Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Plzeň si může v boji o postup dovolit luxus dvougólové porážky

Plzeň - Fotbalisté Plzně mají šanci stát se teprve čtvrtým českým celkem, který se probojuje do osmifinále jednoho ze dvou hlavních evropských pohárů. Potřebují k tomu zvládnout domácí odvetu 2. kola Evropské ligy s Neapolí, nad kterou po prvním zápase vedou 3:0. Utkání v Plzni začíná ve 21:05. Rozhodčím je zkušený Maďar Viktor Kassai. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web.

Před týdnem v Itálii předvedla Plzeň skvělou produktivitu a góly Daridy, Rajtorala a Tecla ji k postupu hodně přiblížily. V případě úspěšného završení dvojzápasu se Plzeň utká s lepším z duelu mezi BATE Borisov a Fenerbahce Istanbul, první souboj v Bělorusku skončil 0:0.

Fotbalisté Viktorie si však uvědomují, že ještě zdaleka není rozhodnuto. Jako varování jim slouží zkušenost z minulé sezony, kdy v předkole Ligy mistrů vyhráli v Kodani 3:1, ale doma se dlouho o postup strachovali, než v závěru definitivně rozhodli.

"V minulosti už jsme zažili, že když něco podceníme a soupeř dá brzy první gól, mohlo by z toho být drama. Věřím, že tohle už v postup dotáhneme bez dramatické zápletky, protože jsme teď zkušenější," řekl obránce David Limberský.

Neapol v prvním utkání doplatila především na selhání v koncovce. Zejména v úvodu druhého poločasu Plzeň přehrávala a vytvořila si řadu nadějných šancí. Tomu chce trenér Pavel Vrba v odvetě zabránit.

Žádné závody nahoru dolů

"Začátek druhé půle nám ukázal obrovskou sílu Neapole. Budu na to hráče upozorňovat. Pokud by nás zatlačila, bylo by to velice těžké," řekl Vrba. "Navázat musíme na těch vydařených 65 minut z Neapole, kdy jsme hráli velmi kvalitně. Pokud se nám to povede, tak to k postupu dotáhneme. Určitě to ale nebude jednoduché," dodal.

Mety českých celků

Slavia v sezoně 1995/96 došla do semifinále Poháru UEFA, předchůdce Evropské ligy. Sparta Praha dvakrát postoupila do osmifinálové skupiny Ligy mistrů, Liberec si v roce 2002 zahrál čtvrtfinále Poháru UEFA.

O to, aby plzeňští hráči soupeře náhodou nepodcenili, se postará i s pomocí videoprojekce, která se osvědčila před prvním zápasem. "Ukážu jim sestřih toho, jak utkání v Neapoli doopravdy vypadalo a s jak silným soupeřem hrajeme," řekl Vrba, který bude upozorňovat zejména na propadávání po ztrátě míče. "Nesmíme s nimi závodit nahoru dolů a nechat se unášet tempem hry. V Neapoli byly pasáže, kdy jsme to dělali a měli jsme problém," uvedl kouč.

Budou hrát neapolské opory?

Otázkou je, v jaké sestavě Neapol nastoupí. Obejít se musí bez slovenského záložníka Marka Hamšíka, který do Plzně neodcestoval kvůli chřipce. Podle italských médií trenér Walter Mazzarri bude šetřit i další opory. Týkat by se to mohlo zejména Edinsona Cavaniho, Paola Cannavara, Huga Campagnara či Gökhana Inlera. Všichni ale do Plzně odletěli.

I tak se ale nedá očekávat, že Neapol odevzdá soupeři postup zadarmo. "Rozhodně se nevzdáváme, i když zvrátit výsledek 0:3 bude hodně těžké," řekl už po prvním utkání v Neapoli Hamšík. Jeho absence bude pro italský celek citelnou ranou, protože po nástupu do druhé půle úvodního zápasu domácí tým hodně oživil a patřil k nejlepším hráčům na trávníku.

Inspiraci Neapol hledá v loňském dvojutkání s Chelsea v osmifinále Ligy mistrů. Tehdy italský tým vedl 3:1 po prvním zápase, ale Chelsea v odvetě vyhrála 4:1 a postoupila. "Jsme v podobné situaci, jako proti nám byla loni Chelsea," připomněl Mazzarri.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral, Kolář, Kovařík - Bakoš.

Neapol: Rosati - Grava, Rolando, Gamberini - Mesto, Donadel, Džemaili, Zúniga - Kaddúrí - L. Insigne, Calaio.

Absence: Ďuriš (zranění), Adamov (nejistý start) - Armero (předchozí start v EL za Udine).

O případném soupeři Plzně se rozhodne v Istanbulu, kde na sebe narazí Fenerbahce a BATE Borisov. Pokud by se Spartě podařilo otočit dvojzápas s Chelsea, narazila by na lepšího z dua Ajax Amsterodam - Steaua Bukurešť.

Ve zbylých utkáních se mimo jiné pokusí odvrátit hrozbu brzkého vyřazení obhájce titulu Atlético Madrid, který v prvním utkání doma nečekaně podlehl 0:2 Kazani. I Dněpropetrovsk s Janem Laštůvkou a Ondřejem Mazuchem musí proti Basileji dohánět dvougólové manko a Plašilovo Bordeaux si po remíze 1:1 v Kyjevě chce proti Dynamu pojistit postup.

Program odvet EL:

18:00 Kazaň - Atlético Madrid (první zápas: 2:0),

19:00 Kluž - Inter Milán (0:2), Charkov - Newcastle (0:0), Genk - Stuttgart (1:1), Dněpropetrovsk (Mazuch, Laštůvka) - Basilej (0:2), Lazio Řím (Kozák) - Mönchengladbach (3:3), Lyon - Tottenham (1:2).

21:05 Fenerbahce Istanbul - BATE Borisov (0:0), Olympiakos Pireus - Levante (0:3), Liverpool - Zenit Petrohrad (0:2), Bordeaux (Plašil) - Dynamo Kyjev (1:1), Benfica Lisabon - Leverkusen (Kadlec, 1:0), Steaua Bukurešť - Ajax Amsterodam (0:2), Hannover - Machačkala (1:3). 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články