Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Pelta šéfem fotbalu? Byl bych znechucený, říká majitel Plzně

Praha – Majitel fotbalové Viktorie Plzeň si může mnout ruce. Před rokem vstupoval do rozloženého klubu, teď se Plzeň chystá na základní skupinu Ligy mistrů. Stálo ho to však hodně úsilí a peněz. Přesto ale přiznává, že i když klub vydělává, pořád zůstává hlavně jeho koníčkem.

Plzeňští fotbalisté se svými fanoušky
zdroj: ISIFA/Lidové noviny autor: Jindřich Mynařík

Tomáš Paclík napumpoval do plzeňské Viktorky desítky milionů korun, stabilizoval ji, o peníze však rozhodně nepřijde. Účastí v Lize mistrů si klub přijde na více než 220 milionů. A pokud se mu bude dařit, může to být ještě více. Přitom ze začátku vůbec nevěřil, že by se mohla Plzeň do Ligy mistrů dostat. "Šance jsou velmi malé," řekl Paclík v červenci Hospodářským novinám.

Plzeň přebíral podle svých slov ve výborném stavu. Ale jen po sportovní stránce. "Ekonomická a právní stránka byla katastrofální," dodává Paclík s tím, že klub měl spoustu kostlivců ve skříni. Šlo o podivné závazky, špatné smlouvy. "Hráči neměli zaplacené výplaty za několik měsíců. Všechno se to muselo vyřešit, ale povedlo se nám to." Po zmizení někdejšího majitele Miroslava Kříže prý měl plné ruce práce. "Nebylo to nejjednodušší, museli jsme opakovaně prokazovat, že s panem Křížem nemáme nic společného, a to se týkalo jak partnerů, tak místních politiků." Nakonec se to podařilo.

S Plzní má velké plány. Kromě dokončení rekonstrukce stadionu by rád vybavil rehabilitaci a zlepšil podmínky pro mládežnickou kopanou. Zároveň ale pro server Tyden.cz tento týden přiznal, že by klub v budoucnu rád prodal. Důvodem je volba nového předsedy Fotbalové asociace České republiky (FAČR). "Štvou mě staré kádry," říká olomoucký podnikatel.

Paclík s Viktorkou skončí v případě, že se novým šéfem FAČR stane jablonecký bafuňář Miroslav Pelta. "To bych byl znechucený," dodává. Ideálního kandidáta prý nevidí. "Myslím si ale, že to bude předseda na přechodnou dobu na dva roky a bude to někdo ze současného výkonného výboru."

Kromě Pelty se chce předsedou Fotbalové asociace stát ještě současný místopředseda Jindřich Rajchl, rozhodčí Martin Šifalda a bývalá sudí Dagmar Damková. Za ní stojí plzeňský fotbalový funkcionář Roman Berbr, který prohlásil, že nový předseda bude ten, koho podpoří. "Při pohledu do minulosti to tak vypadá," uvedl Paclík, jenž má s Berbrem 'korektní vztahy'.

Zdroj
ČT sport, HN, Týden

Hlavní zprávy

Nejčtenější články