Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Plzeň i Sparta v generálce na ligu prohrály, Slavia slavila výhru

Poslední herní testy absolvovaly ligové týmy před novým ročníkem ligy, který startuje už v pátek. Z favoritů si nejlépe vedla Slavia, která porazila Rostov 2:1. To Plzeň se rozloučila se soustředěním v Rakousku první porážkou, když podlehla Dynamu Kyjev 0:2. Neuspěla ani Sparta, jež padla v Praze s polským Zaglebie Lubin 1:2.

Ubong Ekpai v dresu Plzně
zdroj: Twitter Viktoria Plzeň

V utkání Slavie měl blízko otevření skóre Sýkora. Ve dvacáté minutě nedal, když hlavičkoval do břevna. Ve 34. minutě už se prosadil Slovák Stoch povedenou ranou z dálky. Krátce po pauze zvýšil Tecl zblízka po Coufalově přihrávce.

Hráči Slávie pak mohli přidat další góly, ale ruský tým několikrát podržel výborný brankář Pesjakov. Čtvrt hodiny před koncem Šomurodov hlavou vrátil Rostov do hry, ale "Sešívaní" už těsný náskok nepustili.

Slávisté, kteří ze sedmi přípravných utkání pětkrát zvítězili a dvakrát prohráli, začnou nový ročník nejvyšší soutěže v neděli na stadionu Olomouce.

Plzeň poprvé v přípravě padla

V prvním poločase měli Plzeňští proti silnému ukrajinskému soupeři slibné šance. Kopicovu střelu vytáhl na roh brankář Bojko a Slovák Procházka z dobré pozice hlavičkoval těsně vedle.

Dynamo se dostalo do vedení v 61. minutě, kdy Bujalskij přízemní střelou překonal brankáře Hrušku. Ten pak zneškodnil samostatný únik Kalitvinceva, ale minutu před koncem zpečetil triumf soupeře Smyrnij, když utekl obraně.

Závěr utkání byl hodně rozkouskovaný střídáními. Plzeň v Rakousku předtím porazila Achmat Groznyj (4:0) a Wacker Innsbruck (2:0) a inkasovala teprve ve druhém přípravném utkání.  "Byl to vyrovnaný zápas, i my jsme měli nějaké šance. Z prohry ale neděláme žádnou tragédii, je to příprava. Chyby, které jsme provedli, si ještě rozebereme," řekl záložník Roman Procházka.

"Soupeř nás vyškolil z efektivity. Měli jsme nějaké příležitosti, ale mnoho jich nebylo. Po chybách jsme inkasovali dvě branky. Efektivita rozhoduje a my efektivní nebyli," uvedl plzeňský asistent trenéra Dušan Fitzel.

Sparta zahazovala šance

Sparta zatím nijak nezáří a ze sedmi přípravných zápasů vyhrála jen dva. Pražané doma na Letné proti Lubinu zahazovali šance a sedmému týmu minulého ročníku polské ligy podlehli 1:2. Jediný gól Sparty dal v první půli Mihailo Ristič, který vyrovnal na 1:1.

"Samozřejmě jsme zklamaní z výsledku, že jsme nedokázali zvítězit. Máme v zápasech určitá hluchá místa, ale na druhou stranu máme spoustu šancí a bohužel je neproměňujeme. Nedáváme góly. Měli jsme dostatek šancí na to, abychom vyhráli," řekl sparťanský kouč Pavel Hapal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta v generálce na ligu padla s Lubinem

Sparta, v jejíž základní jedenáctce nastoupili jen dva čeští hráči, nezačala dobře. První šanci ještě Lubin nedal, ale po čtvrthodině už se dostal do vedení, protože Pawlowski střelou z dálky zaskočil gólmana Nitu. Už za tři minuty však bylo vyrovnáno. Do Frýdkova centru se z voleje položil Ristič a tvrdou střelou do horního rohu branky nedal gólmanovi šanci.

Sparta se pak výrazně zvedla, ale zahazovala jednu šanci za druhou. Štetina hlavičkoval nad a ve 26. minutě Letenští během dvou sekund třikrát trefili brankovou konstrukci. Nejprve Stanciu z přímého kopu orazítkoval břevno a z dorážek Ben Chaim i Tettem mířili do tyče. Sám před gólmanem pak selhal Ben Chaim.

"Bylo to úsměvné, až je to smutné. Bohužel nemůžeme dát pomalu z ničeho gól," řekl Frýdek. "Stanciu trefil břevno, nadvakrát nebo natřikrát jsme doráželi a nakonec se srazí dva naši hráči. Chybí nám klid, chce to být v té koncovce agresivnější," dodal Hapal.

To soupeř byl produktivnější. V 50. minutě si na centr naskočil Janoszka a hlavičkou přeloboval Nitu. Chvíli nato se dostal na trávník i český ofenzivní útočník Lubinu Jakub Mareš.

Ve zbytku utkání se hrálo na jednu branku, Letenští však byli v koncovce neškodní a Lubin, který v minulosti vedl současný kouč Pražanů Pavel Hapal, už šťastnou výhru udržel. Sparta porážkou podtrhla výsledkově nepříliš vydařenou přípravu a po závěrečném hvizdu se dočkala od diváků pískotu. 

Jablonec i Karviná vítězily

Výhrou nad německým druholigovým Bielefeldem 1:0 končil v Rakousku Jablonec, který se mimo jiné chystá i na základní skupinu Evropské ligy. "Celkově jsem se zápasem spokojený. Byly tam lepší i horší věci. Ale myslím si, že pro nás bylo důležité, že jsme soustředění zakončili vítězstvím," hodnotil poslední duel v Rakousku pro internetové stránky klubu trenér Petr Rada.

Teplice doma porazily druholigový Sokolov hladce 3:0 po gólech Davida Vaněčka, Tomáše Kučery a vlastní trefě brankáře Jaroslava Beláně. "Vyhráli jsme 3:0, ale byly vidět určité pasáže, kde ty věci byly kostrbaté. Zhodnotíme si to a věřím, že se dobře připravíme na první mistrovské utkání," uvedl teplický kouč Daniel Šmejkal.

Povedenou generálku absolvoval také Zlín a rovněž výsledkem 3:0 na svém stadionu zdolal slovenské Zlaté Moravce. Dvě branky "Ševců" zaznamenal Bosňan Adnan Džafič, jednou se trefil Lukáš Bartošák. "Myslím si, že ta hra by měla být lepší. Potřebujeme dostat více do hry ty tvořivé hráče," podotkl trenér Zlína Michal Bílek.

Mladá Boleslav na soustředění v Rakousku remizovala s dalším celkem z druhé bundesligy Aue 3:3. Za Středočechy se prosadili Lukáš Hůlka, Jiří Kateřiňák a Tomáš Přikryl.

Karviná zvítězila nad polskou Odrou Opole 1:0 brankou Filipa Panáka z 52. minuty. Slovácku v Rakousku zachránil remízu 1:1 s maďarským Haladásem v poslední minutě Lukáš Sadílek. Nováček z Opavy podlehl druholigové slovenské Skalici 0:2.

Přípravná utkání:

Plzeň – Dynamo Kyjev 0:2 (0:0)

Branky: 61. Bujalskij, 89. Smyrnij.

Plzeň: Kozáčik (46. Hruška) - Řezník (71. Havel), Pernica, Hubník (63. Hájek), Limberský (71. Kovařík) - Procházka (46. Hořava), Hrošovský (78. Bucha) - Petržela (63. Ekpai), Čermák (63. Řezníček), Kopic (71. Zeman) - Krmenčík (71. Chorý). Trenér: Vrba.

Sparta - Zaglebie 1:2 (1:1)

Branky: 18. Ristič - 15. Pawlowski, 50. Janoszka.

Sparta: Nita - Chipciu, Kaya (76. Radakovič), Štetina, Frýdek - Kulhánek (76. Vácha) - Ben Chaim (64. Vukadinovič), Stanciu, Ristič, Plavšič - Tetteh (64. Pulkrab). Trenér: Hapal.

FK Jablonec - Arminia Bielefeld 1:0 (0:0)

Branka: 70. Lischka.

Jablonec: Hrubý - Hovorka (77. Hübschman), Břečka, Lischka, Hanousek - Kubista, Trávník (86. Ikaunieks), Považanec - Masopust (65. Pleštil), Doležal (77. Chramosta), Acosta (46. Jovovič). Trenér: Rada.

Karviná - Odra Opole 1:0 (0:0)

Branka: 52. Panák.

Karviná: Berkovec - Čolič, Piroch, Janečka, Tusjak - Panák (53. Šisler) - Lingr (67. Moravec), Suchan, Budínský (55. Kalabiška), Letič - Ramirez. Trenér: Nádvorník.

FK Teplice - Baník Sokolov 3:0 (1:0)

Branky: 15. Vaněček, 49. Kučera, 63. vlastní Belaň.

Teplice: Diviš (46. Grigar) - Vondrášek, Hošek (66. Čmovš), Král (46. Jeřábek), Krob - Ljevakovič (62. Soungole), Kučera (62. Trubač) - Moulis (62. Dressler), Hora (62. Shejbal), Luts (46. Žitný) - Vaněček (46. Červenka). Trenér: Šmejkal.

Zlín - Zlaté Morvace 3:0 (2:0)

Branky: 32. a 70. Dzafič, 43. Bartošák.

Zlín: Dostál - Gajič, Buchta, Hnaníček (75. Bačo) - Matejov (75. Kopečný), Podio (75. Slaměna), Traoré, Jiráček (60. Hronek), Bartošák (75. Holík) - Džafič, Beauguel (46. Železník). Trenér: Bílek.

1. FC Slovácko - Szombathelyi Haladás 1:1 (0:1)

Branka Slovácka: 90. Sadílek.

Slovácko: Daněk - Kadlec, Hofmann, Krejčí, Juroška - Navrátil, Daníček, Machalík (78. Sadílek), Janošek (58. Havlík), Petr (78. Rezek) - Kuchta. Trenér: Kordula.

FK Mladá Boleslav - Erzgebirge Aue 3:3 (1:2)

Branky: 41. Hůlka, 54. Kateřiňák, 72. Přikryl - 9. Bertram, 30. Härtel, 84. Strauss.

Mladá Boleslav: Kamenár - Pauschek, Chaluš (46. Král), Takács, Fabián - Hůlka, Jánoš (46. Kateřiňák) - Konaté, Ladra (46. Přikryl), Diviš (46. Mareš) - Komličenko (74. Hubínek). Trenér: Weber.

Slavia Praha - FK Rostov 2:1 (1:0)

Branky: 34. Stoch, 51. Tecl - 76. Šomurodov.

Slavia: Kolář - Coufal (61. Frydrych), Ngadeu (73. Kúdela), Deli, Bořil (66. Zelený) - Souček, Hušbauer (80. Valenta) - Stoch (77. Baluta), Sýkora (64. Van Buren), Zmrhal (86. Auer) - Tecl (64. Škoda). Trenér: Trpišovský.

MFK Skalica - SFC Opava 2:0 (0:0)

Branky: 63. Haša, 66. Dolný. 

Opava: Šrom - Simerský, Svozil, Hrabina (73. Schaffartzik) - Zavadil (46. Smola), Schaffartzik (46. Jursa) - Kayamba, Kuzmanovič, Zapalač (46. Řezníček) - Jurečka, Puškáč. Trenér: Skuhravý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy