Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Plzeň se utká s Mariborem. Kouč Vrba očekává nápor fanoušků

Nyon (Švýcarsko) – Plzeň si zahraje o postup do Ligy mistrů se slovinským mistrem NK Maribor. První zápas odehraje český šampion v úterý 20. srpna doma, odveta bude na programu ve středu 28. srpna na hřišti soupeře. Plzeňští přivítali los s povděkem především kvůli tomu, že slovinský Maribor je snadno dosažitelný. Věří proto, že je přijede podpořit velké množství fanoušků.

"Přáli jsme si Austrii Vídeň nebo Maribor, což nám vyšlo. Fanoušci to budou mít blízko a snad nás přijedou v hojném počtu podpořit," řekl krátce po losu trenér Pavel Vrba. "Očekávám nápor našich fandů," dodal kapitán Pavel Horváth.

Plzeňští byli v mistrovské části mezi pěti nasazenými celky a vyhnuli se tak papírově silnějším soupeřům. Vyplnilo se jim přání, aby nemuseli cestovat do dalekého Kazachstánu proti tamní Karagandě, která vloni potrápila Liberec.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy trenéra Vrby a hráčů Plzně na los play-off Ligy mistrů

Jako jediný z plzeňského kádru má s Mariborem zkušenost gólman Matúš Kozáčik. V roce 2009 nastoupil ještě v dresu Sparty v úvodním utkání 4. předkola Evropské ligy na hřišti slovinského klubu a vychytal výhru 2:0. Tehdy ze současného kádru Mariboru proti Spartě nastoupili Aleš Mertelj a brazilský útočník Tavares, který je největší hvězdou týmu. "Už jsou to ale čtyři roky. Takže ten jejich tým teď bude úplně jiný. Jen si pamatuji, že tam bylo vyprodáno a fanoušci byli hodně slyšet. Jinak o tom týmu moc nevím," prohlásil Kozáčik.

"Vyřadili APOEL, takže musí mít svou sílu. Budeme muset hrát tak dobře jako před dvěma roky ve 4. předkole proti Kodani," řekl útočník Marek Bakoš. Podobně to vidí i trenér Vrba. "Papírově se může zdát, že Maribor je lehčí soupeř, než byla Kodaň, ale tak to neberu. Ještě nedávno by byl každý tým rád, kdyby mu los přisoudil Plzeň, a teď už se hodně týmů přesvědčilo, že to s námi není tak snadné. Fotbal v Evropě se mění a žádného soupeře nelze považovat za slabého. Nedávno se dařilo APOELu, letos to třeba může být Maribor," varuje Vrba.

NK Maribor

Rok založení: 1960

Klubové barvy: fialová a žlutá

Největší úspěchy: 11x mistr slovinské ligy (1997-03, 2009 a 2011-13); 8x vítěz domácího poháru (naposledy letos)

Stadion: Ljudski vrt v Mariboru (kapacita 12.994 diváků)

Trenér: Ante Čačič (Srbsko)

Současné opory: Jasmin Handanovič, Aleš Mertelj, Agim Ibraimi, Marcos Tavares

Trenér Mariboru Ante Čačič považuje odvetu na domácí půdě za velkou výhodu. "Je dobře, že první hrajeme venku. Pokud se nám podaří uhrát dobrý výchozí výsledek pro odvetu, můžeme uspět," řekl. "V téhle fázi už nejsou špatní soupeři. Plzeň má úspěchy na evropské scéně, dlouho ji vede stejný trenér. Ale rozhodně nejsme bez šance postoupit," dodal devětapadesátiletý rodák z chorvatského Záhřebu.

Plzeňští mají v předkolech Ligy mistrů úctyhodnou bilanci, když vyhráli všech deset zápasů. Drobnou nevýhodu ale budou mít v tom, že začnou doma. V pohárech přitom dokázali postoupit jen v jednom ze čtyř případů, kdy hráli první zápas před svými fanoušky. Povedlo se jim to až letos ve 2. předkole s Željezničarem Sarajevo.

Západočeši už teď mají jistotu, že si na podzim zahrají v základní skupině evropských pohárů. I kdyby jim play-off Ligy mistrů nevyšlo, dostali by se do Evropské ligy. Zároveň si už s předstihem zajistili na prémiích asi 90 milionů korun.

Los čtvrtého předkola Ligy mistrů

Mistrovská část:

Viktoria Plzeň - Maribor, Dinamo Záhřeb - Austria Vídeň (Jun), Ludogorec Razgrad - Basilej, Šachťor Karaganda - Celtic Glasgow, Steaua Bukurešť - Legia Varšava.

Nemistrovská část:

Lyon - San Sebastian, Schalke - Metalist Charkov, Pacos Ferreira - Zenit Petrohrad, PSV Eindhoven - AC Milán, Fenerbahce Istanbul (Kadlec) - Arsenal (Rosický).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články