Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Platini: Semifinalisté MS nemají jen štěstí – vyplatila se práce s mládeží

Johannesburg – Postup Německa, Nizozemska a Španělska do semifinále mistrovství světa není podle předsedy UEFA Michela Platiniho náhoda. Všechny tři evropské týmy, které ve čtvrtfinále vyřadily favorizované Jihoameričany, sklízejí plody dobré a intenzivní práce s mládeží a jejich začleňování do reprezentace. Prezident evropské asociace upozornil na úspěchy juniorů jednotlivých zemí – Nizozemci vyhráli v roce 2006 mistrovství Evropy hráčů do 21 let, Němci je napodobili v roce 2009.

Michel Platini
zdroj: Internet

"Můžeme v tom vidět štěstí? Nemyslím si. Představuje to vítězství krásného fotbalu, s důrazem na útok. Je odměna za dlouhodobou snahu těchto tří národních svazů investovat do výchovy a tréninku," uvedl Platini ve svém sloupku pro stránky UEFA.

"Tři týmy se svěžestí v srdci vyvinuly herní systémy, v nichž je ohromný prostor pro kreativitu," rozplývá se Platini, který sám v letech 1982 a 1986 dotáhl Francii pokaždé do semifinále MS. "Nemám z toho jen radost, tyhle tři veliké fotbalové národy umí přímo přinášet potěšení."

Již dnes může být jasné, že člen Platiniho UEFA poprvé v historii vyhraje mistrovství světa konané v mimoevropské zemi. Pokud Nizozemsko splní roli favorita v zápasu s Uruguayí, nebude již způsob, jak jednomu ze tří evropských týmů zabránit v zisku titulu. Evropané přitom dosud všechna světová zlata získali v šampionátech konaných na starém kontinentu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články