Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Plzeň rozstřílela Kalju 6:2, Horváth dal hattrick

Plzeň - Fotbalisté Plzně se mohou těšit na soupeře v play-off Ligy mistrů. Po úvodní výhře nad Kalju 4:0 rozstříleli estonského mistra i podruhé, na domácí půdě tentokráte 6:2. Český šampion od desáté minuty prohrával, poté ale v klidu otočil stav. Premiérový hattrick si připsal kapitán Pavel Horváth. Jméno soupeře pro závěrečné předkolo, s nímž se utkají o postup do základní skupiny, poznají Západočeši při pátečním losu. Jako nasazený tým může narazit na Austrii Vídeň, Maribor, Razgrad, Karagandu nebo Legii Varšava. V případě, že Plzeň do hlavní fáze nepostoupí, zahraje si na podzim základní skupinu Evropské ligy. Už teď má jistotu, že na prémiích získá nejméně 90 milionů korun.  

Plzeňští fotbalisté slaví gól v síti Kalju.
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Trenér Pavel Vrba udělal oproti úvodnímu duelu tři změny v sestavě. V útoku dostal přednost Tecl před Wágnerem, do obrany se po odpykání trestu za červenou kartu vrátil Procházka a v záloze na poslední chvíli nahradil Ďuriš Kovaříka, který si těsně před utkáním natáhl sval.

Štruncovými sady zněly od začátku utkání oslavné chorály. Hned v první minutě okořenil zápas Limberský povedenými jesličkami estonskému útočníkovi. Plzeň hrála v pohodě a kontrolovala utkání. Do první výrazné šance se však v 10. minutě dostal útočník Kalju Damiano Quintieri, pohotově zpracoval míč a uklidil ho k tyči za Kozáčikovými zády.

Plzeň pokračovala ve své aktivní hře i po inkasovaném gólu. V 19. minutě navíc Kalju darovalo Západočechům penaltu. Obránce Šišov naivně obejmul Koláře, který se sesul k zemi, a sudí neměl na vybranou. Kapitán Horváth s přehledem pokutový kop proměnil.

Plzeňští se prosazovali především po své pravé straně, Řezníkovu nabídku nevyužil rozjetý Horváth. Vzápětí se do šance dral Petržela, který však místo míče nakopl estonského gólmana. Konec poklidnější mezihry rázně uťal s chutí hrající Horváth, který ve 44. minutě po nabídce Daridy napřáhl z dvaceti metrů a mířil přesně.

Průběh hry se na začátku druhého poločasu výrazněji nezměnil. Za stálé podpory fanoušků plzeňští fotbalisté nedávali Kalju možnost k rozehrání útoku. Estonci se nemohli dostat ze své poloviny a i nadále kraloval Horváth. Nejprve posadil přesně cíleným centrem na hlavu míč Teclovi, který se z hranice malého vápna nemýlil, o pár chvil později pak technickým obstřelem dovršil hattrick.

Přehled účastníků 4. předkola Ligy mistrů

Mistrovská část:

Nasazené kluby: Plzeň, Celtic Glasgow, Basilej, Steaua Bukurešť, Dinamo Záhřeb.

Nenasazené: Karaganda (Kaz.), Maribor, Razgrad (Bulh.), Austria Vídeň, Legia Varšava.

Nemistrovská část:

Nasazené: Arsenal, AC Milán, Lyon, Schalke 04, Petrohrad.

Nenasazené: Fenerbahce Istanbul, Metalist Charkov, Eindhoven, San Sebastian, Pacos Ferreira.

Přímé nasazení do LM: Bayern Mnichov, Barcelona, Chelsea, Real Madrid, Manchester United, Porto, Benfica Lisabon, Atlético Madrid, Šachtar Doněck, Olympique Marseille, CSKA Moskva, Paris St. Germain, Juventus Turín, Manchester City, Ajax Amsterodam, Borussia Dortmund, Olympiakos Pireus, Galatasaray Istanbul, Bayer Leverkusn, FC Kodaň, Neapol, Anderlecht Brusel.

Přestřelka ale zdaleka nekončila. Plzeňští polevili a nechávali Kalju více prostoru, což se také červenomodrým brzy vymstilo. V 69. minutě se k odraženému balonu dostal Quintieri a podruhé v zápase zachoval před brankou chladnou hlavu. Vzápětí vystřídal za potlesku nadšeného obecenstva kapitán Horváth. Na trávník vběhl Hořava, Darida rozehrál přímý kop přesně na jeho hlavu a stadion si mohl zakřičet popáté.

Plzeň si zápas viditelně užívala. Hořava o tři minuty po svém gólu napálil míč z hranice pokutového území do břevna. Wágnerovu hlavičku s námahou vytěsnil gólman Teleš. Plzeňský útočník projevil svůj důraz v 82. minutě. Rajtoral sklepl ve skluzu Ďurišovi, který protlačil míč na naběhnutého Wágnera. Obránce Šišov si v tísni dal vlastní gól. Utkání se dohrálo v poklidu, závěrečnou tečku udělal ranou do břevna Wágner a téměř deset tisíc fanoušků doprovodilo skandovaným potleskem Viktorii do play-off Ligy mistrů.

Viktoria Plzeň - Nomme Kalju 6:2 (2:1)

Branky: 20. z pen., 44. a 62. Horváth, 58. Tecl, 71. Hořava, 82. Wágner - 10. a 69. Quintieri. Rozhodčí: Johannesson - Wittberg, Culum (všichni Švéd.). ŽK: Řezník - Šišov, Quintieri. Diváci: 9482. První zápas: 4:0, postoupila Plzeň.

Sestavy:

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth (69. Hořava), Darida - Petržela, Kolář (46. Rajtoral), Ďuriš - Tecl (59. Wágner). Trenér: Vrba.

Kalju: Teleš - Šišov, Bärengrub, Koogas, Kallaste - Puri (72. Kirss), Ceesay (75. Soares), Wakui, Kimbal - Voskoboinikov (65. Neemelo), Quintieri. Trenér: Prins.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články