Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Triatlon ČR 2024

Penaltové drama ovládly Australanky, Francie na MS končí

Až desátá série pokutového rozstřelu rozhodla v duelu mezi Francií a domácí Austrálií o postupujícím do semifinále světového šampionátu fotbalistek. Šťastnější nakonec byly Australanky, které slaví hubenou výhru 1:0 a v souboji o finále se utkají ve středu s Anglií. Úřadující evropské šampionky zdolaly 2:1 Kolumbii a prošly na MS mezi poslední čtyři potřetí za sebou.

Hrdinkou Austrálie byla autorka poslední střely z pokutového kopu Cortnee Vineová, celkově uspěly domácí hráčky 7:6. 

Francouzský kouč Hervé Renard těsně před koncem prodloužení vystřídal brankářku Pauline Peyraud-Magninovou za penaltovou specialistku Solene Durandovou, ale ani tento tah nepomohl. Jeho svěřenkyně čtyři pokusy neproměnily, včetně Vicki Bechové v poslední sérii. Tři penalty vychytala Mackenzie Arnoldová, sama ale tu svou v páté sérii neproměnila.

"Kdybychom vyhráli, byl bych králem večera. Ale takhle nejsem nic, protože jsme o pár milimetrů prohráli," komentoval Renard výměnu gólmanek. Hráčkám nic nevyčítal. "Tohle je fotbal. Taky proto ho tolik milujeme. Všichni, kdo dnes viděli tento úžasný zápas, si ho museli užít," dodal.

Zatímco Australanky píšou na domácím šampionátu historii, Francii zůstane jediný bronz z roku 2011. Zápas na stadionu v Brisbane sledovalo téměř 50 tisíc fanoušků. Ještě o 26 tisíc více vidělo v Sydney postup Angličanek přes Kolumbii. Vítěznou trefu vstřelila Alessia Russová v 63. minutě. Dokonala tak obrat, protože do vedení šly Jihoameričanky zásluhou Leicy Santosové a v nastavení první půle vyrovnala Lauren Hempová.

První semifinále odehrají o den dříve v úterý Španělsko a Švédsko.

Mistrovství světa fotbalistek – čtvrtfinále:

Austrálie – Francie 0:0 po prodl., na pen. 7:6

Anglie – Kolumbie 2:1 (1:1)
Branky: 45.+6 Hempová, 63. Russová – 44. Santosová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články