Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Plzeň v Karviné dvakrát prohrávala, i díky gólu Ivanschitze ale duel otočila a je první

Karviná – Prohrávali 0:1 a 1:2, fotbalisté Plzně však krizovou situaci na půdě Karviné zvládli. Díky premiérové brance Andrease Ivanschitze a zásahu Tomáše Hořavy z 89. minuty nakonec zvítězili 3:2, což je ve spojení s remízou Slavie v Liberci posunulo do čela tabulky. Obhájce titulu dal v jarní části ligy vůbec poprvé v jednom utkání více než jeden gól.

Radující se hráči Plzně
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Karviná odehrála první čtvrthodinku skoro jako z partesu. Už ve druhé minutě se sérií narážeček prokombinovala do vápna a i nepovedená střela Kalabišky nadělala gólmanu Kozáčikovi spoustu starostí. Nebylo divu, když ve 13. minutě Panák vysunul pasem mezi obránce Wágnera, který křížnou střelou otevřel skóre. "Zjistili jsme, že se s nimi dá hrát. Ale oni pak ukázali svoji sílu na míči," řekl Wágner.

Plzeň se pak chopila taktovky utkání a z územní převahy vytěžila šanci Hromady, který ale s Laštůvkou přeloboval i bránu. Domácí pak zničehonic málem skórovali podruhé: Janečka se z šestnácti metrů krkolomně opřel do odraženého balonu a jeho rána olízla břevno.

Ke konci poločasu ale Západočeši svůj tlak vystupňovali a hlavně průniky ze stran si říkaly o gólovou tečku. Bakoš dokonce zavěsil, ale gól kvůli ofsajdu neplatil. Po dalším Kopicově průniku se už Hromada dostal do regulérního zakončení, z malého vápna však přestřelil.

Viktoria po obrátce držela Karvinou pod tlakem, jenže trvalá územní převaha jí dlouho byla k ničemu. Až v 72. minutě se Zemanův prudký centr zleva dostal až k Bakošovi, který do Laštůvkova protipohybu vyrovnal. Plzeň se hnala za vítězstvím, ale domácí ji z nebezpečných brejků rychle nachytali podruhé zásluhou Budínského.

"Za stavu 2:1 jsme tam měli dvě dobré šance, které jsme měli dotáhnout lépe. Bylo tam pár zlomových okamžiků, které se bohužel nepřiklonily na naši stranu," řekl Wágner.

Obhájce titulu byl však ve druhé půli lepší a znovu se dokázal zvednout díky střídajícímu Ivanschitzovi, který technicky obstřelil Laštůvku a připsal si první trefu v české lize. "To rychlé vyrovnání bylo hrozně důležité. Gólem na 1:2 jsme dostali ledovou sprchu, ale to nám pomohlo. Pak jsme ještě věřili, že to otočíme," řekl Hořava.

Bod hostům nestačil a hekticky se vrhli do ofenzivy. Zvrat v předposlední minutě po další akci ze strany agilního Zemana dokonal Hořava, který volejem z šestnácti metrů prostřelil vše, co mu stálo v cestě. V nastaveném čase ještě Krmenčík orazítkoval tyč. "Plzeň měla tlak asi celý zápas. Nám už ke konci docházely síly. Měli jsme to ale výborně rozehrané, bohužel nemáme ani bod. Myslím, že na bod jsme měli," uvedl Wágner.

Plzeň díky obratu využila sobotní remízy Slavie s o záchranu bojujícím Libercem a posunula se na první místo tabulky, kde má před pražským celkem náskok jednoho bodu. Karviné, která prohrála po sedmi kolech, patří sedmé místo. "Myslím, že jsme dneska ukázali, že naše hra má vzestupný trend. Vytvářeli jsme si šance a dali jsme tři góly," řekl trenér Plzně Pivarník.

MFK Karviná - Viktoria Plzeň 2:3 (1:0)

Branky: 13. Wágner, 75. Budínský - 72. Bakoš, 83. Ivanschitz, 89. Hořava. Rozhodčí: Zelinka - Kotík, Antoníček. ŽK: Šisler, Wágner, Laštůvka, Eismann - Krmenčík. Diváci: 4830 (vyprodáno).

Karviná: Laštůvka - Moravec (90. Jovanovič), Hošek, Košťál, Eismann - Janečka, Šisler - Budínský, Panák (79. Puchel), Kalabiška (90. T. Weber) - Wágner. Trenér: J. Weber.

Plzeň: Kozáčik - Matějů (46. Krmenčík), Hejda, Hubník, Limberský - Hromada (64. Ivanschitz), Hrošovský - Kopic (83. Kovařík), Hořava, Zeman - Bakoš. Trenér: Pivarník.

Jozef Weber (trenér Karviné): "Z mého pohledu to bylo vyrovnané utkání. Prvních 25 minut to bylo možná naše nejlepší vystoupení v první lize. Postupem času nás Plzeň dostávala pod tlak svou kvalitou, navíc to stupňovala střídáním. Měli jsme problémy to bránit. Má tam šikovné hráče, kteří dokáží přidat nadstavbu jako v závěru Ivanschitz a Zeman při gólových situacích. Přesto jsme podávali statečný výkon až do závěru, kdy jsme o vítězství přišli. Hráčům není co vytknout."

Roman Pivarník (trenér Plzně): "Bohužel jsme z první šance dostali gól. Dokázali jsme ale pokračovat v kombinační hře, vytvářeli jsme si šance, které jsme bohužel zahazovali. Do druhého poločasu jsme chtěli přejít na dva útočníky, změnili jsme rozestavení na tři obránce a ovládli jsme zápas. Dokázali jsme vyrovnat, ale soupeř paradoxně z jedné šance dal znovu gól. Vážím si toho, že trpělivou hrou jsme ale dali góly a otočili to. Zvládli jsme to i kondičně, dokázali jsme vystupňovat tempo. Hra o titul je stále otevřená."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články