sigurdsson), Ottesen, Jörgensen, Bengtsson - Bolaňos (74. Diouf), Nordstrand, Grindheim, Delaney - Santin (64. Absalonsen), N'Doye. Trenér: Nilsson.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články