Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Plzeň při návratu do pohárů zkusí zaskočit slavný Besiktas

Praha - Po dlouhých 39 letech okusí plzeňští fotbalisté atmosféru pohárového klání. Viktoria chce zanechat svoji stopu v letošním ročníku Evropské ligy, ale hned při její obnovené premiéře ve 3. předkole čeká na vítěze českého poháru slavný Besiktas Istanbul. O jeho síle a ambicích vypovídá, že v úterý získal do svých řad někdejšího kapitána Realu Madrid Gutiho, který se tak stal novým spoluhráčem českých obránců Tomáše Sivoka a Tomáše Zápotočného a slovenského útočníka Filipa Hološka. Zápas začne na pražské Letné ve 20:30, přímý přenos vysílá ČT2 a server SportŽivě.cz.

S ročním platem Gutiho v Besiktasi, který činí okolo 70 milionů korun, by celý plzeňský klub mohl hospodařit skoro celý rok. I proto je turecký tým před dvojzápasem považován za jasného favorita. Západočeši ale nechtějí být za "otloukánky". "Mně osobně tato role vyhovuje, protože můžeme jen překvapit," uvedl trenér Pavel Vrba. "Nemáme co ztratit a můžeme hrát bez nervů. Tento zápas je pro nás odměnou za minulou sezonu a musíme si to užít," nabádal kapitán Pavel Horváth.¨


Pro Plzeň může být menší výhodou, že se již rozehrála v nejvyšší soutěži. Po úvodní remíze s Olomoucí si sebevědomí před soubojem s loňským držitelem tureckého double upevnila víkendovou výhrou v Liberci 3:2. Naopak Besiktas dál jen ladí formu na start domácí ligy, která začne až v polovině srpna. Orli, jak se týmu od Bosporu přezdívá, za sebou mají jen lehké zápasy druhého předkola Evropské ligy, v nichž po triumfech 3:0 a 4:0 lehce přešli přes faerský Vikingur Göta.

Je nám líto, video expirovalo.
Besiktas přiletěl do Prahy

V Besiktasi si podle všeho nepřipouštějí větší problémy ani v souboji s Plzní. "Lidi se tady už určitě vidí v dalším kole, ale já bych byl opatrný. Dobře vím, co Plzeň hlavně v ofenzivě umí předvést," řekl před necelými dvěma týdny po losování Sivok, od kterého nový kouč Besiktase a bývalý hráč Barcelony a Realu Madrid Bernd Schuster hned vyzvídal informace o plzeňském týmu.

Pavel Vrba, trenér:

"V pohárech jsme po 39 letech a nepostoupili jsme sem proto, abychom v prvním dvojzápase vypadli."

"Jsem moc rád, že si proti českým klukům konečně zahraju, navíc když se bude hrát na Spartě," uvedl Sivok, který by na Letnou mohl v obraně Besiktase vyběhnout po boku Zápotočného. Jejich start ale není jistý, neboť se perou s velkou konkurencí. Besiktas v létě mohutně posiluje a touží vylepšit čtvrté místo z uplynulé sezony, které bylo pro namlsané fanoušky zklamáním po předchozím double.

Vedení klubu v přestupním termínu sáhlo po velkých ofenzivních hvězdách. Kouč Schuster si vedle Gutiho, který ale čtvrteční zápas v Praze ještě nestihne, přivedl z Interu Milán vyhlášeného portugalského technika Ricarda Quaresmu, plzeňská defenziva se musí mít na pozoru také před útočníkem Nihatem. "Mají velké hvězdy, ale pořád jsou to jen lidi, se kterýma se dá hrát. Nesmíme mít strach," řekl Horváth.

Předpokládané sestavy

Plzeň: Krbeček - Rajtoral, Bystroň, Navrátil, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Kolář, Jiráček - Rezek.

Besiktas: Arikan - Ismail, Sivok, Zápotočný (Ferrari), Erhan - Quaresma, Ernst, Delgado, Ekrem - Bobo, Nihat.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články