Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Plzeň chce proti Beer Ševě získat první body, Slavii čeká "umělka" v Astaně

S cílem odčinit debakl v Bukurešti nastoupí fotbalisté Plzně k domácímu duelu Evropské ligy proti izraelské Beer Ševě. Hosté, za které nastupuje i český útočník Tomáš Pekhart, vstoupili do soutěže výhrou nad Luganem, v evropských pohárech se jim ale venku příliš nedaří. Slávisté se i bez nemocného Josefa Hušbauera chtějí přiblížit postupu bodovým ziskem v kazašské Astaně, Zlín se pokusí překvapit v Moskvě domácí Lokomotiv. Utkání Lokomotiv Moskva – Zlín vysílá od 20:45 ČT sport a web ctsport.cz, ze zápasů Slavie a Plzně můžete sledovat od 17:00, respektive 19:00 textový on-line přenos.

Radost plzeňských hráčů
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Zatímco Plzeň vstoupila do skupiny G vysokou porážkou 0:3 na stadionu bukurešťského FCSB, Beer Ševa doma zdolala 2:1 Lugano. V izraelské lize je však Hapoel až šestý a na půdě soupeřů v pohárech prohrál tři z posledních čtyř utkání.

Západočeši sobotním triumfem 2:0 v Mladé Boleslavi prodloužili stoprocentně úspěšný vstup do ligové sezony a zvítězili i v osmém kole. Povzbuzením pro Viktorii je návrat nejlepšího střelce Michaela Krmenčíka, který si odpykal třízápasový disciplinární trest.

Plzeňští v předchozích čtyřech pohárových duelech s izraelskými soupeři třikrát zvítězili a jednou prohráli. "Hrajeme teprve poprvé doma, ještě nás pak ve skupině čeká hodně zápasů, takže bych neřekl, že to bude s Beer Ševou zápas o všechno," konstatoval Krmenčík.

Plzeňský trenér Pavel Vrba bude postrádat obránce Davida Limberského, který v Mladé Boleslavi utrpěl komplikovanou zlomeninu v obličeji a musel na operaci. Mimo hru zůstávají i záložníci Václav Pilař s Alešem Čermákem.

Slavia se po úvodním domácím vítězství 1:0 nad Maccabi Tel Aviv představí na půdě kazašského šampiona Astany a na tamní umělé trávě chce bodovým ziskem udělat další krok k postupu. Vzhledem k daleké cestě a čtyřhodinovému časovému posunu se červenobílí připravují v Kazachstánu už od úterý.

"Nevím, jak to vnímají oni, ale my to vnímáme tak, že se budeme prát o druhé místo ve skupině. Takže tenhle souboj pro ně bude stejně tak jako pro nás velmi důležitý. Budeme se snažit neodjet s prázdnou a bodovat," řekl slávistický trenér Jaroslav Šilhavý.

Ilustrační foto

Astana díky nezvyklým podmínkám pro soupeře – dlouhý let, časový posun a stadion s umělou trávou a zataženou střechou – doma v pohárech patnáctkrát za sebou neprohrála a naposledy tam porazila Celtic Glasgow 4:3.

"Hrají velice dobře, jsou klidní v kombinaci, nebezpeční ve hře dopředu a hlavně po stranách mají velmi rychlé hráče. Co se týče umělky, věřím, že se dokážeme přizpůsobit. Hráváme na ní celou zimu, nebo když je špatné počasí," mínil Šilhavý.

Slavia odletěla do Astany bez klíčového záložníka Josefa Hušbauera, který má virózu. Doma zůstali i Muris Mešanovič a Dušan Švento.

Fotbalisté Zlína se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Zlín by rád zlepšil svou venkovní bilanci z této sezony. Všechny čtyři ligové duely na hřištích soupeřů prohrál a dal v nich jediný gól. Ale proti Lokomotivu se pokusí překvapit. Ševcům by měla pomoci zkušenost z úvodního bezbrankového duelu se Šeriffem Tiraspol.

"Už víme, jak se to hraje. Rychlost, perfektní technika, síla v soubojích. Dostali jsme trošku školení. Zpočátku jsme byli i hodně nervózní. Ale teď víme, kam se můžeme posouvat," řekl trenér Bohumil Páník.

Na jeho svěřence čeká ještě větší test než proti Tiraspolu. Lokomotiv patří k nejtradičnějším ruským celkům a momentálně je druhý v ligové tabulce. V úvodním kole uhrál na hřišti spolufavorita na postup ze skupiny Kodaně bezbrankovou remízu.

Lokomotiv má ve svém středu řadu velkých fotbalových jmen v čele s bývalou hvězdou Schalke Peruáncem Jeffersonem Farfánem, kapitánem ruské reprezentace Igorem Denisovem či útočníkem Éderem, který vystřelil Portugalsku titul mistrů Evropy.

Ruský celek se prezentuje hrou na tři stopery, kterou praktikoval proti Zlínu už Šeriff. "Poprvé jsme se setkali se systémem, že hráli na tři obránce. Byl to pro většinu z našich kluků vůbec první zápas v evropské lize. Vše bylo mnohem rychlejší, teď už by nás to nemělo tak překvapit," věří Vukadin Vukadinovič. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články