Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Pelta odsoudil perzekuci Bicana, chce ho do síně slávy

Praha - Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta odsoudil perzekuci Josefa Bicana komunistickým režimem a omluvil se, že slavný útočník ještě nebyl za svou činnost oceněn. Šéf FAČR bude usilovat o to, aby byl legendární slávista v roce 100. výročí narození uveden do Síně slávy českého fotbalu. Pelta to uvedl na nedělním galavečeru v Národním divadle v rámci oslav 120. výročí založení Slavie.

Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

O Bicanovu památku od loňska vedla asociace spor s jeho synem Ivanem. Ten před rokem zablokoval otcovo uvedení do síně slávy s tím, že FAČR nikdy neodsoudila své dávné předchůdce za perzekvování celé jeho rodiny. Komunisté po válce označili Bicana za třídního nepřítele, neboť Slavii považovali za buržoazní klub.

Ivan Bican podmínil své svolení k uvedení legendárního útočníka do síně slávy omluvou ze strany asociace a finančním odškodným, které prý poukáže na opuštěné děti. Asociace před rokem místo bývalého kanonýra zařadila do síně slávy Ladislava Nováka.

V září uplyne sto let od narození slavného útočníka a Slavia chystá oslavy. Bicanův syn přitom v minulosti ostře kritizoval vedení klubu v čele s majitelem Alešem Řebíčkem, obě strany se ale udobřily a spor urovnaly.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články