Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Plzeň čeká poslední vítěz Bayern, dále Manchester City a CSKA Moskva

Monako – Po roční odmlce si Plzeňští opět užijí střetnutí s největšími evropskými velkokluby. Los v Monaku určil Plzni za soupeře v základní skupině D posledního vítěze Ligy mistrů Bayern Mnichov, bohatý anglický Manchester City a ruský velkoklub CSKA Moskva. Losování určilo, že dojde na dva velké španělsko-italské souboje. Ve skupině H na sebe narazí Barcelona s AC Milán, v "béčku" se střetne Real Madrid s italským mistrem Juventusem Turín. Na zajímavý souboj se může těšit kapitán české reprezentace Tomáš Rosický, který se s Arsenalem představí v Dortmundu, kde v minulosti hrál. Junova Austria Vídeň se v "géčku" představí proti Portu, Atlétiku Madrid a Petrohradu.

Los nového ročníku LM v Monaku
zdroj: ČTK/AP autor: Claude Paris

"Co tým, to elita. Jsme rádi, že proti takovým mužstvům můžeme hrát. Bude to pro nás zajímavá zkušenost, protože zatím jsme se s anglickým ani ruským mužstvem nesetkali," řekl k losu trenér Plzně Pavel Vrba.

Tuší, že tentokrát bude mít Plzeň boj alespoň o třetí místo ve skupině znamenající účast v Evropské lize těžší než před dvěma roky, kdy měla ve skupině Borisov. "Budu rád za každý bod, který uhrajeme. Kdyby se nám povedlo uhrát čtyři, pět bodů, tak bychom byli hodně spokojení a byl by to podle mého názoru velký úspěch," dodal Vrba.

Boje v základních skupinách vypuknou 17. září. Plzeň začne doma proti Manchesteru City. Následně pocestuje do Moskvy a Mnichova. Bayern přivítá doma 5. listopadu, pak bude hrát v Manchesteru a skupinu uzavře doma 10. prosince s CSKA.

"Především kvůli organizaci duelů jsme si přáli začínat venku, nicméně není důvod si stěžovat. Duely Ligy mistrů jsou obrovským svátkem pro tým, fanoušky i zaměstnance klubu a na zářijový duel s Angličany budeme poctivě připraveni. Na druhou stranu jsme se vyhnuli zimnímu cestování do promrzlé Moskvy, takže v konečném součtu panuje spokojenost," řekl tiskový mluvčí Plzně Pavel Pillár.

Stanislav Tecl, autor gólu proti Mariboru:

"Dopadlo to dobře. Bayern, Manchester City i CSKA jsou top kluby, takže nás čekají zápasy, které si budeme moci užít a které se nehrají každý den. Nepřál jsem si pouze skupinu G, kde bylo Porto, Atlético Madrid a Zenit Petrohrad. Naše skupina je atraktivní i pro fanoušky. Do Mnichova je to blízko a já doufám, že nás přijedou podpořit. Nejvíc se těším na cestu do Anglie a do Německa. Rusko bude trochu složitější, ale taky se to dá zvládnout. Bayern má na každém postu výjimečnou kvalitu a jsem zvědavý, jak zápas s nimi bude vypadat. Tahle skupina bude nejpřijatelnější asi pro Radima Řezníka, který hodně fandí Bayernu a na zápas s ním se bude těšit asi nejvíc z nás všech."

Plzeň se utká s momentálně nejoceňovanějším týmem Evropy. Bayern v minulé sezoně vyhrál vše, co mohl. Nyní ho navíc vede trenér Josep Guardiola, který sklízel úspěchy s Barcelonou. Do Plzně zavítají hvězdy jako Franck Ribéry, který byl dnes vyhlášen nejlepším fotbalistou Evropy, či Arjen Robben. Pro Plzeň to bude souboj s týmem, se kterým zahajovala své účinkování v Evropě v roce 1971.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň čekají v Lize mistrů atraktivní soupeři

Reakce Phillipa Lahma (kapitán Bayernu):

Tehdy Bayern v Plzni vyhrál 1:0 a doma dokonce 6:1. Od té doby se na českém území představil ještě čtyřikrát, z toho dvakrát v Ostravě proti Baníku, kde 1:2 prohrál. Hrál také s Bohemians Praha a v roce 2001 v základní skupině Ligy mistrů se Spartou 0:0 a 1:0.

Trenéru Vrbovi se vyplnilo přání, neboť chtěl hrát s Bayernem i kvůli minimální vzdálenosti mezi oběma městy. Z Plzně se fanoušci dostanou do Mnichova autem zhruba za tři hodiny.

Krátší vzdálenost uvítal i čestný prezident Bayernu Franc Beckenbauer. "Nejdůležitější bude nepodcenit žádného ze soupeřů. Výhodou je, že jsme dostali Plzeň, která je jen nedaleko od nás a budeme tam moci jet autobusem. Očekávám, že dál postoupí Bayern a Manchester."

Favoritem v soubojích s Plzní bude tedy i loňský anglický mistr Manchester City, za který nastupují Sergio Agüero, David Silva, Yaya Touré či Edin Džeko. Bosenský útočník si bude moci připomenout duely s Plzní, které zažíval ještě v dresu Teplic.

Rozdělení do základních skupin Ligy mistrů:

 

A: Manchester United, Šachtar Doněck, Bayer Leverkusen, Real Sociedad San Sebastian

B: Real Madrid, Juventus Turín, Galatasaray Instanbul, FC Kodaň

C: Benfica Lisabon, Paris St. Germain, Olympiakos Pireus, Anderlecht Brusel

D: Bayern Mnichov, CSKA Moskva, Manchester City, VIKTORIA PLZEŇ

E: Chelsea FC, Schalke 04, FC Basilej, Steaua Bukurešť

F: Arsenal FC, Olympique Marseille, Borussia Dortmund, SSC Neapol

G: FC Porto, Atlético Madrid, Zenit Petrohrad, Austria Vídeň

H: FC Barcelona, AC Milán, Ajax Amsterodam, Celtic Glasgow

Trojici soupeřů Viktorie uzavírá ruský mistr CSKA Moskva, kterému patří český reprezentant Tomáš Necid. Ten je však momentálně na hostování v PAOK Soluň. Největší hvězdou týmu je Japonec Keisuke Honda společně s útočníky Ahmedem Musou z Nigérie a Seydou Doumbiou z Pobřeží slonoviny.

CSKA se s českým týmem dosud utkal jen v sezoně 2010/11, kdy v základní skupině Evropské ligy porazil doma Spartu 3:0 a na Letné remizoval 1:1.

Plzni hrozilo i to, že se stejně jako při svém debutu v Lize mistrů před dvěma roky utká s Barcelonou a AC Milán. K nim byly nakonec do skupiny H přilosovány Ajax Amsterodam a Celtic Glasgow. V jedné skupině se tak setkají šampioni hned 16 ročníků Ligy mistrů.

Rosický a Arsenal se kromě Dortmundu utkají ještě s Marseille a Neapolí. Na Petra Čecha a Chelsea čekají souboje se Schalke, Basilejí a Steauou Bukurešť.

"Lepší los jsme asi dostat nemohli. Je to trochu úsměvné, protože nám los přisoudil soupeře, se kterými jsme hráli v posledním ročníku Evropské ligy. Steauu Bukurešť jsme vyřadili v osmifinále a Basilej v semifinále. Se Schalke jsme se zase utkali v Lize mistrů v základní skupině roku 2007. Je jasné, že budeme favoritem téhle skupiny," řekl Čech.

Plzni moc nevěří. "Atraktivnější soupeře si těžko mohli přát. Šance na postup ale budou reálně hodně malé. Co se týče rozpočtů klubů, hráčských kádrů, v tomhle je Plzeň jasným outsiderem skupiny, ale třeba překvapí. S CSKA se podle mě dá hrát a třeba urvou aspoň postup do Evropské ligy z třetího místa," uvedl plzeňský rodák. 

Ribéry nejlepší v Evropě

Nejlepším fotbalistou působícím v Evropě byl po losovacím aktu LM vyhlášen francouzský záložník Franck Ribéry. Vítěz Ligy mistrů s Bayernem porazil v anketě UEFA Lionela Messiho z Barcelony a Cristiana Ronalda z Realu Madrid.

Franck Ribéry s trofejí pro nejlepšího hráče Evropy
zdroj: ČTK/AP autor: Claude Paris

"Je to výjimečný okamžik. Ocenění korunovalo opravdu skvělý rok," řekl třicetiletý Ribéry, který ukončil nadvládu hráčů Barcelony v novinářském hlasování. V prvním ročníku ankety triumfoval čtyřnásobný nejlepší fotbalista světa Messi, loni uspěl jeho spoluhráč z katalánského celku Španěl Andrés Iniesta.

Ribéry získal 36 hlasů. Druhý Messi dostal třináct hlasů a Ronaldo, který do Monaka jako jediný z nominované trojice nepřicestoval, obdržel pouhé tři. Francouzský fotbalista dorazil na vyhlášení soukromým tryskáčem a z Monaka odletí do Prahy, kde ho v pátek čeká Superpohár proti Chelsea.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články