Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Plzeň deklasovala Budějovice a na Spartu ztrácí sedm bodů

Plzeň - Fotbalisté Viktorie Plzeň porazili v dohrávce 22. kola první ligy České Budějovice jednoznačně 4:0 a na vedoucí Spartu ztrácejí ze třetího místa v tabulce sedm bodů. Obhájce titulu se v pátém soutěžním utkání dočkal premiérové výhry na svém zrekonstruovaném stadionu, dvanácté Dynamo prohrálo po sérii šesti zápasů bez porážky.

Utkání Plzeň - České Budějovice
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Utkání začali překvapivě lépe hosté, ale pokusy Nováka a Javorka mířily mimo branku. Plzeň zahrozila nepřesnou střelou Daridy a z malého vápna vysoko překopl také jeho spoluhráč Petržela. Deset minut před přestávkou se mohli domácí fanoušci poprvé radovat z gólu, když Darida dalekonosnou ranou přehodil špatně postaveného brankáře Delače. Tradiční jednička Českých Budějovic Daněk nemohl chytat kvůli dohodě klubů, protože na jihu Čech hostuje právě z Plně.

Už o minutu později přidali Západočeši druhou branku, které předcházel souboj Bakoše s Machovcem a zřejmě oboustranná hra rukou. Rozhodčí Královec nejprve gól uznal, krátce nato svůj verdikt změnil a nakonec branka přece jen platila. Nejlepší střelec Viktorie si připsal třináctou ligovou trefu v sezoně. "Naše argumentace vycházela z šotu na světelné obrazovce. Já jsem to z lavičky přesně neviděl a zatím jsem to neviděl ani na videu. Vždycky se snažíte něco ovlivnit a asi každý trenér vidí ruku, kde ji chce vidět. Nechci tady teď říkat něco, co by mě pak mrzelo," uvedl Vrba.

Kouč hostů František Cipro prohlásil, že podobné váhání nad uznáním branky ve své hráčské a trenérské kariéře nezažil. "Ve vlastní praxi to nepamatuji. Ale v televizi už jsem to někdy asi viděl. Bylo to i v pohádce, kde zaznělo - odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil," řekl žertem nejstarší trenér v nejvyšší soutěži. "Naši hráči argumentovali tím, že tam byla ruka soupeře a běželi s tím za pomezním. Z lavičky jsem tu situaci dobře neviděl. Od toho jsou na hřišti jiní lidé, aby to správně posoudili. To nejsou moje povinnosti," řekl Cipro.

Po změně stran už jasně dominovali domácí hráči, ale dlouho jim chyběla přesnost v zakončení. V krátkém časovém sledu v solidních pozicích přestřelili branku Darida, Kolář a dvakrát Bakoš. V závěru, po akci, které předcházelo ofsajdové postavení, přidal svůj druhý zásah v utkání Darida a minutu po něm dokonal debakl Budějovic čtvrtým gólem střídající Ďuriš, který zakončil po kličce brankáři Delačovi z ostrého úhlu. Domácí odčinili předchozí domácí ligovou porážku 0:4 od zachraňující se Olomouce a snížili manko na Spartu, která ztratila remízou v derby na Slavii.

Viktoria Plzeň - Dynamo České Budějovice 4:0 (2:0)

Branky: 35. a 80. Darida, 36. Bakoš, 81. Ďuriš. Rozhodčí: Královec - Kocián, Hájek. ŽK: Darida - Javorek, Řezníček, Krajčík. Diváci: 6751.

Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Čišovský (85. Hájovský), Ševinský, Limberský - Horváth, Darida - Petržela (82. Wágner), Kolář, Pilař - Bakoš (74. Ďuriš). Trenér: Vrba.

České Budějovice: Delač - Krajčík, Řepka, Lengyel, Machovec - Klesa, Novák (71. Němec), Javorek, Otepka, Sandro (64. Kadula) - Řezníček (84. Linhart). Trenér: Cipro.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články