Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Pětasedmdesátník Pelé zůstává králem fotbalu

Praha – Během kariéry nastřílel 1283 gólů. Vydal řadu autobiografií, zahrál si v několika filmech, natočil pár hudebních alb a věnoval se charitě. V 90. letech si vyzkoušel i politiku, byl ministrem sportu. Edson Arantes do Nascimento alias Pelé slaví pětasedmdesáté narozeniny.

Fotbalová legenda Pelé
zdroj: ISIFA

Když si tehdy sedmnáctiletý Brazilec Pelé odbyl mezinárodní premiéru na fotbalovém mistrovství světa 1958 ve Švédsku, mnoho lidí si myslelo, že jde jen o maskota "kanárků". O 19 let později se už tentýž hráč loučil s kariérou jako nejlepší fotbalista všech dob, za nějž je považován dodnes.

"V mých očích Pelé navždy zůstane opravdovým králem fotbalu. Jak díky svému umění, tak chováním a vystupováním na hřišti," řekl na adresu "černé perly" slavný český fotbalista Josef Masopust. Ten se s Pelém střetl na MS 1962 v Chile, kde útočník s desítkou na zádech získal jeden ze tří titulů mistra světa, což se dosud nikomu jinému nepodařilo.

Je nám líto, video expirovalo.
Antonín Panenka vzpomíná na Pelého kariéru

Vedle toho má skvělý stratég, nenapodobitelný driblér a pohotový střelec na kontě i řadu individuálních ocenění. V roce 2000 byl dokonce v anketě MOV vyhlášen nejlepším sportovcem 20. století, v témže roce ho FIFA zvolila i nejlepším fotbalistou.

Pohádkový příběh

"Bůh mě zřejmě poslal na Zemi s posláním, abych hrál fotbal," tvrdí Pelé. První míč dostal k šestým narozeninám, předtím si musel vystačit s vycpanou punčochou nebo grapefruitem. Fotbalovým základům ho naučil otec, sám bývalý profesionál, v 11 letech začal Pelé hrát za celek AC Baurú. O čtyři roky později byl doporučen FC Santosu s tím, že z něj bude nejslavnější hráč všech dob. Klub s ním podepsal profesionální smlouvu a tato investice se mu brzy začala bohatě vyplácet.

Podívejte se na 20 nejlepších Pelého gólů:

Co spojuje skvělé fotbalisty podle Antonína Panenky?

"Fotbal jako takový mají strašně rádi. Jakmile vlezou na hřiště, jsou z nich kluci. Přenášejí to pak i na diváky."

Už jako šestnáctiletý získal korunu domácího krále střelců, o rok později poprvé oblékl dres národního týmu a na MS 1958 ve Švédsku přispěl pěti góly včetně dvou finálových k premiérovému triumfu "kanárků". O čtyři roky později v Chile se Pelé již jako hlavní hvězda Brazilců zranil a úspěšnou obhajobu sledoval pouze z lavičky.

Na šampionátu v Anglii v roce 1966 se stal lovnou zvěří pro soupeřovy obránce, jejichž brutální fauly rozhodčí často přehlíželi. Okopaný a znechucený útočník chtěl dát mezinárodnímu fotbalu vale, nakonec však vydržel do dalšího MS. V Mexiku opět naplno předvedl svoje umění, dovedl fantastické brazilské mužstvo k zisku třetí Zlaté Niké a na konci roku 1970 byl jako první fotbalista v historii vyhlášen nejlepším sportovcem světa.

Na mexickém šampionátu předvedl Pelé v zápase proti Československu svou genialitu, když zkusil překvapit dalekonosnou střelou vyběhnuvšího Ivo Viktora v brance. "Ze sedmdesáti metrů vystřelil na branku a střela těsně minula břevno. Byla to taková neobvyklá věc – na tu dobu nevídaná," popsala česká fotbalová legenda Antonín Panenka.

Na sklonku kariéry Pelé výrazně přispěl k popularizaci fotbalu v USA, kde dva roky nastupoval za tým New York Cosmos. S milovanou hrou se "král" rozloučil v říjnu 1977 v utkání Cosmosu proti "svému" Santosu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články