Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pelta už není šéfem asociace, "v zájmu fotbalu" poslal rezignaci z vazby

Brno - Miroslav Pelta se vzdal funkce předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR). Rezignaci zaslal z vazby, kde je kvůli obvinění z podvodů s dotacemi pro sport. "Dělá to v zájmu fotbalu," uvedl jeho advokát Bronislav Šerák. Pelta kvůli vyšetřování neměl v úmyslu kandidovat na valné hromadě, která proběhla minulý pátek. Delegáti ale nové vedení nezvolili. Pelta tak nyní dobrovolně končí, FAČR vedl od roku 2011.

Miroslav Pelta
zdroj: ČTK/Taneček David

"V pondělí večer jsem dovezl na sídlo asociace rezignaci Miroslava Pelty na funkci předsedy," uvedl pro Deník Sport advokát Bronislav Šerák. "Pan Pelta čekal na výsledky valné hromady, a protože ta nezvolila jeho nástupce, rozhodl se podat rezignaci. To nic nemění na tom, že se nadále cítí nevinný," doplnil.

Podle Peltova advokáta byla rezignace učiněna kvůli tomu, aby nebylo bráněno chodu fotbalové asociace. "Je obviněn, jeho setrvání by při dalším jednání s ministerstvem či sponzory nebylo správné. Dělá to v zájmu fotbalu," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Pelta rezignoval na post předsedy FAČR

Potvrdil, že Peltova stížnost na vzetí do vazby z konce května ještě nebyla vyřízena. "Myslím, že už je to otázka dnů. Není to tak, že by se to natahovalo, má to nějaké procedurální záležitosti. Rozhodnutí čekám do konce tohoto týdne," uzavřel Šerák.

Zároveň potvrdil, že Pelta je stále v nemocnici brněnské vazební věznice, kam byl kvůli zdravotním problémům převezen 11. května.

Miroslav Pelta, *1964

Funkcionářská kariéra: předseda FK Jablonec (1991-99 a 2007-11), generální ředitel Sparty Praha (1999-2005), obchodní ředitel marketingové společnosti fotbalového svazu STES (2005-07), dlouholetý člen výkonného výboru ČMFS, předseda FAČR (2011-17), člen komise plážového fotbalu FIFA (od 2012), místopředseda České unie sportu (od 2012), místopředseda Českého olympijského výboru (od 2016)

Ostatní: dlouholetý šéf a majitel klubu z Jablonce je řadu let členem městského zastupitelstva za ODS; úspěšný a schopný podnikatel (obchoduje s nemovitostmi, má podíl v řadě firem) je považován za kontroverzní postavu, jeho jméno se objevilo v rozsáhlé korupční aféře v lize z roku 2004, avšak žádná podezření se nepotvrdila; do výkonného výboru domácího svazu byl poprvé vybrán v roce 1995; na stříbrném Euru 1996 v Anglii působil jako manažer reprezentace; po zvolení předsedou FAČR v listopadu 2011 vyhlásil za své priority ekonomickou jistotu a zlepšení pověsti i zvýšení prestiže národního týmu, při volbě o dva roky později neměl protikandidáta

"Funkce předsedy měla automaticky zaniknout zvolením nového předsedy na páteční Valné hromadě FAČR. To se nestalo, a tak rezignaci pana Pelty bere nyní FAČR před důležitými jednáními se sponzory a partnery za logický krok, který také plně respektuje," uvedla fotbalová asociace. V jejím čele jsou místopředsedové Roman Berbr a Zdeněk Zlámal.

Pelta čelí spolu s FAČR, náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou a někdejším šéfem ministerského odboru Zdeňkem Břízou stíhání kvůli podezření z manipulací s dotacemi pro sport. Kriminalisté se domnívají, že si - nyní už bývalý - šéf českého fotbalu zmanipulovanými dotacemi zajišťoval opětovné zvolení do funkce, získával sponzory pro svůj jablonecký fotbalový klub a upevňoval svůj vliv.

Páteční valná hromada nové vedení FAČR v čele s předsedou nezvolila. Martin Malík ani Petr Fousek nezískali ani ve 3. kole volby potřebný počet hlasů. Malík vládl v české komoře, Fousek zase v moravské. Pro Libora Dubu hlasovali jen tři delegáti z Čech a vypadl hned v prvním kole. Do konce roku bude svolána mimořádná valná hromada.

Připomeňte si, jak probíhala páteční Valná hromada FAČR:

Zdroj
ČT sport, ČTK, deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články