Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pelta: Počítám s bankroty klubů. Už příští rok

Praha – Miroslav Pelta je v čele Fotbalové asociace ČR (FAČR) teprve necelý měsíc a hned musí řešit velký problém. Některým fotbalovým klubům totiž podle něj hrozí v příštím roce krach. Řekl to v pořadu Impulsy Václava Moravce. Pelta má prý co dělat i s bořením mýtů kolem své osoby. Cinklý Míra, jak ho někdy odborná i laická veřejnost nazývá, chce dokázat, že je muž na správném místě.

Ilustrační foto

Zvolení šéfem českého fotbalu Pelta označuje za odměnu, v kopané se totiž pohybuje více než dvacet let. "Udělal jsem toho pro fotbal strašně moc," neváhal se pochválit muž, jenž si láme hlavu s tím, jak přesvědčit veřejnost, že několik let stará korupční aféra je minulostí. "Zatěžuje mě to. Jsou případy, kdy má člověk čisté vědomí a tahle věc pak zlehčí tu práci."

Pelta si klade za cíl především zlepšení pověsti českého fotbalu, ale i nastolení ekonomické jistoty. A to bude zřejmě největší problém. Má totiž obavu, že již v příštím roce mohou přijít konkurzy. "Počítám s bankroty fotbalových klubů. Dnes jsou v Gambrinus lize na hraně dva až tři kluby. Nechci je jmenovat, ale znám jejich situaci," nastínil svou vizi pro příští měsíce.



"Přeju si, aby to nenastalo. Dříve byla podpora měst, podpora krajů. To dnes slábne. Je potřeba pracovat s krizovou variantou, proto budu na nejbližším zasedání výkonného výboru chtít, aby legislativní oddělení mělo nějakou krizovou variantu," pokračoval. Jednou z možností by podle něj bylo zeštíhlit počet klubů, které hrají nejvyšší fotbalovou soutěž. "Taky jsem byl jeden z těch, jenž říkal, že 16 mužstev je akorát, ale musím změnit názor. Dnes ani ve druhé lize není moc klubů, které by měly zájem do první ligy postoupit," řekl Pelta. Podle něj by se Česká republika mohla inspirovat rakouským modelem. Tamní bundesliga čítá pouze deset mančaftů.

Peltu nejvíce trápí pomalé potápění se bašt tuzemského fotbalu. Baník Ostrava je v ekonomických problémech, Zbrojovka Brno hraje o sestup z druhé ligy. "To je katastrofa. Jejich vlastníci jsou v situaci, kdy by měli zvažovat, aby přišel jiný akcionář, který by měl sílu ten klub financovat. Nemají vliv ani sílu v regionu," uvedl. Český fotbal teď podle jeho slov táhnou regionální kluby – Jablonec, Liberec nebo Plzeň. "To je nezdravá situace," komentoval zatím stále většinový majitel Jablonce.

Nejlepší by ale podle něj bylo, kdyby mohl část svého 90procentního podílu prodat. "Je to optimální varianta, ale neumím si to představit. Byl bych rád, kdybych měl nějakého silného spoluhráče," řekl Pelta. Ten je zároveň spokojen, že se nemusel Jablonce podle právního rozboru vzdát. "Mám černé na bílém to, že vlastnictví Jablonce neodporuje žádným předpisům ve svazu. Jablonec mám v srdci, chci, aby fungoval, ale má práce je na 150 procent ve prospěch FAČR." Tamní diváci se však budou muset přichystat na to, že nastane chudší období, než cíl vyhrát ligu či postoupit do evropských pohárů.

Pelta má totiž od svého zvolení napilno. "Sešlo se to, když bylo losování ME, vyjednávání skupiny o postup na MS do Brazílie, valná hromada ČSTV, řešení problémů po návratu reprezentace z Černé Hory. Nestíhám vlastní život. Teď bych to nazval, že je to chaos management," shrnul své pocity v čele asociace.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články