Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Plzeň a Spartu čeká vstup do fotbalové ligy

Praha - Po dvou předehrávkách se dnes a zítra dalšími pěti duely naplno rozběhne nový ročník fotbalové ligy a do prvního kola zasáhnou i dva hlavní aspiranti na zisk titulu Sparta a obhájce mistrovské koruny Plzeň. Oba týmy už vstoupily do sezony v předkolech evropských pohárů a na startu domácí soutěže budou chtít navázat na vítězná vystoupení z tohoto týdnu, i když proti nadcházejícím soupeřům nemají dobrou bilanci. Sparta v Českých Budějovicích vyhrála jediný z posledních pěti duelů, Plzeň dokonce doma Liberec neporazila přes deset let. Tento duel můžete sledovat od 17:10 živě na programu ČT4 a webu sportživě.cz.

Plzeň i Sparta bojují v úvodu sezony na dvou frontách. Oproti svým ligovým soupeřům tak budou mít výhodu větší rozehranosti, na druhou stranu však může jejich vstup do ligy poznamenat nabitý program. Vyprávět by o tom mohli hlavně na Letné. Pražané před rokem usilovali o základní skupinu Ligy mistrů, hned v začátku sezony nabrali po prohrách v Hradci Králové a Českých Budějovicích ztrátu a do konce soutěže už ji nedohnali.

Los shodou okolností poslal sparťany v úvodu nového ročníku znovu na jih Čech. Hlavní trenér Jozef Chovanec proto věří, že jeho svěřenci zvládnou duel s Dynamem lépe. Povzbudit by je měla čtvrteční vysoká výhra 5:0 v Evropské lize nad Sarajevem. "Budeme se snažit zlepšit si reputaci z minulého zápasu v Budějovicích. Loni v létě jsme prohráli, teď pomýšlíme na lepší výsledek," prohlásil Chovanec. 

Na jihu Čech jsou nicméně rádi, že favorita přivítají hned v úvodu sezony, kdy ještě účinkuje v pohárech. "Jsme nadšení, že zahajujeme ligu se Spartou. Škoda, že nebojuje o Ligu mistrů jako loni," řekl kouč Dynama Jiří Kotrba, který se po čtyřech letech vrací na prvoligovou lavičku. Domácí fanoušci věří, že Jihočeši dokážou favorita znovu zaskočit. Bodovat se jim povedlo čtyřikrát z posledních pěti vzájemných i domácích duelů.

Ještě lepší bilanci má Liberec na hřišti mistrovské Plzně. Západočeši nedokázali Slovan před svými diváky porazit od dubna 2001 a právě severočeský tým jim připravil 16. srpna 2009 poslední domácí ligovou porážku. Od té doby Viktoria ve Štruncových sadech 28 ligových utkání za sebou neprohrála.

Trenér Pavel Vrba zatím váhá nad tím, jakou sestavu do zápasu pošle. Viktorii totiž příští týden čeká po středeční výhře 1:0 v předkole Ligy mistrů v Trondheimu domácí odveta a někteří hráči by mohli odpočívat, jako tomu bylo před týdnem v Superpoháru proti Mladé Boleslavi. "Nominaci a sestavu určíme podle aktuálního zdravotního stavu hráčů," uvedl Vrba.


Liberečtí vyrukují na mistra s novým koučem Jaroslavem Šilhavým. Ten v Plzni začínal hráčskou kariéru a devět zápasů tam dělal i hlavního trenéra. "Bude to ostrý start, ale strašně moc se na to utkání těším," uvedl Šilhavý. Ostrou zkouškou projde především liberecká defenziva - do Fulhamu odešel defenzivní záložník Gecov a na místo stopera se teprve podruhé v ligové kariéře postaví jinak útočník Nezmar. Premiéru v obraně si odbyl vloni právě v Plzni a pomohl týmu k remíze 1:1.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články