Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Platini: Jsem pyšný, že se UEFA postavila proti, změna je nevyhnutelná

Curych - Přestože protikandidát Seppa Blattera, jordánský princ Alí bin Husajn, nakonec z volby odstoupil, protože v prvním kole nezískal dostatečný počet hlasů, dokázal při své kandidatuře spojit širokou koalici zastánců. Jedním z nich byl i Michel Platini, šéf UEFA, který z jeho neúspěchu sice byl zklamaný, na evropskou fotbalovou federaci, která z velké části hlasovala pro Alího, však byl pyšný. Zdali však Platini opravdu usiloval o rozsáhlou změnu i v souvislosti s MS v Kataru, není úplně zřejmé.

"Jsem pyšný, že se UEFA postavila proti a chtěla změnu," zdůraznil Platini, že evropská unie z velké části podpořila jediného protikandidáta, jordánského prince Alího bin Husajna, který však po prvním kole volby odstoupil.

"Stále jsem přesvědčený, že pověst FIFA je natolik poškozená, že změna je nevyhnutelná," uvedl Francouz. "Gratuluji však svému příteli princi Alímu za jeho úctyhodnou kampaň a chtěl bych poděkovat všem asociacím, které jej podpořily, doplnil Platili.

Hlasování UEFA však z evropské strany nebylo jednotné. Ze čtyřiapadesáti členských zemí Platini podle svých slov pro Alího zaručil pouze 46, navíc podle informací deníku Guardian například šéf španělského fotbalu hlasoval pro Seppa Blattera. 

UEFA mohla také pomoci do funkce Jeromu Champagneovi, jinému z mužů, kteří ohlásili kandidaturu, ale nakonec ji kvůli nedostatečné podpoře stáhli. Podle experta na dění ve FIFA, korespondenta France Football Philippa Auclaira, měl Champagne větší šanci na zvolení než princ Alí.

Je také otázka, nakolik velkou motivaci má Platini do opravdové změny, která by mohla znamenat rozsáhlejší vyšetřování okolo pořadatelství mistrovství světa v Kataru v roce 2018.

souvislosti s volbou v roce 2010 totiž podle Auclairových informací probíhal rozsáhlý lobbying ze strany bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho ve prospěch Kataru, Platiniho syn Laurent zároveň pracoval od ledna 2011 jako právní poradce pro organizaci Qatar Sports Investments, která vlastní například klub Paris Saint-Germain.

Předseda anglické fotbalové asociace Greg Dyke je každopádně přesvědčený, že Blatter kvůli vyšetřování úplatkářské aféry stejně předčasně skončí. "Všechno teprve začalo. Myšlenka, že se Blatterovi podaří FIFA napravit, je přinejmenším pochybná. Divil bych se, kdyby byl za dva roky ještě ve funkci," prohlásil Dyke.

"Curych prožil další černý den. FIFA prohrála, ale prohrál hlavně fotbal a každý, komu na něm záleží," řekl bývalý portugalský reprezentant Luis Figo, který původně kandidoval do čela FIFA, ještě před volbami ale odstoupil. "Reakce pana Blattera, že nemůže hlídat všechny své podřízené, byla velmi cynická. Vždyť je sám podporoval a spolu se podíleli na degeneraci organizace. Kdyby panu Blatterovi opravdu záleželo na fotbalu, nešel by do voleb. A jestli je aspoň trochu slušný člověk, v nejbližších dnech sám odstoupí," uvedl Figo.

S kritikou přišel také někdejší anglický reprezentant Gary Lineker. "Bylo to předvídatelné a to, že tolik členů volilo Blattera, bylo depresivní. Podvedli hru, kterou by měli milovat," napsal na sociální síti twitter. "Šanci na změnu může přinést jen odchod velkých svazů z FIFA," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian, The Blizzard

Hlavní zprávy

Nejčtenější články