Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Plzeň bude v Doosan Aréně odvracet blamáž, Jablonec čeká v Glasgow zelené peklo

Po ostudné porážce 2:4 v Cardiffu budou fotbalisté Plzně skládat v odvetě třetího předkola Evropské konferenční ligy reparát. Proti velšskému The New Saints jsou opět favoritem, a pokud chtějí postoupit, musí ve Štruncových sadech smazat dvoubrankové manko. Totožnou ztrátu bude chtít dohnat i Jablonec ve třetím předkole Evropské ligy, ale na stadionu Celticu jsou jeho šance minimální. Přímý přenos utkání Plzeň - TNS sledujte od 18:50 na ČT sport a webu ctsport.cz, zápas Celtic - Jablonec od 20:50 tamtéž.

Pokud svěřenci trenéra Michala Bílka neuspějí, třetí rok v řadě budou bez skupinové fáze evropských pohárů. V opačném případě si v závěrečném play-off o místo v hlavní fázi EKL zahrají s lepším z dvojice CSKA Sofia - Osijek. Bulharský tým vyhrál první domácí duel 4:2.

Plzeňští před týdnem v Cardiffu předvedli nejhorší výkon v sezoně. TNS po brance Blainea Hudsona a hattricku Declana McManuse, který dva góly vstřelil z penalt, vedli už 4:0. Viktoria ale potupný debakl nepřipustila. V 89. minutě snížil Jean-David Beauguel a v páté minutě nastavení ho napodobil střídající Adriel Ba Loua.

"Je optimističtější prohrát 2:4 než 0:4. Šance je pořád velká. Víme, že fotbalově jsme na tom líp než oni, ale to nerozhoduje. Musíme se vyvarovat takových chyb v defenzivě, ať to bylo při standardkách, nebo při rychlém přechodu soupeře, v němž byli nebezpeční," řekl Bílek.

"V odvetě je potřeba předvést kvalitní a důsledný výkon. Být opatrní v defenzivě, zlepšit se i v ofenzivě a pokračovat v tom, co bylo ke konci, kdy jsme měli velký tlak a střely. Do toho se musíme tlačit a věřím, že to obrátíme," doplnil plzeňský záložník Pavel Bucha.

Viktoria vyhrála v aktuálním ročníku ostatních pět soutěžních zápasů 2:1. Stejným výsledkem v neděli porazila také Slovácko ve třetím kole české ligy, přestože doma prohrávala 0:1.

"Je vidět, že síla tady je. Když tým prohrává a otočí to, ještě s fanoušky v zádech, roste zase sebevědomí. Věřím, že je to přesně to, co jsme potřebovali," konstatoval obránce Milan Havel, který se vrátil do sestavy po operaci menisku.

Přestože se plzeňská marodka pomalu vyprazdňuje, ve čtvrtek Bílkovi zřejmě ještě nebudou k dispozici zranění brankář Jindřich Staněk a záložníci Aleš Čermák, Lukáš Kalvach a Jan Kopic. V odvetě hrát určitě nebude kapitán Lukáš Hejda, jenž má problémy se zády.

Rekordní třináctinásobní velšští mistři zvítězili v posledních čtyřech pohárových utkáních při celkovém skóre 16:3 a věří, že se jim podaří skórovat i v Plzni. "Dvoubrankový náskok před venkovním zápasem je vždy nebezpečný. Těší nás, že dokážeme vstřelit góly různými způsoby, ale bude to velmi těžké utkání," uvedl trenér TNS Anthony Limbrick.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Hruška - Havel, Pernica, Brabec, Hybš - Ndiaye - Ba Loua, Bucha, Šulc, Mosquera - Beauguel.

TNS: Harrison - D. Davies, K. Davies, Hudson, Marriott - Smith, Routledge, Redmond - Robles, McManus, Cieslewicz.

Jablonec se v Glasgow pokusí o senzační obrat. Severočeši před týdnem v úvodním duelu doma prohráli 2:4 a k tomu, aby dvojzápas dotáhli alespoň do prodloužení, by na půdě favorizovaného skotského vicemistra museli zvítězit o dvě branky.

Pokud by překvapili a souboj se Celticem otočili, zahráli by si ve čtvrtém předkole Evropské ligy o základní skupinu s Alkmaarem. V případě vyřazení by přešli do závěrečného předkola Evropské konferenční ligy a narazili by na lepšího z dvojice Kostanaj - Žilina.

Před odvetou v Glasgow jsou svěřenci trenéra Petra Rady obrovským outsiderem, na obrat a jejich postup do dalšího kola vypsali bookmakeři kurz 25:1. Jablonečtí, kteří vyhráli v pohárech jediný z posledních dvanácti duelů, ale ještě dvojzápas nevzdávají.

"Ještě to nezahazujeme, pořád je to hratelné, ale bude to hodně těžké. Nejvíc nás mrzí čtvrtý inkasovaný gól. O jednu branku bychom tam klidně mohli vyhrát. Ale hrát se ztrátou dvou na Celticu je hodně těžké," řekl křídelník Václav Pilař.

"V prvním zápase nám ukázali svou sílu a kvalitu. Dopředu jsou kvalitnější než dozadu, v některých pasážích jsme je zatlačili. Dá se s nimi hrát, tak bychom chtěli na Celticu překvapit," dodal bývalý reprezentační záložník.

V Glasgow bude pravděpodobně vyprodáno

Na zápas s Jabloncem by poprvé po rozvolnění koronavirových omezení mohl být zcela zaplněn stadion Celtic Park pro více než 60 tisíc diváků. Vloni na podzim ve skupině Evropské ligy zvítězila na půdě skotského celku Sparta vysoko 4:1, tehdy se však hrálo bez fanoušků.

"V Celtic Parku nás čeká pořádný kotel. Jsou to fanoušci, kteří jsou na Ostrovech velmi ceněni. Naši hráči to musí unést, musíme se připravit na peklo," prohlásil kouč Rada.

Zatímco Severočeši ve třetím předkole vstoupili do kvalifikace, Celtic začal sezonu vyřazením ve druhém předkole Ligy mistrů od Midtjyllandu. V posledních dvou soutěžních zápasech se už ale vítěz Poháru mistrů evropských zemí z roku 1967 a finalista Poháru UEFA ze sezony 2002/03 oklepal a dal v nich deset branek.

"Je vidět, že se stále zlepšujeme. Mám z toho dobrý pocit. V odvetě budeme chtít podat stejně dobrý výkon," řekl trenér Celticu Ange Postecoglou.

Předpokládané sestavy:

Celtic: Hart - Ralston, Bitton, Starfelt, Taylor - Soro, Turnbull, McGregor - Abada, Furuhaši, Forrest.

Jablonec: Hanuš - Holík, Martinec, Zelený, Krob - Považanec - Pleštil, Kubista, Kratochvíl, Pilař - Doležal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články