Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plzeň zkusí v Kodani otevřít dveře k LM

Kodaň - Už jen jediná překážka dělí plzeňské fotbalisty od toho, aby jako třetí český tým v historii po Spartě a Slavii otevřeli dveře do lukrativní Ligy mistrů. Aby čeští šampioni pronikli mezi nejlepší kluby Evropy a zajistili si lákavou prémii 200 milionů korun, musí ve 4. předkole odstranit z cesty FC Kodaň, který je favoritem dvojutkání. Dnešní úvodní duel v dánské metropoli může hodně napovědět o rozložení sil před odvetou, která je na programu příští středu v Praze, protože rekonstruovaný plzeňský stadion nesplňuje kritéria pro play off Ligy mistrů. Přímý přenos sledujte od 20:45 na Čtyřce a webu ct4sport.cz.

Petr Jiráček
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Už dnes bude jasnější, ke komu se postupové šance nakloní víc. Já doufám v jediné: že poslední předkolo bude mít šťastný konec pro Plzeň," řekl brankář Marek Čech, nová posila Viktorie, který se plzeňským hráčem stal po přestupu z ruského Soči teprve v pátek. Už ale stihl odchytat vítěznou ligovou předehrávku s Teplicemi a při neúčasti zraněné jedničky Romana Pavlíka by neměl v brance chybět ani na kodaňském stadionu Parken.

Plzeňští v možná klíčovém utkání celé sezony zažijí další rošádu na brankářském postu. V pátém zápase v předkolech se v dresu Viktorie představí už třetí gólman, protože proti Trondheimu za Pavlíka zaskakoval Michal Daněk. "Marek toho má hodně za sebou, zvládne to i v úterý," prohlásil kapitán Pavel Horváth.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Davida Kalouse


Plzeň má před dvojzápasem s Kodaní jistotu, že v evropských pohárech stráví nejméně celý podzim. I kdyby nyní vypadla, přešla by do základní skupiny Evropské ligy, což jí zaručuje 80 milionů korun. Západočeši ale na dohled ještě lákavější představě, kterou je Liga mistrů, chtějí víc. "Z nás by mohl spadnout tlak, když jsme v minulém kole vyřadili Trondheim a splnili si náš základní cíl," uvedl Horváth.

Vrbův tým při cestě za vysněnou Ligou mistrů vyřadil Pjunik Jerevan a poté Rosenborg Trondheim. Další úspěšná konfrontace se skandinávským celkem by pro Plzeň měla nádech historického úspěchu: atmosféru zápasů v LM z českých klubů ochutnaly jen Sparta a Slavia. Slávisté mezi elitu nakoukli před čtyřmi lety, od té doby tuzemský klub na souboje s absolutní evropskou špičkou čeká. "Být v Lize mistrů, to je splněný sen pro každého. Teď je to jen na nás, jak se s tím popereme," líčil Čech. "S Kodaní to pro nás můžou být životní zápasy," přidal útočník Ďuriš.


Plzeňští však před duely s Kodaní vypadají pokorně, nijak netají, že favoritem je dánský velkoklub. "Mají obrovskou kvalitu, dobré zahraniční hráče. Čeká nás hodně těžká práce," řekl kouč Vrba. "Možná bych šel spíš na někoho trochu schůdnějšího a Kodani se radši vyhnul. Ale nic ztraceného není," řekl hned po losování záložník Milan Petržela.



Kodaň před dvěma lety v Evropské lize dvakrát porazila Spartu a svými výsledky v posledních letech vzbuzuje respekt. V minulé sezoně postoupila ze základní skupiny LM a až v osmifinále její cestu zastavila hvězdná Chelsea. V dánském týmu u toho byl i český reprezentační zadák Zdeněk Pospěch, který však od nové sezony hájí barvy německé Mohuče.

Předpokládané sestavy:Kodaň: Willand - Thomsen, Jörgensen, Ottesen, Bengtsson - Bolaňos, Claudemir, Grindheim, Diouf - N'Doye, Santin. Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Trapp, Horváth - Petržela, Kolář, Pilař - Ďuriš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články