Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plzeň zvládla poločas v deseti, Dukla rozdrtila Hradec

Olomouc - Fotbalisté Plzně si před startem v Lize mistrů zvedli sebevědomí výhrou 3:2 v utkání 6. kola první ligy na půdě Olomouce. Viktoria dotáhla utkání ke třem bodů, přestože dohrávala celou druhou půli bez vyloučeného Marka Bakoše. Ten se se ještě předtím postaral o první dva góly Plzně. Výhru pak potvrdil Daniel Kolář gólem z ofsajdu. Za domácí se dvakrát prosadil Marek Heinz, Olomouc přesto poprvé v sezoně prohrála. Fotbalisté Dukly rozdrtili Hradec Králové 4:0 a zastavili sérii tří porážek za sebou.

Olomouc - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Vladislav Galgonek

Zápas měl raketový úvod. Už ve 3. minutě vybojoval přímý kop22 metrůod branky hostující Pilař, míč si postavil Bakoš, parádně obstřelil zeď a o tyč poslal míč do sítě. Olomouc ale měla rychlou a totožnou odpověď. Už za tři minuty zahrával přímý kop Heinz a podobně precizní střelou srovnal.

Ovšem úřadující mistr si z toho nic nedělal a téměř okamžitě získal vedení zpět. Zasloužil se o to výtečným sólem Pilař, od postraní čáry protáhl přes tři soupeře do středu a kolmicí vysunul za obranu Bakoše. Pro slovenského kanonýra už nebyl problém obejít brankáře Zlámala a trefit prázdnou branku. Ani poté neztrácelo utkání na atraktivitě. Především Olomouc se tlačila za vyrovnáním, ale Petrovi ani tři velké šance na vstřelení gólu nestačily. Plzeň hrozila hlavně z brejků, ale chybělo přesnější finální řešení. Těsně před půlí však hostům situaci výrazně zkomplikoval autor obou gólů Bakoš, který za tvrdost ve vzdušném souboji dostal druhou žlutou kartu a oslabil tak svůj tým.

Po změně stran se tak Plzeň hlavně bránila, ale Olomouc početní výhodu využít nedokázala. Heinzovy střely z dálky pochytal brankář Čech, Petr zas nadále potvrzoval, že dnes neměl svůj střelecký den. A tak deset minut před koncem přišlo definitivní rozhodnutí. A znovu u toho byl Pilař, který zatáhl míč po levé straně, jeho centr se dostal k Ďurišovi, kterého sice vychytal brankář Zlámal, ale Kolář dorazil míč do sítě téměř z brankové čáry a zvýšil na konečných 3:1. Jak ale odhalily televizní záběry, stalo se tak z ofsajdového postavení a gól neměl platit. Sigma sice ještě v nastavení snížila po druhé trefě Heinze, ale na snahu o vyrovnání již neměla čas. Plzeň tak z posledních deseti zápasů v Olomouci vyhrála teprve podruhé a stáhla náskok vedoucí Sparty na pět bodů. Letenští však mají zápas k dobru.

"Výhra má pro nás velkou cenu, jak před Ligou mistrů, tak pro tabulku v lize," řekl trenér mistrovského týmu. Autor dvou branek Marek Bakoš se u něj ocenění nedočkal. "Udělal hrubou chybu a nechal se vyloučit. Byly tam i další situace, kdy mohl jít ven už dříve. O poločase jsem mu vyčinil. K fotbalu emoce patří, ale musí se udržet na uzdě," řekl Vrba.

SK Sigma Olomouc - FC Viktoria Plzeň 2:3 (1:2)

Branky: 7. a90.+2 Heinz -4. a9. Bakoš, 79. Kolář. Rozhodčí: Královec - Pelikán, Kocián. ŽK: Heinz - Bystroň, Bakoš, Čech. ČK: 43. Bakoš. Diváci: 7 144.

Hradec nedal gól už 363 minut

Po minutě ticha za oběti letecké havárie hokejistů Lokomotivu Jaroslavl s třemi českými reprezentanty byl na Julisce k vidění velmi svižný start a oba soupeři mohli záhy otevřít skóre. Dukla poprvé nasadila novou posilu ze Žiliny útočníka Lietavu a právě slovenský ofenzivní hráč se po přímém kopu se k němu odrazil míč, ale brankář Lindr proti střele z úhlu nakonec zasahovat nemusel. Hradec měl k vedoucímu gólu ještě blíže: Domácí v šesté minutě zapomněli na zadní tyči Plašila a za již překonaným Radou zachránil situaci na čáře obrannou hlavičkou kapitán Gedeon.

Vysoké tempo z úvodu ale postupně upadlo a těžiště hry se přesunulo především do středu hřiště. V 29. minutě také tým z Julisky svou aktivitu zúročil. Hanousek vnikl do šestnáctky, předložil míč Bergrovi a ten překonal Lindra. Po změně stran Dukla zápas naprosto ovládla. Pomohl jí k tomu rychlý pojišťující gól. Lietava v 51. minutě napřáhl z hranice vápna a vzápětí se mohl radovat ze svého prvního zásahu v novém dresu.

"Votroci" odpadli a nováček jim zanedlouho zasadil další úder. Plašil nedovoleně zastavil ve vápně Markoviče a sám faulovaný v 64. minutě z penalty zvýšil. Hradecký navrátilec navíc za svůj zákrok inkasoval druhou žlutou kartu v utkání a musel předčasně do sprch. V závěru pak dal výsledku podobu debaklu z další penalty Malý, byť musel exekuci opakovat. Hradec Králové na gól čeká již 363 minut.

Kouč Dukly Luboš Kozel si vysoké výhry nad Hradcem cenil. "Nejsme zase tak zkušené a ligou otřelé mužstvo, abychom si nevážili takového vítězství s kýmkoliv," uvedl Kozel na tiskové konferenci. Kozel si uvědomoval důležitost utkání, oba týmy totiž šly do zápasu po třech porážkách za sebou. "Doufám, že to pro nás bude mít blahodárný efekt. U nás to byl problém spíš psychický, protože tohle mužstvo není zvyklé prohrávat. V druhé lize pode mnou nikdy neprohrálo dvakrát za sebou, a teď to byly tři porážky," dodal.

Dukla Praha - FC Hradec Králové 4:0 (1:0)

Branky: 29. Berger, 51. Lietava, 64. Markovič z pen., 89. Malý z pen. Rozhodčí: Adam - Lhoták, Moláček. ŽK: Mikula, Markovič, Lietava - Plašil, Fukal, Chleboun. ČK: 63. Plašil. Diváci: 1 875.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články