Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Plzeň otočila duel s Lyonem. I kvůli neproměněné penaltě však v EL končí

Plzeň – Cesta fotbalistů Plzně Evropskou ligou je u konce. Viktoriáni sice v odvetném duelu osmifinále proti Lyonu po výborném výkonu vyhráli 2:1, ale po úvodní porážce 1:4 ve Francii mezi osm nejlepších postupuje jejich soupeř.

Daniel Kolář v zápase s Lyonem
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Trenér Uhrin ml. před zápasem udělal jednu nečekanou změnu. Pouze na lavičce nechal kapitána Horvátha a do základu zařadil mladého Hrošovského, pro něhož to byla premiéra v evropských pohárech.

Plzeň šla do utkání s tím, že pokud chce pomýšlet na postup, musí stáhnout tříbrankové manko z prvního duelu. Vykřesat naději mohl již ve třetí minutě po pohledné kombinační akci Kolář, jenže osamocený na malém vápně zamířil vedle. Lyon pak převzal na chvíli iniciativu, ale ataky francouzského celku domácí přežili a začali tlačit sami.

Z toho resultoval tečovaný pokus Hořavy, jenž pouze o centimetry minul tyč. Viktoriáni po několika zápasech, v nichž se trápili, předváděli pro sebe typickou kombinační hru a byli jednoznačně lepším celkem. Solidní šanci si vytvořil i Petržela, který se pěkně uvolnil ve vápně, avšak branku v rozhodující chvíli přestřelil.

Lyonu se vůbec nedařilo. Nedokázal delší čas podržet míč a kazil i jednoduché přihrávky. Nebyl však daleko od vedoucí branky, když po standardní situaci trefil Tolisso hlavou tyč. Plzeň šance hostů nerozhodila a v pětatřicáté minutě si sama vytvořila jasnou gólovku. Po centru Limberského a prodloužení Tecla se úplně osamocený před brankou ocitl Čišovský, jenže napálil pouze gólmana Lopese.

Těsně před poločasem však aktivní Viktoria dostala hodně studenou sprchu. Ve druhé minutě nastavení Lyon rychle rozehrál standardní situaci z vlastní poloviny. Dlouhý nákop doletěl na Gomise, jenž si pohrál s Čišovským a ranou na zadní tyč propálil Bolka. 

Do druhé části vstoupili domácí vlažněji a málem je za to potrestal po krásné akci nůžkami znovu Gomis. Po hodině hry se ale dočkali zaslouženého vyrovnání. Řezník uvolnil Hrošovského, který našel na penaltě úplně volného Koláře, a ten zamířil přesně. Viktorii vstřelená branka nakopla a o chvíli později výsledek otočila. Po obléhání branky se hlavou po Petrželově centru prosadil Tecl.

Plzeňští vycítili šanci. Lyon se pouze bránil a v sedmdesáté minutě mohlo být v Doosan aréně ještě veseleji. To když po faulu Daba na Ďuriše nařídil rozhodčí penaltu. Tecl však rozhodující moment nezvládl. Brankáře poslal sice na druhou stranu, ale trefil pouze tyč.

Tlak domácích vyvrcholil v závěrečné desetiminutovce. Nejprve krásně vypálil zdálky Čišovský a potom se dvou obrovských šancích zjevil Wágner, jenže Lyon podržel výbornými zákroky brankář Lopes a jednou ho zachránilo břevno.

Viktoria Plzeň - Olympique Lyon 2:1 (0:1)

Branky: 60. Kolář, 62. Tecl - 45.+3 Gomis. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.). ŽK: Limberský, Čišovský - M. Lopes, Briand. Diváci: 10 352. První zápas: 1:4, postoupil Lyon.

Plzeň: Bolek - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Hrošovský, Hořava - Petržela (77. Wágner), Kolář (74. Bakoš), Ďuriš (84. Končal) - Tecl. Trenér: Uhrin ml.

Lyon: A. Lopes - M. Lopes (61. Bedimo), Biševac, B. Koné, Dabo - Ferri, Gonalons, Tolisso (77. Mvuemba) - Gourcuff - Gomis (84. Malbranque), Briand. Trenér: Garde.

Dušan Uhrin ml. (trenér Plzně): "Přistoupili jsme k tomu zápasu úplně jinak než v Lyonu. Byli jsme odpovědnější vzadu, bylo vidět, že chceme hrát fotbal a útočit. Od začátku jsme si vytvářeli šance. Ani jsem nevěřil, že dáme čtyři góly, ale nakonec to mohlo padnout. Kdybychom dali penaltu, bylo by to ještě zajímavější. Zápas ukázal, že se můžeme rovnat s francouzským fotbalem. Patrika Hrošovského jsme na to připravovali delší dobu a nezklamal. Hrál dobře, stejně jako celé mužstvo. Prohospodařili jsme to venku. Dneska jsme chtěli když už ne postoupit, tak se alespoň důstojně rozloučit se soutěží a poděkovat fanouškům za to, že chodí plný stadion. Myslím, že se nám to povedlo. Ale spokojený nejsem, chtěli jsme přes Lyon postoupit."

Rémi Garde (trenér Lyonu): "Pro nás bylo velmi obtížné připravit se na tento zápas. Mnoho lidí říkalo, že jsme už po prvním zápase postoupili. Když jsme pak vedli v poločase 1:0, hráči zřejmě trochu ztratili koncentraci na začátku druhé půle. Nejvíc jsem se obával při penaltě. Kdyby ji domácí dali, zbývalo by přes patnáct minut. V té chvíli jsem měl trochu pochyby."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články