Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Petr Čech obhájil vítězství v anketě Fotbalista Roku

Praha - Vítězem ankety Fotbalista roku České republiky 2009 byl vyhlášen Petr Čech. Brankář národního týmu a londýnské Chelsea obhájil svůj loňský triumf, vyhrál také v roce 2005. Za ním skončili útočník Milan Baroš a záložník Jaroslav Plašil. V nejlepší desítce se objevilo osm současných reprezentantů. Sedmý skončil Pavel Nedvěd, i když loni po sezoně ukončil kariéru. Deváté místo obsadil sparťan Tomáš Řepka. Druhým zástupcem české ligy mezi nejlepšími deseti je jeho nedávný klubový spoluhráč Roman Hubník, jenž zaujal páté místo. Alespoň jeden bod získalo 36 fotbalistů. Nejlepším trenérem je reprezentační asistent a jablonecký kouč František Komňacký.

Čech, jenž vyhrál s náskokem 206 bodů, se slavnostního vyhlášení v pražském Divadle na Vinohradech zúčastnil navzdory zranění lýtka, kvůli kterému v úterý neodletí s reprezentací na zápas do Skotska. Plašil na druhého Baroše ztratil 62 bodů. Útočník Galatasaraye Istanbul na galavečeru chyběl, protože rehabilituje se zraněnou nohou a nedostal od klubu svolení k cestě do Prahy.

"Když budu podávat dál dobré výkony, tak věřím, že se budu dál objevovat v nominacích. Ale jestli bude vítězit někdo, kdo nám patnácti góly vystřílí cestu na mistrovství Evropy, tak se vůbec zlobit nebudu," řekl ke svému vítězství Čech. Vítězných trofejí si prý hodně váží. "I proto, že se říká, že brankáři mají proti hráčům v poli trochu menší šance. Těší mě to i proto, že v nominaci byli třeba Milan Baroš s Jardou Plašilem, kteří měli také výborný minulý rok," uvedl Čech, který věří, že nejpozději do měsíce bude zpět na hřišti. "Snad to ale půjde rychleji. Každopádně mě mrzí, že se to stalo v době, kdy se v sezoně rozhoduje o mnohém," řekl gólman lídra anglické ligy.

Je nám líto, video expirovalo.
Vyhlášení ankety Fotbalista roku 2009

Mezi trenéry kraloval Komňacký poměrně suverénně. Před druhým Jakubem Dovalilem, koučem výběrů do 20 a 21 let, měl náskok 274 bodů. Třetí Jiří Plíšek, jenž s Teplicemi vyhrál podzimní část ligy, zaostal o dalších šest bodů. Reprezentační kouč Michal Michal Bílek skončil na 17. místě se třemi body, jeho předchůdce Ivan Hašek o deset příček výše se 45 body. "Český fotbal loni nezažil příliš úspěšný rok a možná i kvůli tomu jsem mohl vyhrát. Pokud se nedaří reprezentacím nebo v pohárech, tak přichází na řadu garnitura trenérů v české lize. Člověk si toho cení o to víc, že o tom rozhodují lidé, kteří fotbalu rozumí," řekl Komňacký. 

Talentem roku se stal bývalý Komňackého svěřenec a nyní hráč Slavie Adam Hloušek (345 bodů). Hlouškovi stejně jako Čechovi vyhlášení pokazilo zranění, nadějný slávista se zranil v sobotním ligovém duelu proti Bohemians Praha. S poraněným kolenem vyrazí ve čtvrtek do Mnichova na speciální vyšetření k vyhlášenému ortopedovi Hansi-Wilhelmu Müllerovi-Wohlfahrtovi. "Je to k naštvání, že zranění přijde po pěti minutách prvního jarního zápasu. Teď jen doufám, že to s kolenem nebude úplně vážné. Zatím to vypadá na poraněný meniskus. Snad nebude poškozený i křížový vaz," řekl Hloušek.

S odstupem za ním skončili další útočníci Václav Kadlec ze Sparty (179) a Jan Chramosta z Mladé Boleslavi (158).

Do Síně slávy českého fotbalu vstoupil in memoriam František Veselý. Mistr Evropy z roku 1976 zemřel loni v říjnu náhle na srdeční zástavu. Osobností první ligy byl vyhlášen Tomáš Řepka. Šestatřicetiletý zadák pražské Sparty se mohl těšit z prvního individuálního ocenění v kariéře. "Můj dík patří všem, co mi dali hlas. A že jsem skončil devátý v hlavní anketě? Možná to je alarmující pro mladé kluky, že jsem tak vysoko. Každopádně s fotbalem jen tak neskončím," prohlásil Řepka.

Výsledky ankety Fotbalista roku ČR 2009

Fotbalista roku 2009:

1. P. Čech (Chelsea) 665 bodů,

2. Baroš (Galatasaray Istanbul) 459,

3. J. Plašil (Pamplona/Bordeaux) 397,

4. Hübschman (Šachtar Doněck) 150,

5. R. Hubník (Sparta) 112,

6. Necid (CSKA Moskva) 102,

7. Nedvěd (Juventus) 59,

8. Rosický (Arsenal) 57,

9. Řepka (Sparta) 37,

10. Jankulovski (AC Milán) 36,

Trenér roku 2009:

1. Komňacký (Jablonec/asistent reprezentace ČR) 429 bodů,

2. Dovalil (reprezentace do 20 a 21 let) 155,

3. Plíšek (Teplice) 149.

Talent roku 2009:

1. Hloušek (Jablonec/Slavia) 345,

2. V. Kadlec (Sparta) 179,

3. Chramosta (Mladá Boleslav) 158.

Osobnost Gambrinus ligy 2009:

1. Řepka (Sparta) 316,

2. Verbíř (Teplice) 229,

3. Šmicer (Slavia) 158.

Síň slávy českého fotbalu 2009: František Veselý.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články