Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň zdolala Liberec a raduje se ze zisku Superpoháru

Plzeň - Pošesté v historii otevřel domácí fotbalovou sezonu týden před startem nejvyšší soutěže Superpohár mezi mistrem a vítězem Poháru FAČR. Ligový šampion Plzeň změřil v tomto klání síly s Libercem a po výhře 2:1 ovládl, stejně jako v roce 2011, tuto trofej. Rozhodly o tom branky Hořavy a Koláře z prvního poločasu. Za hosty dokázal v druhém dějství snížit Bartošák. Slovan naopak prohrál i své druhé utkání Superpoháru (v roce 2012 podlehnul Sigmě Olomouc), a na jeho lavičce prožil neúspěšnou premiéru kouč Trpišovský.

Týden před startem nové ligové sezony se hrál před solidně zaplněnou Doosan Arénou velmi dobrý fotbal. Liberec začal nečekaně aktivně, ale z dobrého úvodu si větší šanci nevytvořil a pak už dominovala Plzeň. Hned po pěti minutách si mohla připsat premiérovou soutěžní branku za Viktorii nová posila Kopic. Z levé strany ho přízemním centrem našel Limberský a hostujícího gólmana Hrošša zachránila tyč.

Ve 26. minutě už domácí favorit vedl. Na Kovaříkův rohový kop si naskočil nehlídaný Hořava a hlavou otevřel skóre. Za šest minut přidala Plzeň ze vzduchu druhou branku. Kopic nacentroval před branku, kam si naběhl úplně volný Kolář a v pádu přesnou hlavičkou k tyči zvýšil. Liberec mohl za šest minut snížit. Delarge postupoval sám na Kozáčika, ale zamířil těsně vedle.

Po přestávce Plzeň pokračovala v aktivitě. V 50. minutě vychytal hostující Hroššo Kovaříka, dobíhající Kolář po souboji s protihráčem upadl, ale sudí penaltu nenařídil.

O dvě minuty později přišlo nečekané snížení. Šural kolmicí vysunul Bartošáka a ten sám před Kozáčikem nezaváhal. Trefil se hned při své soutěžní premiéře za Slovan. Vrátit vedení mohl Plzni Kopic, ale Hroššo jeho střelu vyrazil.

Liberec se snažil vyrovnat, otevřel hru a Západočeši se i díky tomu dostávali v závěru do šancí. Tu největší zahodil v 81. minutě střídající Petržela, který dobře zasekl, ale pak pálil nad. Viktoria i tak výhru uhájila.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy hráčů a trenérů po utkání Plzeň-Liberec

Tentokráte šli Západočeši do Superpoháru na (více než) sto procent

Z pěti pokusů získali plzeňští fotbalisté Superpohár FAČR teprve podruhé. Podle záložníka Daniela Koláře to bylo i tím, že v minulosti k duelu nepřistupovali s maximální vážností, jelikož se termínově kryl s důležitými zápasy předkol evropských pohárů.

"My jsme si dnes řekli, že tentokrát chceme vyhrát a že tu trofej chceme," prohlásil Kolář v rozhovoru s novináři. "V minulých sezonách jsme třeba tři dny na to hráli předkolo Ligy
mistrů, takže jsme se v Superpoháru šetřili. Teď máme další zápas až za týden,
tak jsme šli za trofejí a dali tomu tu potřebnou vážnost," dodal autor branky na 2:0.

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 2:1 (2:0) 

Branky: 26. Hořava, 32. Kolář - 52. Bartošák. Rozhodčí: Královec - Wilczek, Kordula - Ardeleánu, M. Paták. ŽK: Hubník - Pokorný, Švejdík. Diváci: 8116. 

Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Hubník, Procházka, Limberský - Hořava, Hrošovský - Kopic (67. Petržela), D. Kolář (90. Vaněk), Kovařík - Holenda (66. Mahmutovič). Trenér: M. Koubek. 

Liberec: Hroššo - Mudra (82. Coufal), Švejdík, Pokorný, Fleišman - Pavelka, Folprecht - Delarge, Šural, Bartošák (87. Hadaščok) - Bakoš (77. Sus). Trenér: Trpišovský. 

Miroslav Koubek (Plzeň): "Pro nás byly důležité dvě věci. Jednak vyhrát, abychom měli dobrou psychickou polohu, a podat dobrý výkon, abychom měli tu polohu ještě lepší. Podařilo se nám obojí. Byť to skončilo 2:1, bylo to méně vyrovnané, než ukazuje výsledek. Měli jsme hodně šancí, mohli jsme dát pět šest gólů. Věděli jsme, že Liberec má rychlé hráče, nebylo lehké je chytat, ale tolik situací jsme soupeři dotáhnout do konce nedovolili. Utkání jsme měli přivést do vítězného konce trošku jistěji, to je náš dlouhodobý deficit."

Jindřich Trpišovský (Liberec): "Plzeň zaslouženě vyhrála. Jsem zklamaný z prvního poločasu. Stalo se přesně to, co jsme si s klukama říkali, že bude důležité - abychom nenastoupili s přehnaným respektem a nenechali Plzeň hrát. Dostali jsme se jednoduše pod tlak, ztráceli jsme spoustu míčů. Hlavně jsme neubránili vzdušný prostor, dostali jsme dva góly hlavou. Ve druhém poločase jsme se zlepšili, dali jsme branku. Hráli jsme agresivněji, drželi jsme se víc na míči. Samozřejmě z toho rezultovaly brejky Plzně a některé šance jsme se štěstím přežili. Utkání nám ukázalo, v čem se musíme zlepšit."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články