Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Permanentky na Slavii? Pouze omezeně

Praha - Za týden začíná nová fotbalová sezona. Po výtržnostech, které se na konci té minulé na stadionech v Praze a Jihlavě odehrály, chystají některé kluby i fotbalová asociace změny. A vzniká zákon, který umožní trestat i výtržnosti mimo stadiony. Omezení čeká fanoušky pražské Slavie. Ta zareagovala na výtržnosti při pohárovém utkání s Olomoucí tím, že zatím neprodává do prvních dvou řad permanentky na zápasy. Neobsazeno by tak mohlo zůstat přes tisíc míst. 

"Museli jsme k tomu přistoupit na základě událostí z 5. května. Samozřejmě bude záležet i na fanoušcích," říká mluvčí Slavie Soňa Nouzáková. Bezpečnostní manažer Fotbalové asociace Martin Synecký se domnívá, že když nebudou prodávány permanentky do první dvou řad, pořadatel bude mít alespoň čas na případnou reakci.

Klub zvýší i počty pořadatelů, a to na všechny zápasy, nejen na ty rizikové. Těch navíc konkrétně v Praze přibude. První ligu totiž bude hrát rovnou pět pražských klubů. S jejich vedením se má zítra sejít policie. "Nedá se říct, že by komunikace byla výrazně jiná. Bude obsáhlejší, a to kvůli počtu klubů, které se zúčastní ligy," vysvětluje mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Změny chystá i Fotbalová asociace. Finále domácího poháru se už nebude hrát na malých a nevyhovujících stadionech. Vybráno je osm vhodných stadionů, ze kterých se buď losem, nebo dohodou půl roku dopředu zvolí ten finálový. Připravuje se také zákon, který bude trestat fotbalové chuligány i za výtržnosti mimo stadion. "Za trestné činy, které se stanou při přepravě, při utkání, po utkání, klasicky v souvislosti s celou sportovní akcí," říká Synecký.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Pavly Kubálkové

Za výtržnosti při zápase Slavie s Olomoucí policie stíhá 33 lidí. V souvislosti s finálovým zápasem v Jihlavě pak zhruba patnáct. A už osmadvacet fanoušků má zakázaný přístup na stadiony během fotbalových zápasů.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články