Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Platiniho nápad uspěl. Euro 2020 bude napříč Evropou

Lausanne - Fotbalové mistrovství Evropy v roce 2020 se uskuteční v několika zemích po celém kontinentu. Revoluční návrh předsedy UEFA Michela Platiniho dnes schválil výkonný výbor. O konkrétních městech, která budou zápasy hostit, se má rozhodnout na jaře roku 2014. "Bude to Euro pro Evropu. Místo párty v jedné zemi je budete mít po celé Evropě," uvedl po zasedání v Lausanne generální sekretář UEFA Gianni Infantino. "Týká se to jen roku 2020, není to napořád. Všechno je dnes otevřené," prohlásil.

Prezident UEFA Michel Platini
zdroj: ISIFA

Proti návrhu se vyslovil jen turecký místopředseda unie Senes Erzik, jehož země chtěla turnaj v roce 2020 pořádat. Platini svůj plán zorganizovat šampionát ve více zemích napříč Evropou poprvé představil v červnu během mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině. "Proč nutit jednu nebo dvě hostitelské země do výstavby deseti nových stadionů, letišť a tak dále? Nový návrh by byl mnohem jednodušší a levnější," řekl tehdy bývalý slavný francouzský fotbalista.

"Ekonomická zátěž pro země je samozřejmě důležitým faktorem. Jedním z cílů tohoto kroku je dát zemím, které třeba váhají se stavbou národního stadionu, patřičný podnět," prohlásil dnes Infantino. Na začátku příštího roku mají uchazeči o pořadatelství odstartovat s kandidaturami. Před necelým měsícem se v médiích objevily konkrétní plány, kde by se mělo hrát. Zápasy by se podle návrhu, který funkcionáři UEFA nekomentovali, konaly ve třinácti zemích. Česká republika mezi nimi nebyla.

Podle německého listu Bild by se Euro 2020 mělo konat v Berlíně, Londýně, Madridu, Lisabonu, Paříži, Amsterodamu, Bruselu, Basileji, Aténách, Římě, Moskvě, Záhřebu a Istanbulu. Turecká metropole je údajně velkým kandidátem na uspořádání finálového zápasu. "Rozhodnuto je pouze to, že se mění koncepce. Otevřené dveře mají všechny země," pronesl Infantino na adresu pěti desítek členských států UEFA.

Michel Platini
zdroj: EPA autor: Kerim Okten

Netradičně zorganizovaný turnaj se uskuteční u příležitosti 60. výročí evropských šampionátů. Logistické záležitosti i otázky, zda jednotlivé skupiny budou soustředěny do jednoho či dvou měst, nebo budou rozptýleny po kontinentu, se budou podle Infantina řešit v příštích měsících. "Pokud budou skupiny v různých zemích, mělo by to být blízko," řekl generální sekretář. Dosud měl pořadatel turnaje automaticky jistou účast, což nyní nebude možné. "Bude třeba tohle promyslet," uvedl Infantino.

Změny budou provázet i příští mistrovství Evropy za čtyři roky ve Francii, kde bude poprvé startovat 24 týmů místo dosavadních šestnácti. "Fakt, že se Euro rozroste na 24 týmů, znamená pro pořádající zemi větší zátěž. Požadavky jsou stále větší a větší," uvedl Infantino. O tři z posledních čtyř evropských šampionátů se dělily dvě země. Před letošním turnajem v Polsku a na Ukrajině se hrálo v roce 2000 v Belgii a Nizozemsku a před čtyřmi lety v Rakousku a Švýcarsku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články