Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Pistolník Piatek boří rekordy a září i na San Siru. Dotáhne AC Milán do Ligy mistrů?

V loňské sezoně se Krzysztof Piatek pral s Cracovií o udržení mezi polskou elitou. Před týdnem vyrovnal rekord Olivera Bierhoffa v dresu slavného AC Milán. Život třiadvacetiletého útočníka se během pár měsíců radikálně změnil. V Serii A má na kontě už 18 gólů a v tabulce kanonýrů stíhá Cristiana Ronalda z Juventusu. Udrží si střeleckou formu? Dotáhne "Rossoneri" do Champions League?

Krzysztof Piatek se raduje z gólu
zdroj: imago sportfotodienst autor: Marcin Karczewski

Piatek v červenci loňského roku přestoupil z krakovské Cracovie do FC Janov za 4,5 milionu eur. V úvodních sedmi ligových zápasech pokaždé skóroval, což na Apeninském poloostrově naposledy zvládl legendární Argentinec Gabriel Batistuta v sezoně 1994/95, a nahlas si řekl o ještě lukrativnější angažmá.

Zimní přetahovanou nakonec vyhrál AC Milán, který do přístavního města poslal 35 milionu eur, a polský reprezentant sumu splácí od prvního duelu. O minulém víkendu překonal brankáře Empoli, trefil se v každém ze čtyř utkání po lednovém transferu, v nichž nastoupil od začátku, a vyrovnal rekord Olivera Bierhoffa z ročníku 1998/99.

"Za sedm osm měsíců musel jeho střelecké schopnosti ocenit každý. Krzysztof žije pro góly. Velmi dobře se pohybuje a zároveň disponuje nadprůměrnou technikou. Jsme samozřejmě rádi, že hraje za nás," pochválil svého svěřence trenér Gennaro Gattuso.

Sám Piatek se cítí výborně a touží pomoci klubu k návratu do Champions League, kde sedminásobný vítěz chybí už pět let. V současnosti je v tabulce Serie A na čtvrtém místě se ztrátou dvou bodů na Inter a náskokem bodu před AS Řím.

"Vždy jsem věřil ve své schopnosti. To, že jsem momentálně v Miláně, je splněný sen. Fandil jsem AC jako kluk a hrát pod legendami, jako jsou Gattuso, Leonardo či Maldini, je pro mě ctí. Budu se snažit ze všech sil, abychom se dostali zpět mezi evropskou smetánku," řekl rodák z Dzierzoniówa.

Číslo 9 jako odměna?

V Itálii se o něm hovoří také v souvislosti s přezdívkou "El Pistolero", kterou získal za typickou gólovou oslavu. Fanoušci na stadionu San Siro ji milují. "Při debutu v základní sestavě jsem dvakrát skóroval proti Neapoli, sklouzl se po kolenou a sledoval, jak mě kopírují spoluhráči i fanoušci. Všichni se zápas co zápas zlepšují," vtipkoval.

Vedení AC v lednu odmítlo Piatekovu žádost o prestižní číslo devět, jež na podzim nosil Gonzalo Higuaín před přesunem do Chelsea. "Klub se rozhodl, že budeme postupovat krůček po krůčku," vysvětlil odchovanec Dzierzoniówa.

"Devítka v Miláně by měla být odměnou pro hráče, který si zaslouží jít ve stopách Inzaghiho a Van Bastena. Musím dokázat, že jsem jí hoden," dodal s nadhledem.

Na Piateka se v současnosti valí chvála ze všech stran. Po krachu na loňském mistrovství světa, kde polská reprezentace nepostoupila ze skupinové fáze, si jeho výkonnostní progres pochvaluje mimo jiné i předseda fotbalového svazu Zbigniew Boniek.

"Krzysztof v Itálii ukazuje vražedný instinkt v pokutovém území, který měl i v Ekstraklase. Je rychlý, umí zakončit oběma nohama a zároveň je nebezpečný ve vzduchu," prohlásil Boniek.

V hodnocení koeficientu nejlepších střelců starého kontinentu je před Piatekem pouze trojice Lionel Messi (25 gólů – 50 bodů), Kylian Mbappé (22 gólů – 44 bodů) a Cristiano Ronaldo (19 gólů – 38 bodů).

Udrží si "El Pistolero" střeleckou formu? Dotáhne AC Milán do Champions League?

Zdroj
ČT sport, goal.com, sportskeeda.com, calciomercato.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články