Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plzeň jde znovu na Tiraspol. Západočeši budou v odvetě předkola LM hájit jednogólový náskok

Plzeňští fotbalisté znovu změří síly s moldavským Tiraspolem. Viktoria v prvním utkání vyhrála v Kišiněvě 2:1, nyní ji čeká odveta třetího předkola Ligy mistrů. Tým Michala Bílka přistupuje k utkání s pokorou, ale i vírou ve vlastní sílu.

Svěřenci trenéra Michala Bílka v Moldavsku prohrávali gólem z penalty, ale Tomáš Chorý krátce před pauzou rovněž z pokutového kopu vyrovnal. Brzy po změně stran dokonal obrat Pavel Bucha. Viktoria zopakovala výsledek z úvodního zápasu 2. předkola na stadionu Helsinek, které v odvetě deklasovala 5:0 a vyrovnala své nejvyšší pohárové vítězství.

V sobotu Plzeňští ve druhém ligovém kole v pozměněné sestavě doma udolali Pardubice 2:1. "Bylo na nás vidět, že souhra vázne. Byl to určitý risk, ale museli jsme ty změny udělat ve vztahu k úterku a velmi důležitému utkání s Šeriffem Tiraspol. Důležité pro nás je, že jsme vyhráli," řekl Bílek.

Západočeši už mají jistou minimálně účast ve skupině Evropské konferenční ligy, což pro ně znamená návrat do hlavní fáze pohárů po tříleté absenci. Plzeň by v případě vyřazení Šeriffu získala v přepočtu minimálně 213 milionů korun (za účast v play-off a jistotu nejméně skupiny Evropské ligy) plus několik dalších desítek milionů korun za desetiletý koeficient. To by klubu, který hledá nového majitele, výrazně pomohlo.

Obhájci českého titulu doma v soutěžích UEFA od debaklu 0:5 s Realem Madrid v Lize mistrů v listopadu 2018 neprohráli už devět duelů a v osmi z nich zvítězili. Šeriff se na zápas v Doosan Areně naladil ligovou výhrou 3:1 nad Sfintulem Gheorghe.

"Určitě to bude v odvetě ještě spousta práce. Doufám, že s podporou fanoušků je v našich silách zvítězit a postoupit," uvedl záložník Bucha. "Bude to další velice důležité utkání. Liga mistrů je sen nás všech," doplnil obránce Milan Havel.

Viktoria by v závěrečném 4. předkole hrála s vítězem dvojzápasu mezi Karabachem a Ferencvárosem Budapešť, jejich souboj začal v Baku remízou 1:1. Pokud by Plzeň s Tiraspolem vypadla, narazila by v play-off Evropské ligy na poraženého z dvojice Crvená zvezda Bělehrad - Pjunik Jerevan. Srbský favorit na úvod doma zvítězil 5:0.

Plzeň letos bojuje o Ligu mistrů jako jediný český zástupce. Skupinu si dosud zahrála třikrát. V letech 2011 a 2013 do ní postoupila z předkol, v roce 2018 přímo coby vítěz české ligy. Posledních pět účastí v kvalifikaci ale Viktorii start v hlavní fázi nevyneslo. Pokud vyřadí tři soupeře, dostane za postup do skupiny Champions League prémii 385 milionů korun plus finance za desetiletý koeficient.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články