Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Plzeň hraje s Coimbrou, k jistotě postupu jí stačí bod

Coimbra - Fotbalisté Viktorie Plzeň přijeli do portugalské Coimbry s cílem zajistit si postup do jarní části Evropské ligy. Potřebují k tomu proti místní Académice uhrát alespoň remízu. Nepochybují o tom, že mají dostatečnou kvalitu na to, aby rozhodli už nyní a poslední duel ve skupině už si v prosinci mohli v klidu užít.

Po čtyřech kolech má Plzeň na kontě devět bodů, když ztratila jen při porážce s Atlétikem Madrid. "Pohled na tabulku je příjemný, ale euforii bych krotil, protože nás čekají ještě dva těžké zápasy. S Coimbrou to teď bude rozhodující utkání, které potřebujeme zvládnout," řekl trenér Pavel Vrba. "Při aktuálních výkonech máme na to, abychom uhráli výsledek, který nám bude stačit k postupu," dodal. Postup Viktorii zajistí jakákoli výhra či remíza. Pokud by Plzeň v Portugalsku prohrála, musela by pak v posledním kole alespoň remizovat doma s Atlétikem Madrid nebo doufat, že Coimbra nevyhraje nad Hapoelem Tel Aviv.

"Nechceme spoléhat na výsledky soupeřů, ale postup si uhrát sami," prohlásil Vrba. V prvním vzájemném utkání s Coimbrou vyhrála Plzeň doma 3:1 brankami Horvátha, Ďuriše a Rajtorala. Podle trenéra Vrby však bude odveta v Portugalsku těžší. "Coimbra v prvním zápase doplatila na to, že dlouho nebyla v evropských pohárech a neměla potřebnou zkušenost. V domácích zápasech bývá aktivnější. U nás se zaměřila zejména na defenzivu a brejky, upozorňuji však, že v Coimbře to bude jiné utkání," řekl.

Právě fakt, že Coimbra s vědomím nutnosti vyhrát bude muset být aktivnějším celkem, může být plzeňskou výhodou. "Ale jen když budeme aktivní a snažit se po jejich ztrátách přecházet do útoku a zaměstnávat jejich defenzivu," řekl Vrba. "Určitě nebudeme jen bránit výsledek 0:0," dodal. Papírové předpoklady favorizují Plzeň, která se probojovala do čela české ligy, zatímco Coimbra se v Portugalsku trápí a vyhrála jediné z devíti utkání, což ji řadí až na třinácté místo. Na druhou stranu ale v minulém kole Evropské ligy doma porazila obhájce celkového triumfu Atlético Madrid, kterému ukončila sérii 16 výher v soutěži.

Výhru nesnižuje ani fakt, že Atlético hrálo převážně s náhradníky. "Určitě nás to hodně překvapilo. Když jsme porazili Hapoel, mysleli jsme si, že postup máme už v kapse. Že to Coimbra takhle zkomplikuje, jsme nečekali," přiznal stoper Marián Čišovský. "Tak musíme o postup zabojovat v Portugalsku," dodal. Hlavní zbraní Coimbry jsou rychlé brejky v křídelních prostorech, kde využívá rychlostně a technicky vyspělých hráčů. Největší hvězdou je útočník Wilson Eduardo, který pokořil i obranu Plzně. Následně dal také dva góly Atlétiku.

"Je to střelec mužstva, v pohárech se mu daří více než v lize. Budeme si na něj dávat pozor," připustil Vrba, který už by měl mít k dispozici i pravého křídelníka Františka Rajtorala, jenž vyléčil svalové zranění. "Franta už by měl být schopen hrát, u Dana Koláře je však stále velký otazník," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň si odletěla do Coimbry pro postup
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články