Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Pět klubů může v Lize mistrů slavit postup

Praha - Pět klubů může už v dnešních zápasech 4. kola slavit postup ze základních skupin fotbalové Ligy mistrů. Nejblíže k to mu mají Barcelona s AC Milán ve skupině H. Pokud dnes vyhrají, mohou zbývající dvě utkání ve skupině vzít už jako přípravu na další pokračování soutěže. Plzeň a Borisov by se pak soustředily na souboj o třetí místo ve skupině. Radovat se však mohou také Arsenal, Chelsea i Leverkusen, v nichž hrají čeští reprezentanti.

Milánští se vracejí do Běloruska po deseti letech. Tehdy se oba kluby střetly v Poháru UEFA. Tehdejší souboje pamatuje ještě jako hráč nynější kouč Viktor Gončarenko, za Milán v Minsku nastoupily i dnešní opory Christian Abbiati a Gennaro Gattuso. To však není hlavní důvod, proč italský klub nevyužije možnost tradičního oficiálního tréninku na hřišti soupeře. "Nevidím v tom problém, také my většinu nácviku provádíme na tréninkové základně. Milán je natolik zkušený klub, že se na stadionu rychle adaptuje," míní domácí kouč Gončarenko.

Chelsea byla před startem skupiny E hlavním favoritem na postup a tuto roli naplňuje. Pokud se londýnskému klubu podaří vyhrát v úterý na půdě Genku a současně Valencie neporazí Leverkusen, bude se tým kolem gólmana Petra Čecha radovat v předstihu z postupu. Musí ale rychle zapomenout na žalostnou defenzivu z duelu proti Arsenalu, s nímž klub utrpěl nejhorší domácí prohru od roku 1934. "Obě soutěže nelze spojovat, v Lize mistrů je scénář nastaven jinak a v úterý už můžeme slavit," uklidňoval trenér André Villas-Boas zjitřenou náladu mezi fanoušky. K přímému souboji českých reprezentantů tentokrát nedojde, neboť domácí Daniel Pudil pyká za tři žluté karty z předchozích zápasů.

Trenér Asenalu Arséne Wenger
zdroj: EPA autor: Mario Cruz

Další český fotbalista Michal Kadlec by neměl chybět v základní sestavě Leverkusenu, který si může pojistit postup. Musel by však vyhrát ve Valencii a současně věřit, že Chelsea neklopýtne. Leverkusen po víkendové výhře 1:0 nad Freiburgem především řešil, zda bude mít k dispozici Michaela Ballacka, jenž po vítězném gólu utrpěl zlomeninu nosu. Ve Valencii ale podle všeho nastoupí, na tréninku už úspěšně vyzkoušel speciální karbonovou masku.

Slavit postup může také Tomáš Rosický s Arsenalem, pokud vyhraje svůj úterní duel proti Olympique Marseille. Kombinace zbývajících utkání ve skupině F už by mu pak nejhůře druhé postupové místo vzít nemohla. "Kanonýři" jsou před domácím duelem ve velké pohodě, sobotní výhra 5:3 na půdě Chelsea nalila do hráčů optimismus, který tolik postrádali na startu sezony. "Nyní můžeme porazit kohokoliv. Zvlášť když máme Robina van Persieho s jeho fantastickou formu," svěřil se britským médiím útočník Theo Walcott. Arsenal vyhrál posledních pět soutěžních utkání.

Překvapivý je vývoj ve skupině G, kterou vede v polovině bojů neporažený APOEL Nikósie. Pokud se mu podaří tentokrát porazit Porto, bude mít dveře do dalšího kola už slibně pootevřené. "Jsme moc šťastní, že jsme se do současné situace dostali. Je to velká věc pro klub i celý Kypr. Každý zápas ve vyrovnané skupině však může vývoj změnit," připomněl trenér Ivan Jovanovič, že případné klopýtnutí by mohlo postupové prognózy zkomplikovat. Rozdíl mezi kyperským týmem a čtvrtým Šachtarem Doněck činí pouhé tři body a klub Tomáše Hübschmana má před sebou druhý souboj s Petrohradem.

Program úterních zápasů Ligy mistrů:

Skupina E:

20:45 Genk - Chelsea, Valencie - Leverkusen.

Skupina F:

20:45 Arsenal - Marseille, Dortmund - Olympiakos Pireus.

Skupina G:

18:00 Petrohrad - Šachtar Doněck,

20:45 APOEL Nikósie - FC Porto.

Skupina H:

20:45 Borisov - AC Milán.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články