Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Petrohrad triumf v Poháru UEFA neobhájí

Praha - Fotbalisté Zenitu Petrohrad už Pohár UEFA neobhájí. Svou pouť letošním ročníkem ukončili v osmifinále, ve kterém nestačili na Udine. V dnešní odvetě sice vyhráli 1:0, ale po porážce 0:2 v úvodním zápase v Itálii jim to k postupu nestačilo.

Trenér Zenitu Dick Advocaat musel řešit problémy v obraně. Kvůli zranění či disciplinárnímu trestu mu ze základní sestavy zůstali v obraně jen Ivica Križanac s českým reprezentantem Radkem Šírlem. K nim musel zařadit obvyklého náhradníka Kima Tong-džina a záložníka Anatolije Timoščuka. Jenže Udine si hlídalo především svůj dvoubrankový náskok z prvního duelu a slepovanou obranu domácích příliš neprověřovalo.

Italům stačil k postupu jediný gól

Naopak Zenit od začátku vrhl své síly do útoku. Udine sice odolávalo, ale jen do 34. minuty, kdy kapitán Timoščuk podpořil i ofenzivu a jeho střelu hostující gólman zastavil až za brankovou čarou. Rozhodčí na popud asistenta gól uznal. 

Další šance Zenit nevyužil, stejně jako na druhé straně Udine nezakončilo přesně rychlé brejky. Prohra 0:1 však Italům k postupu stačila. Účinkování v evropských pohárech tak skončilo v ruském týmu i pro Šírla, který odehrál 71 minut, než přepustil místo útočníkovi Fatihovi Tekkemu. 

Hübschman ani Kalouda do hry nezasáhli

Ve čtvrtfinálových bojích bude chybět i další favorit CSKA Moskva. Ruský tým nedokázal na hřišti Šachtaru Doněck uhájit jednobrankový náskok z prvního zápasu a prohrál 0:2. CSKA se tentokrát nemohl spolehnout na kanonýra Vágnera Loveho, který nerozšířil bilanci 11 branek v letošním ročníku Poháru UEFA. 

Na hřiště se nepodíval ani jeden z českých fotbalistů. Tomáš Hübschman sledoval zápas z lavičky Šachtaru stejně jako na druhé straně Luboš Kalouda. Tomáš Necid za CSKA nemohl nastoupit, neboť letos již v soutěži hrál za Slavii.

Odvetná osmifinálová utkání Poháru UEFA:

Galatasaray Istanbul - Hamburk 2:3 (1:0) 
Branky: 43. Kewell z pen., 49. Baroš - 57. a 60. Guerrero, 90. Olič. První zápas 1:1, postoupil Hamburk. 
     
Metalist Charkov - Dynamo Kyjev 3:2 (1:0) 
Branky: 29. Sljusar, 56. Jajá, 70. Acevedo - 68. Sabljič, 79. vlastní Berezovčuk. První zápas 0:1, postoupilo Dynamo.
     
Šachtar Doněck - CSKA Moskva 2:0 (0:0) 
Branky: 54. Fernandinho z pen., 70. Adriano. První zápas 0:1, postoupil Šachtar.  
     
Zenit Petrohrad - Udine 1:0 (1:0) 
Branka: 34. Timoščuk. První zápas 0:2, postoupilo Udine.

Braga - Paris St. Germain 0:1 (0:0) 
Branka: 81. Hoarau. První zápas 0:0, postoupil Paris St. Germain.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články