Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Plzeň touží natáhnout vítěznou šňůru v LM

Praha - Další historický milník přepíšou plzeňští fotbalisté, kteří už nedočkavě vyhlížejí svůj první zápas v základní skupině prestižní Ligy mistrů. Jejich premiéru v hlavní fázi slavné soutěže obstará duel s BATE Borisov. Západočeši chtějí v azylu v pražském Edenu dokázat, že jejich šestizápasová vítězná a suverénní jízda v předkolech v zápasech proti Jerevanu, Trondheimu a Kodani nebyla dílem náhody. Zápas začne ve 20:45, přímý přenos odvysílá ČT4 a sportzive.cz.

Radost hráčů Plzně
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Plzeňští si uvědomují, jak důležitá bude přímá konfrontace s běloruskými šampiony před dalšími bitvami s AC Milán a obhájcem vítězství Barcelonou. Pokud nedojde k senzaci, italský a španělský velkoklub, které se utkají ve druhém úterním zápase skupiny H, obsadí první dvě postupové příčky zaručující jarní osmifinále LM. Právě mezi Plzní a Borisovem by se pak mohlo rozhodovat o tom, který z týmů uhájí třetí pozici, jež zaručuje pokračování v jarní fázi Evropské ligy.

"Pokud je naším přáním být v pohárech i na jaře, tak by nejschůdnější cesta mohla vést právě přes Borisov," uvedl trenér Plzně Pavel Vrba. "Ale já nevím, proč se všichni baví jen o třetím místu, ještě než všechno začne. My vždycky hrajeme o první místo, i když teď to bude asi těžší," kontroval v žertu kapitán Pavel Horváth.

Je nám líto, video expirovalo.
Před utkáním Plzeň - Borisov

Před startem LM Vrba prohlásil, že byl byl spokojený, kdyby v základní skupině jeho tým posbíral pět bodů. "První zápas ve skupině je pokaždé strašně důležitý, ať jde o Ligu mistrů, nebo třeba mistrovství světa. Jde o to, jak se tým na startu chytne," uvědomuje si Vrba. "Jestli se chceme i v Lize mistrů prát o úspěch, tak by bylo nejlepší hned v úterý do soutěže vstoupit výhrou. Právě toto jsou zápasy, které mohou rozhodnout o tom, kdo bude ve hře i na jaře," poznamenal plzeňský kouč.

Borisov v předkolech nepůsobil přesvědčivě jako Plzeň. V šesti soubojích se severoirským Linfieldem, litevským Ekranasem a naposledy rakouským Sturmem Graz nasbíral hned tři remízy. Ale mezi elitu se dostal, stejně jako v sezoně 2008/2009, kdy se ve skupině poměřil s Realem Madrid, Juventusem Turín a Petrohradem. V minulé sezoně se Borisov dostal do 3. kola Evropské ligy, kde skončil na štítu Paris St. Germain.

Běloruští šampioni si nic nedělají z prognóz, podle kterých by se s Plzní měli prát o konečné třetí místo ve skupině, které zaručí pokračování v jarní části Evropské ligy. Kouč Borisova Viktor Gončarenko s optimismem hledí také k dalším soubojům s giganty z Barcelony a AC Milán, pro něž mají být duely právě s Borisovem a Plzní hračkou. "Všichni nám předpovídají, že bychom se s Plzní měli prát o třetí místo. Ano, respektuju, jak byly rozdělené výkonnostní koše před losováním. Ale proč nepomýšlet výš? Vždycky je lepší dávat si ty nejvyšší cíle," prohlásil Gončarenko.

Čtyřiatřicetiletého Gončarenko je neobyčejným trenérským talentem. Možná mu nechtěně pomohlo i to, že už v 25 letech musel ukončit kvůli zranění kolena aktivní kariéru, v níž získal s Borisovem dva mistrovské tituly. Jako trenér dotáhl svůj osudový klub v minulých třech sezonách také pokaždé až na ligový trůn, před třemi lety se jako jednatřicetiletý stal nejmladším trenérem, který kdy vedl tým v základní skupině Ligy mistrů. "V čem spočívá to kouzlo? Máme dobře organizovaný klub a hlavně tým, který se chce pořád zlepšovat," tvrdí Gončarenko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články