Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Plzeň se těší na odvetu s Barcelonou

Praha - Před dvěma týdny plzeňští fotbalisté sami poznali, co obnáší přímá konfrontace s Barcelonou, na jejíž půdě ve třetím kole Ligy mistrů prohráli 0:2. Dnes, kdy pro Plzeň začne odvetná část soubojů v základní skupině věhlasné soutěže, mají čeští šampioni šanci na reparát. Slavná "Barca" však do pražského Edenu, kde se zápas odehraje, míří v plné síle se všemi hvězdami včetně fenomenálního Lionela Messiho. Obhájce titulu a nejlepší tým světa také požene vpřed motivace v podobě předčasného zajištění postupu do jarních vyřazovacích bojů. Přímý přenos očekávaného souboje sledujte na ČT4 a sportživě.cz od 20:45.

Ilustrační foto

Barcelona může slavit v případě, že nad Plzní i podruhé vyhraje a AC Milán v souběžně hraném utkání nepodlehne Borisovu. Milán také získá jistotu v případě své výhry nad běloruským sokem a ve skupině H tak může být už po čtvrtém kole rozhodnuto o obou postupujících.

Plzeň má zatím na kontě jeden bod za remízu s Borisovem, s nímž bojuje o třetí místo. Její kouč Pavel Vrba bude své hráče nabádat, aby se ani v druhém duelu Katalánců nezalekli. "Bude to strašně těžké, ale naší snahou bude jejich obranu vyzkoušet víc než v Barceloně. Ale netroufáme si na to, abychom s nimi hráli nahoru-dolů," řekl Vrba na dnešní tiskové konferenci v Praze. "Chceme prostě uhrát co nejlepší výsledek a věřím, že tomu opravdu tak bude," podotkl Vrba.

Trenér Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Plzeňští do své druhé bitvy proti gigantovi z Katalánska vyrazí posíleni o zkušenosti nasbírané v prvním duelu, ale stejně dobře vědí, že je i v domácí odvetě čeká neméně těžká zkouška. "Myslím, že to bude hodně podobný zápas tomu prvnímu. Oni u nás zase budou držet míč a chtít vyhrát. Ale už jsme si je oťukali, snad budeme hrát ještě lépe než v prvním zápase," doufal záložník Milan Petržela.

Barcelona není jen tým se skvostnou ofenzivou, také její obrana je excelentní. Brankář Víctor Valdés neinkasoval v osmi zápasech za sebou, neprůstřelnost drží už 787 minut, a když v Edenu udrží čisté konto dalších 37 minut, překoná barcelonský rekord Miguela Reiny ze sezony 1972/73.

Pro Plzeň a její fanoušky nyní nemůže být nic většího než poměřit se s Barcelonou. Katalánci pod vedením kouče Pepa Guardioly válcují své soupeře a určují taktické trendy. Ve svém středu mají nejlepšího hráče planety Messiho, jemuž zdatně sekundují španělští mistři světa a Evropy Villa, Xavi, Iniesta, Busquets, Fábregas, Piqué a Puyol. Další loňský světový šampion Pedro je nyní na marodce a proti Plzni nenastoupí.

Hráči Viktorie před dvěma týdny z Nou Campu odjeli se ctí, prohra 0:2 s týmem, který třikrát po sobě ovládl španělskou ligu a třikrát za pět sezon i Ligu mistrů, pro ně byla ještě přijatelná. "Když zopakujeme výkon z prvního poločasu v Barceloně a ještě třeba lépe dotáhneme nějaké útočné akce, byli bychom spokojení," poznamenal útočník Marek Bakoš.

Západočeši vědí, co musejí zlepšit. Hlavně v ofenzivě by rádi předvedli odvážnější výkon, nuly na kontě střel a rohových kopů z prvního utkání je mrzí ještě teď. "Pro ofenzivu to je špatná vizitka, teď bychom to chtěli napravit. Divákům bychom se chtěli odvděčit dobrým výkonem a třeba i vstřeleným gólem," přál si Petržela. "Snad Barcelonu potrápíme ještě víc než v prvním zápase," přidal se Bakoš.



Barcelona se nezastaví před žádným soupeřem, v sobotu se patřičně na zápas s Plzní naladila, když v lize znovu nasázela pět branek Mallorce. Obletovaný Messi čistým hattrickem během 17 minut v prvním poločase dal jasně najevo, že se mýlili ti, kteří zpochybňovali jeho formu, když v předchozích třech duelech vyšel střelecky naprázdno.

Je nám líto, video expirovalo.
Horst Siegl a Adolf Šádek o utkání s Barcelonou

Plzeňané, kteří se musejí obejít bez zraněné brankářské jedničky Marka Čecha, jehož místo zaujme Roman Pavlík, také v páteční ligové předehrávce střelecky excelovali a pěti brankami pokořili Hradec Králové. Dnes je ale čeká "jiná káva". "Zápas s Hradcem se nám povedl, můžeme jít na Barcu s čistou hlavou," plánoval Bakoš.

Předpokládané sestavy: Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš. Barcelona: Valdés - Dani Alves, Piqué, Puyol, Adriano - Thiago Alcántara, Busquets, Iniesta - Cuenca, Villa, Messi.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články