Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plzeň uhrála v Budějovicích remízu, Příbram v deseti prohrála

Praha/České Budějovice – Fotbalisté Plzně remizovali v předehrávce 8. kola první ligy v Českých Budějovicích 0:0. Obhájce titulu tak nenavázal na předchozí dvě kola, v nichž zvítězil. Domácí si připsali teprve druhý bod v sezoně. Dukla porazila Příbram 2:1, přičemž Pražané využili toho, že hosté hráli od 27. minuty bez vyloučeného stopera Ricky. Příbram sice i v oslabení skórovala zásluhou Wágnera, ale Vorel s Hanouskem zajistili domácím tři body.

České Budějovice - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Veis David

Úřadující mistr mohl v generálce na středeční zápas Ligy mistrů na půdě AC Milán získat klid pro utkání hned v 6. minutě. Jiráček se uvolnil v pokutovém území, zpětnou přihrávku poslal po zemi proti noze Bakošovi, ale útočník hostů z dobré příležitosti přestřelil. "Takovéhle zápasy právě rozhodují rychlé góly. Pokud je dokážete dát, výrazně se vše usnadní. Nám se to nepovedlo a také proto utkání skončilo remízou," prohásil plzeňský kapitán Pave Horváth.

Západočeši pak sice získali územní převahu, Jihočeši ale zodpovědně bránili. Dynamo se přesto  lacino dostali do nadějné pozice, kdy z pravé strany přihrával do pokutového území Ondráček. Ačkoliv byl jeho spoluhráč Sandro obsazený, bránícímu Rajtoralovi míč projel pod nohou. Sandro se tak na moment ocitl sám před Čechem, ovšem míč si nezpracoval ideálně a zakončil jen střelou do plzeňského brankáře.

České Budějovice - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Veis David

Nevýraznou půlhodinu ze strany Západočechů málem ukončil Petržela, který byl blízko prvnímu gólu. Ve 35. minutě v dobré pozici vypálil, ale brankář Křížek jeho pokus výborným zákrokem zlikvidoval. V závěru poločasu se po špatně rozehraném českobudějovickém rohu hnali do brejku Plzeňští. Jenže opět zakončili nepřesně, Pilař střílel nad. 

Pavel Vrba (Plzeň): "Máme pět šest pokusů a všechny letí deset metrů nad branku. Ta střelba prostě byla slušně řečeno špatná. Mrzí mě, že rychlostní typy jako Petržela, Pilař a Kolář se nedokážou v takovém zápase prosadit. Za to je určitě nepochválím." 

František Cipro (České Budějovice):  "Bod s Plzní doma beru. Myslím si, že stejně tak by ho brala i většina týmů v lize." 

Hosté začali ve druhém poločase aktivně, v 53. minutě prostrčil Horváth míč na Bakoše, jeho pokus ale Křížek tečoval na roh. Západočeši se pak zase brzy vrátili do kolejí z prvního poločasu. Často drželi míč, ovšem šance si nevypracovali. Výjimkou bylo pouze v 80. minutě uvolnění Jiráčka, jehož střelu zlikvidoval spolehlivý Křížek.

Dukla Dukla začala náporem, ale do šancí se zprvu nedostávala. Nakonec jí pomohla smůla Příbrami. Stoper Hejda po souboji upadl na ruku a s podezřením na zlomeninu musel už v 15. minutě vystřídat. Na jeho místo přišel Ricka, a než se stačil rozkoukat, Příbram už prohrávala. Malý poslal přímý kop na hlavu Vorla a zkušený stoper dostal Duklu do vedení.

Příbram sice hrozila z brejků, ale plány jí zkomplikovalo vyloučení Ricky, který pobyl na hřišti ještě kratší dobu než Hejda. Při snaze o odkop minul míč a už se za jeho záda dostával Lietava, kterého zastavil stažením na zem. Sudí Královec neváhal a ukázal mu červenou kartu. "Ricka šel na hřiště úplně bez koncentrace. Vypadal, jako když hraje poprvé, a vlétl tam jak Alenka v říši divů," kritizoval hráče trenér Vavruška.

Hosté i v oslabení vyrovnali. Po kombinaci středem hřiště si naběhl do pravého křídla Štochl, jehož centr prošel až k Wágnerovi, který v jubilejním 50. ligovém utkání potvrdil střeleckou formu. Dukla mohla ještě do poločasu získat vedení zpět. Lietava ale z úhlu těsně minul a parádní rána Malého z voleje skončila jen na tyči. Co se nepovedlo před pauzou, přišlo po ní. Hanousek si na zadní tyči počkal na centr, zpracoval si míč a pravačkou ho poslal pod břevno Hruškovy branky. Krátce nato přidal další gól Švejdík, ale rozhodčí odmávali ofsajd a gól neuznali. Ránu střídajícího Svatonského po zemi zase vyrazil Hruška a vychytal i z hranice vápna střílejícího Lietavu.

Luboš Kozel (Dukla): "Dali jsme gól, vynutili jsme si vyloučení. Tomu ale asi hráči trochu podlehli a vypadli z role. Přestávka nás uklidnila a dali jsme brzy gól. Ke klidu nám ale chyběl třetí gól, na který jsme měli dost šancí."

David Vavruška (Příbram): "Vypadalo to, že jsme ještě někde v Mníšku, zatímco domácí už hráli. Paradoxně jsme se probrali až po vyloučení. Potom jsme nechtěli zápas zabalit, což se povedlo a dohráli jsme to se ctí. Za tu první půlhodinu se ale zlobím." 

Jejich souboj se opakoval o minutu později a znovu byl vítězem reprezentační gólman. Slovenský útočník hlavičkoval po Bergrově centru přesně k tyči, ale Hruška fantastickou robinzonádou vyškrábl míč nad břevno. A do třetice Lietava na gólmana nevyzrál po úniku dvou na jednoho obránce. Trenér Kozel se přesto na slovenského útočníka nezlobil. "Bylo na něm vidět, jak moc chce ten gól dát, ale někdy jsou zápasy, kde se to prostě nepovede. Možná i proto se občas choval až moc sobecky a nevyřešil některé situace dobře. Pro naši hru je ale velmi důležitý a to potvrzoval i dnes," prohlásil po zápase.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články