Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pešice: Trénování už pro mě není, nechávám to mladším

Praha - Bývalý trenér reprezentace Josef Pešice už si během své kariéry užil trénovaní dost a nyní ho nechává mladším kolegům. Přestože stále dostává nabídky, snaží se nyní soustředit především na roli pozorovatele, kterou má v realizačním týmu reprezentace do 21 let. Pomáhá tak Jakubu Dovalilovi s výběrem mužstva pro červnové mistrovství Evropy.

Sport
zdroj: ČT4

"Možná se to tak dá říct, že jsem to dobře nastartoval pro Pavla Vrbu, pod nímž áčko válí. Ale pro mě už trénování není. Nechávám to mladší generaci," řekl Pešice. "Nějaké nabídky se pořád objevují, ale já už to jako trenér nezachráním. Už nemám takové ambice a netoužím po velkých úspěších. Jsem ale rád, že mohu být stále ve fotbalovém hnutí zapojený a mít svou roli," dodal.

Jeho náplní je nyní funkce pozorovatele pro národní tým do 21 let. "Sleduji hráče z ligy, kteří připadají v úvahu pro využití v národním týmu. Už se těším na mistrovství Evropy a věřím, že se nám tam povede vybojovat úspěch," řekl Pešice. "Snem každého je medaile, ale úspěchem by byl i postup na olympiádu do Brazílie. Bude hodně záležet na štěstí, které je ve fotbale potřeba. Soupeři jsou opravdu silní, ale když bude štěstí, fotbalovost a nasazení, tak šance je. Kádr bychom měli mít dost kvalitní," míní.

Josef Pešice začal s trénováním v roce 1987 a prošel Spartou, Slavií, Jabloncem, Teplicemi, AEL Limassol a vedl i všechny mládežnické reprezentační celky. Vrchol pak zažil na podzim 2013, kdy dočasně převzal seniorskou reprezentaci, s níž vyhrál na Maltě i v Bulharsku a doma porazil Kanadu. Třemi výhrami a stoprocentní bilancí tak nastartoval tým pro současného trenéra Pavla Vrbu. Od té doby však už trenérské nabídky odmítá.

Pešice však souhlasí s tím, že kvalitu kádru hodně ovlivní to, zda se povede domluvit, aby jednadvacítka měla pro šampionát k dispozici i opory z áčka Pavla Kadeřábka, Ladislava Krejčího či Matěje Vydru. "Pokud tito hráči z áčka budou k dispozici, tak budeme mít velkou kvalitu. U nás je totiž každý člověk znát. Nemáme tak silné generace jako Němci, kteří by sestavili dva stejně silné týmy," dodal.

  • "Áčko válí a má velkou šanci postoupit na mistrovství Evropy. Rovněž by bylo nádherné, kdyby se v létě povedlo postoupit do Ligy mistrů oběma českým týmům, které budou v kvalifikaci. Předpokládám, že to bude Sparta a Plzeň. Spartě se to sice letos nepovedlo, ale Víťa Lavička to tam nastartoval a věřím, že když se udrží na této cestě, sparťanská obec se brzy Ligy mistrů dočká. Snad už příští rok," uvedl Pešice.

Připustil i to, že společně s trenérem Dovalilem uvažují o tom, zda by nemohl dostat šanci v týmu teprve sedmnáctiletý Václav Černý z Ajaxu Amsterodam. "Vašek je také v našem hledáčku, ale je tam přeci jen rozdíl pěti let. Pokud ale bude mít potřebnou výkonnost a dostane se třeba do prvního týmu Ajaxu, tak i on by mohl být v nominaci," prohlásil Pešice.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články