Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Plzeň hraje o historický postup do čtvrtfinále. Jak může vyzrát na skvělý Sporting?

Vyhrála čtyři tituly, postoupila do Ligy mistrů, ale dostat se tak daleko v evropských pohárech se ještě Viktorii Plzeň nikdy nepodařilo. Proti Sportingu to tým Pavla Vrby může změnit. Jenže ačkoliv lisabonský klub možná nemá takový zvuk jako jiné evropské velkokluby, půjde o soupeře špičkového ranku. Plzeň hraje také o český koeficient, v případě postupu Češi předskočí Švýcary na klíčové dvanácté místo. Přímý přenos utkání sledujte od 20:30 na ČT sport a ctsport.cz.

Slavící fotbalisté Sportingu
zdroj: Reuters autor: RAFAEL MARCHANTE

Plzeň čeká se Sportingem možná nejtěžší soupeř, s nímž se doposud v sezoně střetla. Ačkoliv už hrála předkolo Ligy mistrů, zvítězila ve skupině Evropské ligy a probojovala se až do jejího osmifinále, nejsilnějšími protivníky zatím byly FCSB či Partizan Bělehrad. Sporting je tedy prvním špičkovým týmem ze západní Evropy, na který Viktoria narazí.

Ačkoliv portugalské kluby možná nemají v českém prostředí takový zvuk, který by vyvolaly celky jako Atlético, Dortmund, Marseille nebo AC Milán, Sporting se mezi ně může směle počítat. Stejně jako Benfica či Porto připravuje mladé hráče na přestup do největších velkoklubů světa. Zároveň využívá i zkušeností starších fotbalistů, kteří už mají odkopány desítky zápasů v největších evropských zápasech.

I když to tak na první pohled nemusí vypadat, kádr Sportingu je nesmírně nabitý. A nejde jen o známá jména, jako jsou obránci Fabio Coentrao a Jeremy Mathieu, brankář Rui Patricio nebo útočníci Seydou Doumbia či Bas Dost. Jde i o nastupující generaci hráčů, o které se už dnes ucházejí nejlepší týmy světa.

Enormní zájem v Evropě panuje třeba o křídelníka Gelsona Martinse, který se podle odborníků na rozdíl od svého jmenovce Obafemiho blíží stylově spíše Cristianu Ronaldovi. Ve svých dvaadvaceti letech už odehrál přes stovku zápasů za Sporting, připsal si ve všech soutěžích jedenáct gólů a deset asistencí a je zralý na přestup o patro výš.

Co čeká Plzeň proti Sportingu? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast!

Sporting zároveň disponuje excelentní zálohou, v níž má vedle věčného talentu na štítu Williama Carvalha velkou roli i mimořádně šikovný kreativní středopolař Bruno Fernandes, který parádně ožil od svého přestupu ze Sampdorie. Také on má zatím za sebou fantastickou sezonu, což dokazuje i vynikajícími čísly – třinácti góly a čtrnácti asistencemi. Právě na Fernandese si Plzeň bude muset dát extrémní pozor, třiadvacetiletý záložník velmi rád nachází prostory pro průnikové míče mezi obranou a zálohou.

Pro lisabonský tým bude značná ztráta, že se v jeho týmu neobjeví Bas Dost kvůli svalovému zranění, excelentní kanonýr si přitom v letošních 36 zápasech připsal už 27 gólů. Nastoupit nemůže kvůli zranění ani další útočník Seydou Doumbia, takže by se zdálo, že Sporting by mohl mít problémy v útočné třetině a v zakončení.

Jestli přitom mělo mužstvo trenéra Jorgeho Jesuse letos s něčím problémy, bylo to právě se střílením gólů. Sporting v portugalské lize nasázel zhruba o čtvrtinu méně gólů než další favorité na titul Porto a Benfica. Navzdory tomu má lisabonský tým průměr takřka dvou branek na zápas a díky skvělé záloze a síle z křídelních prostorů je schopný udeřit takřka z jakéhokoliv jiného prostoru. Fernandes navíc disponuje fantastickou kopací technikou a umí svou střelou ohrozit bránu soupeře prakticky odkudkoliv.

Ačkoliv má Sporting velkou individuální sílu, trenér Plzně Pavel Vrba se soustředí spíš na kolektivní schopnosti týmu Jorgeho Jesuse, který rád preferuje rozestavení 4-2-3-1 či 4-4-2. "Já se zabývám kvalitou hráčů a celkem mě jména nezajímají. Mě zajímá to, že Sporting - aspoň co jsem je viděl v posledních zápasech - hraje obrovsky ofenzivní fotbal. Čeká nás soupeř, který jednoznačně preferuje ofenzivu," upozorňuje kouč Viktorie.

Z nepřítomnosti dvou hlavních hrotových útočníků se ale může urodit hlavní taktický plán pro Plzeň, která je na rozdíl od minulých let lépe schopna hrát pozorně na nulu. A lze předpokládat, že v prvním zápase v osmifinále Evropské ligy a ke všemu při nepříliš oslnivé formě na půdě soupeřů v evropských pohárech si bude Pavel Vrba vědom síly soupeře a nastaví svůj tým na co nejbezpečnější styl hry.

Eliminovala by se tak jedna velká přednost Sportingu – schopnost rychlých hráčů udeřit při protiútoku do rozhozené obrany soupeře. A zároveň by silnou a kompaktní defenzivní hrou dokázala Plzeň neutralizovat vynikající centry, které dokázal Dost zužitkovat.

Naopak Sporting si musí dávat pozor na podcenění soupeře a jeho síly v brejkových situacích. Přesně takto Sporting zanedbal domácí odvetu s Astanou, při níž sice už po prvním zápase vedl 3:1 a Jesus do velké míry obměnil základní jedenáctku, kazašský mistr ale dokázal nastřílet na půdě lisabonského týmu tři branky. Už v prvním zápase přitom Astana hrozila ze standardních situací a signály při přímých kopech a rozích jsou velmi silnou stránkou Vrby a jeho Plzně.

K podhodnocení sil Plzně by ale Sporting měl mít daleko. Jednak proto, že portugalské týmy berou i Evropskou ligu daleko vážněji než celky z Itálie, Anglie, Španělska či Německa. A také proto, že Jesusův tým o víkendu prohrál klíčový souboj v bitvě o titul s Portem a jeho hlavní šance na velký pohár se otevírá právě v Evropské lize.

Kdyby se Plzni podařilo z dvojzápasu postoupit dál, může to navíc mít pozitivní důsledky pro celý český fotbal. České týmy by se tak posunuly z třináctého na důležité dvanácté místo v koeficientu UEFA před Švýcarsko. Dvanáctá příčka už sice nezajišťuje velkou šanci na přímý postup do Ligy mistrů jako letošní jedenácté místo, vítěz poháru by ale měl jistou účast v základní skupině Evropské ligy a mistr ligy by měl lepší výchozí pozici v předkolech Champions League.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články