Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Petr Čech ovládl podzimní část ankety Zlatý míč

Praha – V anketě Klubu sportovních novinářů Zlatý míč má v poločase nakročeno k devátému vítězství brankář Petr Čech. Po podzimu získal v hlasování novinářů 726 bodů a vede s náskokem 63 bodů před Tomášem Rosickým z Arsenalu. Třetí Václav Kadlec z Frankfurtu ztrácí už 375 bodů.

Čech v anketě naposledy nezvítězil v roce 2009, kdy ho předčil Pavel Nedvěd. Od té doby vyhrál všechny ročníky i všechna pololetní hlasování. "Budu se samozřejmě snažit, abych ve vedení zůstal až do konce. To si myslím, že by znamenalo, že budu mít dobrou a úspěšnou sezonu," řekl Čech.

"Jsem ale hlavně spokojený s tím, že laťka mých výkonů nějakým způsobem neklesá. To, že se někdy udělá chyba, to se může stát, ale jinak, co se týká konzistence výkonů, tak jsem byl sám se sebou velice spokojený," dodal.

Petr Čech hodnotí podzim:

"Udělal jsem tři chyby, které mě samozřejmě mrzely. Dvě za Chelsea, jednu s národním týmem v Itálii. Ale udělat tři chyby za celý podzim není úplně špatná vizitka, takže z tohohle pohledu mohu být spokojen. Věřím, že v novém roce formu ještě vylepším, vyšperkuji a že ji udržím. To je můj cíl."

Do podzimního hlasování se zapojilo 57 novinářů, kteří rozdělili hlasy mezi 56 hráčů. Na všech hlasovacích lístcích se objevilo jméno Rosického, zatímco Čech jednou chyběl. Čech však byl osmadvacetkrát na prvním místě, Rosický šestnáctkrát. Do čela se na lístcích dostali také Kadlec, Pavel Horváth, Vladimír Darida, Josef Hušbauer, Bořek Dočkal, Radoslav Kováč a Matěj Vydra.

Je nám líto, video expirovalo.
Petr Čech vede v anketě Zlatý míč ČR

Plzeňskými se to v anketě jen hemží

Skokanem podzimu je sparťan Hušbauer, který na jaře získal jen dva body, ale nyní jich má 256 a figuruje na šesté příčce. Největší propad naopak postihl Jiřího Štajnera, jenž z šestého místa spadl na čtyřicáté.

Nejvíce zástupců má v anketě Viktoria Plzeň: alespoň bod získala desítka jejích hráčů včetně Daridy, který v průběhu podzimu přestoupil do Freiburgu. Sparta má v pořadí devět fotbalistů a Liberec sedm. Naopak Slavii hrozí, že poprvé v historii ankety nebude mít mezi nominovanými svého hráče.

Desítka hráčů dostala hlasy poprvé v historii ankety. Mezi nováčky je například i pětatřicetiletý brněnský záložník Pavel Zavadil, osmatřicetiletý kapitán Dukly Patrik Gedeon či jeho spoluhráč Zbyněk Pospěch. Nedostalo se naopak na 12 hráčů, kteří bodovali během loňského podzimu.

Poločasový vítěz by volil Hübschmana

Gólman Čech by za nejlepšího českého fotbalistu podzimu zvolil Tomáše Hübschmana ze Šachtaru Doněck. "Opět podával kvalitní výkony v Doněcku, se kterým vede ligu, ale hrál hlavně výborně za nároďák. Takže asi jeho. Je ale těžké vybírat, protože i hráči Plzně a Sparty měli velmi dobrý podzim," řekl Čech.

Věří, že na jaře bude výběr ještě náročnější a že ho bude v boji o Zlatý míč prohánět několik konkurentů. "Přál bych si, aby na jaře hrálo třeba patnáct hráčů takovým způsobem, že všichni budou mít zamotanou hlavu a nikdo nebude vědět, komu ten Zlatý míč dát. To si myslím, že by byl úplně nejlepší scénář a znamenalo by to, že by český fotbal měl veliký potenciál před další kvalifikací," prohlásil.

Výsledky fotbalové ankety Zlatý míč ČR

1. Petr Čech (Chelsea) 726 bodů, 2. Tomáš Rosický (Arsenal) 663, 3. Václav Kadlec (Frankfurt) 351, 4. Pavel Horváth (Plzeň) 280, 5. Vladimír Darida (Freiburg) 263, 6. Josef Hušbauer 256, 7. Bořek Dočkal (oba Sparta) 210, 8. Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) 162, 9. Libor Kozák (Aston Villa) 144, 10. Radoslav Kováč (Liberec) 130, 11. David Limberský (Plzeň) 128.

Další pořadí:

12. František Rajtoral (Plzeň) 91, 13. Matěj Vydra (West Bromwich) 77, 14. Ondřej Čelůstka (Sunderland) a Tomáš Sivok (Besiktas) oba 61, 16. David Lafata 54, 17. Ladislav Krejčí (oba Sparta) 47, 18. Daniel Kolář (Plzeň) 46, 19. Tomáš Vaclík (Sparta) 38, 20. Tomáš Hořava (Plzeň) 35, 21. Zdeněk Pospěch (Mohuč) 34, 22. Michael Rabušic (Liberec) 26, 23. Jaroslav Plašil (Catania) 21, 24. Michal Kadlec (Fenerbahce) a Stanislav Tecl (Plzeň) oba 19, 26. Pavel Zavadil (Brno) a Roman Bednář (Sparta) oba 17, 28. Ondřej Mazuch (Dněpropetrovsk) 16, 29. Tomáš Kalas (Chelsea) 13, 30. David Pavelka (Liberec) a Lukáš Vácha (Sparta) oba 12, 32. Jiří Štajner (Mladá Boleslav) 10, 33. Zdeněk Ondrášek (Tromsö), Milan Petržela (Plzeň), Petr Jiráček (Hamburk) a Marek Suchý (Spartak Moskva) všichni 9, 37. Jan Rajnoch (Demirspor) 8, 38. Jiří Fleišman (Liberec) a Zbyněk Pospěch (Dukla Praha), Martin Frýdek (Liberec) a Theodor Gebre Selassie (Brémy) všichni 7, 42. Václav Procházka (Plzeň), Josef Šural a Přemysl Kovář (oba Liberec) všichni 6, 45. Martin Berkovec (Bohemians Praha 1905), Milan Kerbr (Slovácko) a Ondřej Vaněk (Jablonec) všichni 5, 48. Tomáš Pekhart (Norimberk), Marek Matějovský (Sparta) a Jan Morávek (Augsburg) všichni 3, 51. Patrik Gedeon (Dukla Praha) a Martin Jiránek (Tomsk) oba 2, 53. Jan Chramosta, Martin Nešpor (oba Mladá Boleslav), Tomáš Wágner (Plzeň) a Tomáš Jun (Austria Vídeň) všichni 1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články