Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pelta si hýčká fotbalový Prostějov

Praha - Na kontě mají celkem přes 1200 ligových a bundesligových zápasů, 131 branek a dalších pět v seniorské reprezentaci. Čtyři ostřílení třicátníci Petr Papoušek, Miroslav Baranek, Tomáš Hunal a Roman Janoušek na podzim rozzářili kádr divizního nováčka z Prostějova. Kdo za tím stojí? Jablonecký boss Miroslav Pelta spolu s byznysmenem Miroslavem Černoškem.

Miroslav Pelta
zdroj: Isifa/LN autor: Jan Zátorský

Na fotbalovou scénu vtrhl velký hráč a přinesl s sebou velká jména. Šíbr Miroslav Pelta, kandidát na předsedu FAČR a šéf prvoligového Jablonce, nasměroval či doporučil do Prostějova nedávné prvoligové harcovníky. Důvod pro jeho angažování v moravském fotbalu je ovšem jasný. Je to pečlivě promyšlený obchodní tah, který vychází z přátelství s Miroslavem Černoškem, mocným šéfem TK Plus a mecenášem klubu.

Pelta potřebuje moravské hlasy

"Je to ode mne kamarádská výpomoc, profit pro Jablonec je nulový. Jen se snažím být prospěšný. Pan Černošek je důležitý obchodní partner, rád s ním spolupracuji. Je pro mě zárukou, že vše bude finančně a organizačně na úrovni," vysvětluje svou pozici Pelta. "Prostějov je pro kluky zajímavá štace, nabízí jim slušné podmínky. Zaplaťpánbůh, že se našel někdo, kdo je ochotný do fotbalu investovat. Toho si važme," dodává.

Za Peltovým angažmá však hledejme víc. O volbě předsedy FAČR rozhodují i moravské hlasy na valné hromadě, které by vstup do prostějovského fotbalu určitě potěšil. Navíc by Pelta mohl v budoucnosti zastupovat slibné talenty z prostějovské akademie, jejíž vybudování je prvořadým cílem TK Plus. Pelta to ovšem odmítá, dle něj je nejdůležitější vzestup moravského fotbalu.

Baranek a Rada na reprezentačním srazu
zdroj: ISIFA/LN

Vedení Prostějova neskrývá, že se na jabloneckého bosse s důvěrou obrací. Jeho kontakty jsou k nezaplacení. Kouč Jura si vytipuje zvučnou posilu a obrátí se na známého funkcionáře. Efekt je téměř zaručený. "Co Pelta řekne, to platí," usmívá se trenér.

Hráči jsou v Prostějově spokojení. "První ligu bych už hrát nechtěl," říká Miroslav Baranek. "V osmatřiceti mi chybí rychlost a výbušnost, stále jsem ale do týmu schopný dodat zkušenosti a přehled." Do Prostějova jezdí veteráni den před zápasem, po tréninku přespí v luxusním hotelu u tenisových kurtů a po zápase odjíždí společně zpět do Čech. Za tuhle "rychlovku" berou dle deníku Sport až čtyřicet tisíc korun měsíčně. "Fotbalistů je na trhu dost. Když budou někde prachy, přijdou tam," komentuje situaci Pelta.

Hráči vzbuzují pozdvižení, kam přijedou. "Soupeři se na nás chtějí vytáhnout, jejich motivace stoupne," tvrdí kouč Jura. "Zároveň na nás chodí víc lidí, Prostějov je takové oživení soutěže," nepochybuje. Za pravdu mu dávají i návštěvy doma. S průměrem přes 500 diváků na zápas kraluje Prostějov návštěvnosti ligy

Zdroj
deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články