Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Pelta se podřídil výboru, do případné třetí volby nepůjde

Praha – Šéf jabloneckého prvoligového klubu a kandidát na předsedu Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta oznámil, že pokud nebude zvolen během dvou kol, svou kandidaturu stáhne a v případném třetím kole už nebude figurovat. K podobnému závazku vyzval i zbývající uchazeče. Nový lodivod českého fotbalu se má volit už na páteční valné hromadě. Pelta tím reagoval na úterní výzvu, kterou ve stejném duchu učinil výkonný výbor asociace.

Miroslav Pelta
zdroj: Isifa/LN autor: Jan Zátorský

Výkonný výbor na mimořádném jednání vzal v potaz názor moravské komory, která mohla být v případě třetího volebního kola z volby vyloučena, neboť na předsedu nekandiduje žádný její člen. V zájmu výkonného výboru a delegátů prý je, aby byl nový předseda po pátku znám.

I proto ve volebním řádu, který budou delegáti schvalovat, bude uvedeno, že by se třetí kolo nekonalo. Zajištěno to má být tak, že kandidáti na předsedu veřejně deklarují ještě před volbami, že se třetího kola nezúčastní a svoji kandidaturu před tímto kolem stáhnou, což Pelta dnes učinil.

Fotbalová asociace ČR
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Pelta je přesvědčen, že kandidát z třetího kola by neměl dostatečný mandát pro další roky. "Kampaň se zbytečně vyostřila. Když jsem se rozhodl kandidovat, jedním z mých hlavních předsevzetí bylo, abych vedl jednotné sdružení, které se bude zabývat především sportovními a ekonomickými otázkami. Nicméně z posledních událostí cítím, že se volba stává mocenským bojem, kde jdou zájmy fotbalu stranou a jednota asociace není prioritou," uvedl Pelta v prohlášení.

Pelta je jedním ze tří kandidátů na předsednický post. Za největšího favorita voleb je považován nynější místopředseda FAČR Jindřich Rajchl, třetím kandidátem je divizní rozhodčí Martin Šifalda.

Rajchl: Věřím ve vítězství, Pelta není věrohodný

Stávající místopředseda Rajchl věří, že po více než dvou letech strávených ve vedení fotbalu se po páteční valné hromadě stane jeho šéfem. Během kampaně při cestách napříč republikou delegátům nastínil svoji vizi, podle které by chtěl získat ještě více prostředků od státu, loterijních společností a soukromých zdrojů. V pátek pro něj zřejmě bude větším soupeřem Miroslav Pelta, ovšem jeho zvolení by prý bylo špatnou volbou.

Rajchl poukazuje především na nedávnou korupční aféru, v níž Peltovo jméno figurovalo, i když nebyl nikdy vyšetřován ani obviněn. "Tady je asi jiné vnímání než ve světě, kde by člověk s podobnou pověstí kandidovat nemohl. V čele fotbalu musí stát persona, která za sebou takovou minulost nemá," prohlásil. Respektuje, že obvinění nikdy nepadlo, ale pro image fotbalu by prý Peltovo zvolení nebylo dobré.

Martin Šifalda
zdroj: ČT24

Šifalda: Šance moc velké nejsou, o to mi však nešlo

Šifalda si je vědom toho, že v konkurenci Rajchla a Pelty nemá moc šanci na zvolení. Prý se jen snaží poukázat na to, že kandidovat mohou i lidé, kteří mají schopnosti, ale bojí se přihlásit do voleb. Zároveň je přesvědčen o tom, že se novým předsedou stane Rajchl.

"Vím, že to budu mít složité. Jsem střízlivý a vím, jaké mám šance. Oba další kandidáti jsou trošičku někde jinde," uvedl Šifalda v rozhovoru pro ČTK. Svou kandidaturu bere spíše jako jakýsi manifest. "Jen jsem chtěl poukázat na některé věci. Jsou u nás schopní lidé, kteří by mohli pracovat na svazu, ale buď se jim nechce, nebo se toho bojí. Tak jsem chtěl ukázat, že není čeho se bát a že kandidovat může každý," vysvětlil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články