Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Plzeň bude v Arménii hájit náskok, Slovácko musí proti Plovdivu dohánět manko

Plzeň se v odvetě 2. předkola Evropské konferenční ligy utká s Dynamem Brest, které doma zdolala 2:1. Kvůli problémům s leteckou dopravou v Bělorusku se zápas uskuteční na neutrálním hřišti v Jerevanu. Viktoria si také v arménské metropoli bude muset poradit s početnou marodkou. Naopak dohánět náskok soupeře bude doma Slovácko, které v prvním zápase na hřišti Lokomotivu Plovdiv prohrálo 0:1.

Minulý čtvrtek se v Plzni trefili v prvním poločase Pavel Šulc a Filip Kaša. Po změně stran ale západočeští favorité polevili a v 79. minutě snížil střídající Aleksandr Šestjuk. Odveta se původně měla hrát v gruzínském Batumi, ale poté byla přesunuta do Jerevanu.

"Těžko říct, jestli to bude nebo nebude výhoda. Bude nás tam asi čekat velké teplo, ale bude to pro oba stejné. My se musíme připravit zodpovědně, protože není vůbec nic hotového," prohlásil plzeňský trenér Michal Bílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň čeká odveta 2. předkola EKL s Brestem

UEFA před novou sezonou zrušila pravidlo o brankách vstřelených na hřišti soupeře, které v pohárech rozhodovalo o postupu při nerozhodném skóre. Takže kdyby Brest zvítězil 1:0, následuje prodloužení a pak případný penaltový rozstřel.

"Jedeme tam vyhrát, nechceme nad tím nějak zbytečně přemýšlet a kalkulovat, prostě chceme zvítězit," upozornil plzeňský kapitán a obránce Jakub Brabec.

"Očekávám boj od první do poslední minuty. Musíme tam s tím jet a být na to připraveni. Nic jiného nám nezbývá, musíme to zvládnout," doplnil záložník Pavel Šulc.

Kvůli zdravotním problémům do Jerevanu neodcestovali brankář Jindřich Staněk, obránci Šimon Gabriel, Milan Havel, Filip Kaša a Václav Míka ani záložníci Pavel Bucha, Aleš Čermák, Lukáš Kalvach a Jan Kopic.

Uzdravit se stihnul jen stoper Lukáš Hejda. "Zranění k fotbalu patří, ale tohle je opravdu extrém," podotkl Bílek.

"Čeká nás perné období, protože to zatím nevypadá, že by se hráči nějak rychle vraceli. Zase to bude šance pro ty druhé," dodal bývalý kouč české reprezentace.

Pokud Plzeň vyřadí Brest, tak ve 3. předkole EKL narazí na The New Saints. Velšský tým vyhrál první duel na stadionu Žalgirisu Kauno jednoznačně 5:0.

Slovácko bude v odvetě s Lokomotivem Plovdiv usilovat o historický postup v evropských pohárových soutěžích.

Tým z Uherského Hradiště ve své krátké historii dosud na evropské scéně hrál pouze dnes už neexistující letní Pohár Intertoto, který byl kvalifikací do Poháru UEFA.

Vítěz dvojutkání s bulharským vicemistrem se ve třetím kole střetne s lepším z dvojice FC Kodaň - Žodino, první duel vyhrál dánský celek 4:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Slovácko bude s Plovdivem usilovat o historický postup

Před týdnem sehrál tým Martina Svědíka v Plovdivu vyrovnaný zápas a inkasoval až v 89. minutě střelou po odraženém míči. "Pokud chceme postoupit, musíme zlepšit efektivitu a koncovku," řekl po zápase Svědík.

Jeho celek se na odvetu dobře naladil v prvním ligovém kole nového ročníku, když vyhrál v Liberci 1:0.

"Byl to emočně vypjatý zápas, náročný na psychiku. Přesně to nás čeká v odvetě s Plovdivem, je to výborná vzpruha," prohlásil Svědík.

Zatím jediným střelcem Slovácka ve dvou mistrovských zápasech sezony byl veterán Milan Petržela, který je společně s kapitánem týmu Michalem Kadlecem jediným hráčem se zkušenostmi z pohárové Evropy.

"V Plovdivu se nám to nepodařilo, takže tato výhra (v Liberci) je pro všechny hodně povzbuzující," řekl Petržela.

Nastoupil i přesto, že po zranění měl tréninkové manko a v Bulharsku v základu nehrál. "Nesmíme si do hlav dávat nějaké negativní myšlenky, výhra v Liberci nás musí povzbudit a pozitivně namotivovat," přidal Petržela.

I přes porážku v Bulharsku vidí Petržela reálné šance na postup. "Herně to nebylo v Plovdivu z naší strany špatné, chceme to všichni zvládnout, v hlavách máme jen postup a záleží na nás, jak to bude šlapat na trávníku. Věřím, že nás podpoří i diváci," dodal Petržela.

Plovdiv po čtvrteční výhře nad Slováckem zahájil bulharskou první ligu domácím zápasem s mistrovským Ludogorcem Razgrad a prohrál 1:3. Jedinou branku dal v 67. minutě Dimitar Iliev a vyrovnal na průběžných 1:1.

Trenér Aleksandar Tunčev v úvodu ligy nijak nešetřil opory, do utkání poslal až na jednu změnu totožnou sestavu jako proti Slovácku.

Zápas se hraje od 19 hodin, do hledišť může podle reglementu UEFA pět tisíc diváků za dodržení epidemiologických opatření. Přítomnost fanoušků soupeře UEFA vylučuje.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články